Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. május 31. 15:23 Forrás: merce.hu

A német kormány nem kivérezteti, hanem támogatja az önkormányzatokat

Ausztria jelentős központi forrásokat biztosít a koronavírus-járvány miatt nehéz anyagi helyzetbe került önkormányzatok támogatására. Hasonlóan cselekszik Németország is, ahol többféle terv is van a települések támogatására.

Hirdetés

Olaf Scholz, a szövetségi kormány szociáldemokrata pénzügyminisztere arról beszélt, a válság a legszegényebbeket, munkanélkülieket érinti majd a legjobban, azért – egyetértésben pártja, az SPD társelnökével, Norbert Walter-Borjanssal komplex tervet dolgozott ki arra, hogy a német városok és falvak közvetlenül is tudják segíteni lakóikat. – írja a Mérce.

A tervezett segélycsomag éves szinte 3 milliárd eurót tartalmaz. Emellett olyan javaslatot is megfogalmazott Olaf Scholz, hogy a súlyos helyzetben a szövetségi kormány vállalja át az önkormányzatok fennálló, tetemes adósságállományát, így teremtve megfelelő anyagi mozgásteret nekik a válság alatt.

A német pártok között is vita van a támogatásokról. Nem annak létjogosultságáról, mert abban mindenki egyetért, hanem formáiról.

A CDU például azt javasolja, hogy a kormány vállalja át a munka nélkül maradtak lakhatási költségeit az önkormányzatok szociális bérlakás-rendszerétől addig, amíg újra munkába nem állnak. Emellett nem 3, hanem évi 4 milliárd eurós segélyalapot hoznának létre a 2500 önkormányzatnak, és teljes egészében elengednék a városok kereskedelmi adóját 2020-ban és 2021-ben. Ez idén összesen 1.5 milliárd eurót, jövőre pedig 1.8 milliárd eurót hagyna az önkormányzatok kasszájában.

A német kormány arról már döntött, hogy 90 százalékban átvállalja az úgynevezett önkormányzati beruházási program költségeit, amelyet eddig 50 százalékban a helyi vezetésnek kellett fizetnie infrastruktúra-fejlesztésre, és nagyberuházásokra. Mindennek célja, hogy ezek se álljanak le a járvány és a válság idejére.

Az tehát, hogy a német önkormányzatok jelentős segítségre számíthatnak a berlini kormánytól, már nem kétséges, szerdára azonban a koalíciós egyeztetések után az is kiderül, ennek mértéke mekkora lesz.

Korábban már hír volt a magyar sajtóban, hogy Ausztria is hasonlóan nagy segélyprogramba kezdtek az önkormányzatok helyzetének könnyítésére: nyugati szomszédunknál a bajba jutott városok és falvak összesen 1 milliárd eurós segélyalapból pályázhatnak majd meg összegeket, az elnyert összeg 20 százalékát pedig ökológiai célokra kell, hogy fordítsák majd.

Mindeközben az Orbán kormány a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetre és a gazdasági nehézségekre hivatkozva 34 milliárd forintot vont el az önkormányzatoktól a gépjárműadó formájában. Emellett az ingyenes parkolás is súlyos milliárdoktól fosztotta meg a nagyobb városoknak. Az is kiderült már, hogy a gépjárműadót jövőre sem tarthatják meg a települések, ami 87 milliárd forint kiesést jelent, miközben az önkormányzatok 70 százalékának nincs más értékelhető bevétele. Szegeden eddig mintegy 5 milliárd forint kiesést okoztak a járvány, a korlátozások és a kormányzati elvonások. Debrecen 3 milliárd 650 millió, Zalaegerszeg 1,5-2 milliárd, Szekszárd 1 milliárd, Szombathely 500 millió, Székesfehérvár 9 milliárd, Miskolc több mint 7 milliárd forint veszteséggel számolt május közepén.

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete a héten levélben kérte Pintér Sándor belügyminisztertől, hogy kezdeményezzen azonnali egyeztetéseket az önkormányzatok támogatásáért.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Ausztria elvonás Németország önkormányzat támogatás járvány koronavírus pandémia világjárvány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés