Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Katona Péter: A tízmillió járványszakértő országa lettünk. Hetvenöt év után szembesült újra a nyugati civilizáció ekkora veszéllyel
Szegeden 2020. május 30. 17:56 Forrás: Szegedi Tükör

Katona Péter: A tízmillió járványszakértő országa lettünk. Hetvenöt év után szembesült újra a nyugati civilizáció ekkora veszéllyel

Miben különbözött a mögöttünk álló járványhelyzet minden eddig tapasztalt veszélytől? Hogyan reagált rá a nyugati civilizáció? Milyen hatást gyakorol ránk a bezártság, és visszatérhet-e az életünk a rendes kerékvágásába? Katona Péter szociológust kérdezte a Szegedi Tükör.

– A járványhelyzet a szociológusnak, de a magánembernek is váratlanul jött, tízmillió magyar honfitársammal egyetemben – összegezte az elmúlt több mint két és fél hónapot Katona Péter szegedi szociológus. – Februárban még érdeklődéssel figyeltem a híreket, hogy Vuhanban, a magyarországnyi lakosságú kínai városban teljesen elnéptelenedtek az utcák. Ott rendkívül szigorúan vették a lakhelyelhagyási tilalmat. Egyből belém villant, hogy háromnegyed évszázada, 1945 óta egyes lokális gondokat leszámítva (mint idehaza 1956 ősze vagy a Tito utáni Jugoszláviában lezajlott véres polgárháború) az európai ember nagy válsággal nem szembesült. Ebből az következik, hogy az európai ember veszélyérzete nagyon nagy mértékben csökkent. Bizonyos közeli helyszíneket rövid időre nem számítva hetvenöt éve abban a reményben ringatja magát, hogy a rossz és a csúf dolgok tőle távol történnek. Tehát tőle távol törnek ki a háborúk, történnek a természeti katasztrófák, földrengések, vulkánkitörések, tájfunok, valamint a járványok. Afrikában terjednek a kórok, de nem is csoda, mert ott nem mosnak kezet, olyan körülmények között élnek, és így tovább – tette hozzá.

Katona Péter előadásai megtalálhatók a YouTube-on, a vizsgáit beadandó dolgozatokkal váltotta ki (fotók: Szabó Luca)

– Valószínűleg ez a szemléletmód érvényesült a menekültekkel szemben is, hogy azok menjenek csak szépen haza. Ez a mostani helyzet azonban merőben különbözik az eddigiektől. A nyugati civilizációban élő emberek szembesültek azzal, hogy pár nap, egy-két hét alatt őket is elérheti a kockázat. Erre nem készültünk fel, erre nem vagyunk szocializálódva – fogalmazott a rendkívüli helyzetről a szociológus. – Közben a tízmillió járványügyi szakember országa lettünk, kivéve talán engem. Több hónapja teljes mértékben a koronavírus uralja a közbeszédet. Mintha a társadalomban más dolog nem is történne, pedig rengeteg minden zajlik. A vírustól függetlenül is léteznek társadalmi problémák: a szegénység, a kiszolgáltatottság, vagy (ami közvetlenül engem is érint) hogy sokkal kevesebben jelentkeztek egyetemre, mint a korábbi években. A forint egyre csak romlik, mindenféle szociális problémákkal kell megküzeni, a demokrácia minőségén finoman szólva is van javítanivaló. Ez mind-mind háttérbe szorult, mert a végső érv az, hogy most koronavírus-járvány van, és ez egészen addig az extremitásig érvényesült, hogy például csak az számított betegnek, aki Covid-19-cel is megfertőződött. Ami teljesen nonszensz szerintem.

Nemzetközi felmérés egyetemistákról

A tudománynak is rendkívül izgalmas a mostani időszak; sokan sokáig sokféleképpen elemzik majd. A szegedi szociológusok közül is részt vesznek néhányan például egy belga egyetem felhívására végzendő felmérésben. Azt vizsgálják több országban, hogyan érinti a járványhelyzet az egyetemistákat.

Amikor Európában megjelent a vírus, már száz százalékig biztosra vettem, hogy ezt mi sem úszhatjuk meg. A politikusok még bagatellizálták, iráni diákokra fogták, némiképp összemosva a korábbi migránstémával, holott a külföldi hallgatók családja vagyonokat fizet ki azért, hogy a fiataljaik itt tanuljanak. Viszonylag gyorsan kiderült, hogy a helyzet ennél sokkal komolyabb. A bizonytalanságot jellemzi, hogy pár nappal az egyetembezárás előtt megkérdeztem, nem jelent-e veszélyt, hogy 420 fős előadást tartok. Azt kaptam válaszul, hogy nem kari hatáskör, két nap múlva pedig bezárták az egyetemet.

Kétfajta attitűd biztosan megfigyelhető: vannak, akik ettől az ismeretlen valamitől borzalmasan félnek. Vannak aztán olyanok is, akik az egésznek nem tulajdonítanak jelentőséget, úgy érzik, fel van fújva a dolog. Én valahol a kettő között állok.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: járvány Katona Péter koronavírus pandémia Szegedi Tükör világjárvány