Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. június 1. 17:23

Szlovéniában negyedik, Horvátországban második napja nincs új koronavírus-fertőzött

Szomszédainknál fokozatosan kezd visszaállni az élet a korábban megszokotthoz egészen közeli állapotba.

Hirdetés

Szlovéniában negyedik napja nem találtak új fertőzöttet, így az ismert koronavírus-fertőzöttek száma 1473 maradt, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma eggyel, 109-re nőtt. Ezt megelőzően öt napig senki sem hunyt el a Covid-19-betegség következtében.

A diagnosztizált betegek közül mindössze öten vannak kórházban, közülük egyet ápolnak intenzív osztályon.

A szlovén kormány március 12-én hirdetett járványhelyzetet. A Covid-19-megbetegedés terjedésének megakadályozására bevezetett szigorú korlátozásokat fokozatosan, április végén és május elején kezdte feloldani.

Szlovénia május közepén, elsőként az Európai Unióban hivatalosan is kihirdette a járvány végét, vasárnaptól pedig adminisztratív értelemben is véget ér a koronavírus-járvány. Ez azt jelenti, hogy hatályon kívül kerültek azok a rendelkezések, amiket a járvány megfékezésére hoztak. Továbbra is ajánlott azonban betartani a közösségi távolságtartás szabályait, ott ahol az lehetséges. Ahol nem, ott maszkot kell viselni. Nyilvános rendezvényeket ugyanakkor csak 200 főig lehet rendezni.

Az országban május 18-án indult meg az oktatás az általános iskolák alsó tagozatos diákjainak, május 25-től pedig a kilencedikesek is visszamehettek az iskolákba. A legújabb rendelet szerint hétfőtől a negyedikesek és ötödikesek, szerdától pedig már hatodikos, hetedikes és nyolcadikosok is járhatnak iskolába.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt egy napban senki sem fertőződött meg, és nem regisztráltak új halálesetet az országban, így az ismert koronavírus-fertőzöttek száma 2246, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma 103 maradt.

Az első fertőzés három hónappal ezelőtti megjelenése óta 2077 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. A diagnosztizált betegek közül 22-en vannak kórházban, közülük négyen lélegeztetőgépen.

A helyi válságstáb további enyhítéseket jelentett be: engedélyezik zárt térben a 350 fős, nyitott térben pedig az 1000 fős rendezvényeket.

Bár Zágráb hivatalosan még nem hirdette ki a járvány végét, április végétől és május elejétől szigorú óvintézkedések mellett fokozatosan feloldotta a korlátozásokat. Újraindították a gazdaságot, majd múlt csütörtökön teljesen megnyitották a határaikat több uniós ország, köztük Magyarország előtt is.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: betegség fertőzés gazdaság Horvátország járvány koronavírus Szlovénia világjárvány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés