Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. június 1. 23:25

Zavargások Amerikában: Trump keményebb fellépésre buzdította a szerinte gyenge kormányzókat

Egy hétfőn délelőtt tartott telekonferencia szivárgott ki.

Hirdetés

Az amerikai elnök a kormányzókkal folytatott konferenciabeszélgetésben kifejtette: szörnyű, amit New York városában látott és szerinte fontosnak, hogy a kormányzók rendfenntartó erőkkel uralják a helyzetet. A kormányzók többségét gyengekezűnek nevezte. Sürgette a tagállamok vezetőit, hogy erélyesen járjanak el, az erőszakos embereket pedig tartóztattassák le. Hangsúlyozta, hogy jogi eszközökkel, peres úton kell fellépni az erőszakoskodók ellen.

„Uralnotok kell a helyzetet, ha nem uraljátok, az időt vesztegetitek. Át fognak gázolni rajtatok. Úgy fogtok kinézni, mint egy rakás szerencsétlen. Uralnotok kell. (...) Ez (az erőszakos zavargások) számos alkalommal megtörtént már. És csak akkor sikeres, ha gyengék vagytok. És a legtöbben gyengék vagytok”

idézi Trumpot az Index a CBS News alapján. Ezeket az elnöke a Fehér Ház szituációs szobájából indított hívás során mondta, amiről felvételek szivárogtak ki a sajtónak.

A telekonferencián részt vett William Barr igazságügyi miniszter és Mark Milley tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője. Barr kifejtette, hogy az erőszakos cselekményeket szélsőséges agitátorok követik el és a helyi rendfenntartó erők fellépését szorgalmazta. Mint mondta: terrorellenes egységeket fognak alkalmazni a felbujtók beazonosítására és megfékezésére.

Donald Trump az elmúlt napokban többször is elítélte a rendőri erőszakot, aminek következtében május 25-én este Minneapolisban meghalt a 46 éves George Floyd afroamerikai férfi. Az elnök felhívta Floyd családját is, hogy együttérzését fejezze ki, majd külön felkérte az igazságügyi minisztériumot és a Szövetségi Nyomozó Irodát (FBI) a történtek átfogó kivizsgálására.

Felkérte a tagállamok vezetőit és rendfenntartó erőit is arra, hogy vessenek gátat az erőszaknak és a fosztogatásoknak. Ezekért radikális baloldali csoportokat és az Antifa nevű antifasiszta mozgalom tagjait okolta. Vasárnap az egyik Twitter-bejegyzésében kilátásba helyezte, hogy az Antifát az Egyesült Államok a terrorszervezetek listájára helyezi majd.

A kormányzókkal tartott hétfői telekonferencián Trump ismételten a radikális baloldalt hibáztatta a kialakult helyzetért és az erőszakos tüntetéseket háborúhoz hasonlította. Mint mondta:

„Ezek a fosztogatók azt hiszik, hogy szabadon megússzák”.

Kiemelte a New Yorkban, Philadelphiában és Washingtonban elszabadult erőszakot, és megjegyezte, hogy a szövetségi fővárosban a tüntetők megtámadták a legnagyobb szakszervezeti szövetség, az AFL-CIO székházát is.

A The Wall Street Journal értesülései szerint egyes kormányzók azt hangoztatták, hogy a tüntetők békések, bár vannak köztük lázító agitátorok is.

J. B. Pritzker, Illinois állam demokrata párti kormányzója azt mondta: őt inkább az elnök retorikája aggasztja különösen.

„Nyugalomra kell felszólítanunk, rendőrségi reformra kell felszólítanunk, de az a retorika, ami a Fehér Házból jön, ront a helyzeten”

– mondta Pritzker, aki Trumphoz hasonlóan maga is milliárdos üzletember. Trump nem hagyta válasz nélkül Pritzker megjegyzését:

„Én sem szeretem a maga retorikáját”

– mondta.

A The Washington Post a YouTube-on közzé is tette a telefonbeszélgetést, a közel egy órás felvételt itt tudja meghallgatni.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Amerikai Egyesült Államok Donald Trump Egyesült Államok George Floyd tüntetés
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés