Hirdetés
Túl a városon 2020. május 30. 18:30 Forrás: MTI

Mészáros Lőrinc rendben van: 2 704 000 000 adózott eredményt ért el az első negyedévben az Opus

A 2 milliárd 704 millió forintos adózott eredmény azért is figyelemre méltó, mert tavaly év azonos időszakában 16 milliárd 606 millió forintos vesztesége volt a cégnek.
Hirdetés

A vállalatcsoport a vizsgált időszakot 534 milliárd 907 millió forint mérlegfőösszeggel zárta, ami csaknem tizenhét százalékos csökkenés az egy évvel korábbi adatokhoz képest, a visszaesés főként az energetikai társaságok értékesítéséből adódik. Ezen felül megállapították, hogy 2020 első negyedévében a cégcsoport a működési bevételeinek tizenhat százalékos mérséklődése, és a működési költségeinek negyvennégy százalékos csökkenése következtében 4 milliárd 796 millió forintos üzemi eredményt ért el konszolidált szinten. A vállalatcsoport 10 milliárd 680 millió forint kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredményt ért el az idei első negyedévben, az előző év azonos időszakában mért 10 milliárd forintos veszteség után.

Az Opus Global Nyrt. működésére a járvány okozta intézkedések jelentős, de nem kritikus hatással vannak. A jelen helyzet egyik legnagyobb kárvallottja a turizmus, amely a Hunguest Csoport révén egyik fontos divíziója a cégcsoportnak. Márciusban felfüggesztették a szállodáik működését, majd úgy döntöttek, hogy előrehozzák az eredetileg jövő év elejére tervezett felújításokat. Mivel a kijelölt hotelekben a munkálatok huzamosabb ideig, akár két évig is eltarthatnak, elkerülhetetlenné vált a csoportos létszámcsökkentés, ez a lépés a turizmus munkavállalóinak több mint ötven százalékát érinti.

Ugyanakkor arra is rámutattak, hogy a felújítások eredményeként a Hunguest Csoport már négycsillag, illetve négycsillag superior szállodákkal erősíti piacvezető szerepét. Arról is beszámoltak, hogy a Hunguest Hotels a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. és a Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. által közösen a Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Konstrukció – nagy kapacitású meglévő szállodák fejlesztés és új szállodák létesítése – programban meghirdetett feltételek szerint, támogatásként tizennégy szálloda vonatkozásában, összességében 17 milliárd 724 millió forint támogatási összegre vált jogosulttá.

A koronavírus okozta válsághelyzetben az elmúlt néhány hónap tapasztalatai azt mutatják: tőkeerős, stabil fundamentumokkal rendelkező tőzsdei társaságként egy elhúzódó válság esetén sem kerül veszélybe az Opus Global Nyrt. működése.

Ezt támasztja alá az építőipari szegmens megrendelés állománya, illetve a mezőgazdasági szegmens társaságainak dinamikus árbevétel növekedése. Az Opus Global Nyrt. részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, pénteki záróáruk 271 forint volt. Az elmúlt egy évben a részvények legmagasabb ára 482,8 forint, legalacsonyabb ára pedig 129,2 forint volt.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Hunguest Hotels járvány koronavírus Mészáros Lőrinc Opus Global Nyrt. pandémia világjárvány