Hirdetés
Szegeden 2020. június 2. 11:27

Trianon: egyperces leállással és gyászdalokkal emlékeznek Szegeden

 Bár a járványügyi korlátozások miatt nem lehet tömegrendezvényt szervezni, a trianoni békeszerződés századik évfordulóján a szegedi önkormányzat is megemlékezést tart.

Hirdetés

Június 4-én félárbócra engedik a nemzeti lobogót a Széchenyi téren, a városháza előtt, 16 óra 30 perctől pedig a Szegedi Szimfonikus Zenekar fanfárosai adnak elő gyászdalokat a városháza erkélyén.

Június 4-én 16 óra 30 perckor leállnak egy percre a szegedi közösségi közlekedés járatai a hozzájuk legközelebb eső megállókban.

Az autóbuszokon, villamosokon és trolibuszokon a trianoni veszteségekről szóló ünnepi hangfelvételt játszanak be. Az önkormányzat arra kéri az autóval közlekedőket, ha csatlakozni szeretnének az egyperces kiálláshoz, akkor azt a közlekedési szabályok betartásával tegyék.

A békediktátum évfordulója alkalmából a közösségi közlekedés járatain az alábbi szöveg lesz hallható.

„Ma száz éve, 1920. június 4-én 16 óra 32 perckor kötötték meg a trianoni békeszerződést. Egy igazságtalan háború igazságtalan lezárása volt ez. Magyarország területének több mint kétharmadát választották le, és több mint hárommillió honfitársunk rekedt az országhatáron kívül. Nemzetünket olyan súlyos veszteség érte, amit soha nem feledhetünk. És bár hazánkat felosztották, van, ami szétválaszthatatlan. Őrizzük együtt gyönyörű kultúránkat, ápoljuk közösen határon túli kapcsolatainkat! Emlékezzünk egyperces néma csenddel a trianoni békeszerződésre, az országhatáron túlra szakadt magyarságra!”

(fotó: retrograf.blog.hu)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: évforduló megemlékezés önkormányzat Trianon városháza békediktátum egyperces leállás Trianon 100