Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Kassai Zsuzsanna: Ez a vírus egy nagy veszteséghalmaz, amellyel szemben védtelenek vagyunk
Szegeden 2020. május 31. 12:33 Forrás: Szegedi Tükör

Kassai Zsuzsanna: Ez a vírus egy nagy veszteséghalmaz, amellyel szemben védtelenek vagyunk

A koronavírusnak és a vele járó hosszú bezártságnak a lelki hatásairól egy szegedi pszichiátert is megkérdeztünk. Kassai Zsuzsanna pszichiáter, pszichoterapeuta főorvos, a Veres ács utcai Pszichoterápiás Rendelő vezetője elmondta a Szeged Tükörnek, több kutatási projekt is foglalkozik a járványhelyzet lelki vonatkozásaival. Az egyikben 75 ország 200 kutatója működik közre. Anonim módon, online kérdezik a résztvevőket.

Hirdetés

– A coh-fit.com oldalon lehet elérni a kérdőívet. Ajánlom, hogy minél többen segítsék a kutatók munkáját – hívta fel a figyelmet a szakember. – Ez a vírus egy nagy veszteséghalmaz, amellyel szemben védtelenek vagyunk. Bátran nevezhetjük kollektív krízisnek is, mely az egész emberiséget érinti. Nem tudjuk magunkat függetleníteni ettől a kollektív szorongástól. Ha akarjuk, ha nem, ennek részesei vagyunk. Egy csomó mindent elveszítettünk, elvesztettük a régi szokásainkat, megszokott életünket, kapcsolatainkat. Sok ember elvesztette a munkáját, van, aki az egészségét. Egyelőre rémült bizonytalanságban vannak az emberek, hiszen ilyenkor még nem lehet látni, hogy milyen lesz az életünk ezután, de az már biztos, hogy más, mint eddig.

Itt, így kezdődik a kérdőív

– Azt is tudjuk, hogy a krízisben rejlik valamiféle fejlődési lehetőség. Ugyanakkor lehet negatív következménye is annak, ha valaki elveszti az egzisztenciáját, a kapcsolatait vagy az egészségét. Általánosságban jellemző a mostani időszakra a kontrollvesztett állapot, ami azt jelenti, hogy megtapasztaljuk, hogy nincs hatásunk a körülményekre. Olyan kiszolgáltatottak vagyunk, mint a kisgyerekek. Ez a helyzet mindenkiben szorongást kelt, természetesen különböző szintűt – mondta a járványhelyzetről Kassai Zsuzsanna. – Ha ráadásul valakinek eddig is volt kóros szorongása, és erre rátevődik ez az újabb, attól tényleg kialakulhatnak testi-lelki tünetek. Megváltozik az emberek magatartása, hangulata a családon belül.

A túlterheltség a munkahelyen, például az egészségügyben vagy a kereskedelemben csak tovább fokozza a szorongást.

A pszichiáter azt is elmagyarázta, hogy a karantén különös, úgynevezett „kötődési stresszt” okoz. Ha egyedül él valaki, akkor a kapcsolat hiánya miatt alakul ki; ha pedig családban, akkor meg túl közel kerülnek egymáshoz a családtagok, ettől felforrósodnak az érzelmek, ami sokkal gyorsabban vezet konfliktushoz, agresszióhoz, boldogtalanságérzéshez, mint máskor. Van olyan, aki mindjárt ki akar lépni a kapcsolatból, és meg is teszi.

– Világszerte megfigyelhető, hogy megnőtt a válókeresetek száma az elmúlt időszakban. Egyébként a nyári szabadságok és karácsony után is sokasodnak a konfliktusok, mert nem bírják az emberek a tartós együttlét feszültségét. A boldogtalanságra pedig azt a megoldást választják, hogy elválnak – tette hozzá.

A nyitás újabb feszültséget kelthet a szakember szerint. Ennek megélése függ az emberek személyiségétől és alkalmazkodóképességétől. Például azok közül, akik elveszítik a munkájukat, egyesek rugalmasan váltanak más munkakörre, míg másoknak ez nehezebben megy. Mindez a személyiségünkön, a neveltetésünkön és a korábbi tapasztalatainkon múlik, vagyis azon is, mennyire vagyunk stabilak, nyitottak és alkalmazkodóképesek. Nehezen belátható és összetett jelenséggel állunk szemben. Akinek nem elég rugalmas a személyisége, annak biztosan nagyobb nehézséget jelent az újrakezdés, ami egyébként mindenkinek stresszel jár. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy sokaknak ott vannak a gyerekek, nagyszülők, akikről gondoskodni kell.

– Nincs a „bölcsek köve” a mi zsebünkben sem. Egyébként sem szoktunk a pácienseknek konkrét tanácsot adni. Abban segítünk, hogy maguk találják meg a válaszokat saját életük kérdéseire. Az a fejlődés útja, ha valamit képesek vagyunk másként, jobban csinálni, mint eddig. A bezárkózás után egyre többen keresik fel a rendelőnket – mondta a pszichiáter.

Dombai Tünde

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: járvány koronavírus pandémia pszichológia Szegedi Tükör világjárvány felmérés Kassai Zsuzsanna kérdőív
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés