Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Tíz és három között minden lehetséges a szegedi időjárásban, talán csak a havazást lehet kizárni
Szegeden 2020. június 3. 06:43

Tíz és három között minden lehetséges a szegedi időjárásban, talán csak a havazást lehet kizárni

Ez van, ha jet stream, azaz futóáramlás van fölöttünk.

Kezdjük akkor ezzel! A futóáramlás viszonylag keskeny, szűk keresztmetszetű, hosszan elnyúló, erős áramlású zóna. A mérsékelt éghajlati övben a legtipikusabb változata a troposzféra felső határa alatt – 7–12 kilométerre – elhelyezkedő, megszakításokkal az egész Földet hullámozva körbefolyó futóáramlás, azaz a poláris jet. A poláris jet egyes szakaszai néhány 1000 kilométer hosszúak, több 100 kilométer szélesek és néhány kilométer vastagok, amelyben a maximális szélsebesség meghaladja a 100–150, esetenként a 300 kilométer/órát. A jet stream kialakulása a Föld forgásához, illetve a sarkok és trópusok közötti hőmérséklet-különbséghez kötődik. A futóáramlások szoros kapcsolatban vannak a ciklonok, frontok, de más csapadékrendszerek fejlődésével. A jet stream a légi közlekedést, illetve a repülés időtartamát is nagyban befolyásolja. A futóáramlások környezetében a nagy szélnyírás turbulens áramlás kialakulásához vezet, ami a repülőgép rázkódását okozza.

Szóval jet streamelünk ma. És ennek köszönhetjük majd azt, hogy valamikor tíz óra körül az addig egészen szép időjárás ítéletidővé változhat: egymás után csaphatnak le a zivatarok és ezek a szórványos, hirtelen esőzések eltarthatnak délután három óráig is akár. De ha szerencsénk van, akár meg is úszhatjuk az egészet. A levegő húsz fokig melegszik föl, a szél előbb nyugatról, majd nyugat-északnyugatról fúj. Ne induljanak el esernyő, esőkabát nélkül! Kell a napszemüveg is, de abban csak megázhatnak ebédidőben.

Kislexikon, level 2

Szélnyírás:
időjárási fogalom, amit elsősorban a repülésben használnak. Leggyakrabban zivataroknál, illetve komolyabb viharoknál (leginkább a zivatarfelhők közelében) jelenik meg. A szélnyírás lehet függőleges vagy vízszintes. Vízszintes szélnyírás esetén a szél iránya rendkívül gyorsan (akár másodpercről másodpercre) változik, miközben a nagy sebessége megmarad vagy kissé módosul. Függőleges szélnyírás esetén a lefelé áramló légtömeg sebességétől függően különböző irányokban és szögekben hagyja el a területet. Azok a légtömegek, melyek nem képesek elhagyni a területet, a felszínhez csapódnak, és átalakulnak vízszintesen mozgó légtömegekké. Itt a szél sebessége az, ami drasztikusan változik pillanatról pillanatra, míg az iránya a talajjal általában merőlegest zár be.

Troposzféra: a Föld légkörének azon legalsó rétege, ahol az időjárási jelenségek nagy része lejátszódik, az üvegházhatás szintén itt folyik le.

gszl

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: eső felhő időjárás meteorológia napsütés nyár Országos Meteorológiai Szolgálat szél zápor zivatar futóáramlás jet stream