Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. június 1. 12:19

A termékek után bezuhant a szolgáltatások kivitele is Magyarországon

A koronavírus-válságban nem csupán az a gond, hogy csökkent a kereslet a Magyarországon gyártott kiviteli termékek iránt, hanem az is, hogy a szolgáltatások külkereskedelmi forgalma is nagyot esett.

Hirdetés

Stabil többletet mutatott a magyarországi export az utóbbi években, tehát több árut és szolgáltatást adtunk el külföldre, mint amennyit vásároltunk onnan. Sőt, míg előbbit már-már megszoktuk az autógyártás felfutásának köszönhetően, utóbbi, a szolgáltatások exportjának növekedése és többlete kifejezetten kellemes meglepetés volt. A járvány miatt mostanra azonban mindkét mutató esni kezdett.

A szolgáltatások külkereskedelmi forgalomnövekedésének azért is örülhettünk, mert ez a szektor válságállóbbnak tekinthető a termékek gyártásánál. Alapesetben legalábbis, de nem a koronavírus-járványban – írja a portfolio.hu.

A gazdasági portál szerint már az első negyedéves adatokon is látszik, hogy a járvány „a szolgáltatásokból származó stabil többletet is rombolni fogja”.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a szolgáltatások exportja 6,9 százalékkal, az import 3,9 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, ami 250 millió euróval (közel 90 milliárd forint) gyengébb a tavalyinál. Tehát súlyos tízmilliárdokról van szó.

A turizmus 13, a szállítás és logisztika 27, a bérmunka 19 százalékkal esett vissza.

Sőt, a portfolio.hu felhívja a figyelmet, hogy a második negyedévben még nagyobb visszaesés várható, hiszen az első negyedév első két hónapját (januárt és februárt) szinte nem is érintette a járvány, míg a második negyedévet várhatóan teljesen tönkreteszi a pandémia miatti válság, még nagyobbat ütve az exportra vonatkozó adatokon.

(fotó: MTI/Varga György)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: export gazdaság gazdasági válság járvány koronavírus
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés