Hirdetés
Szegeden 2020. május 30. 08:58 Forrás: Szeged Televízió

Elfogyott a pénz, csak a Szegedi Tudós Akadémia kétharmada készült el

Az állami támogatásból csak az egykori Bartók művelődési ház átépítési munkálatainak 60-70 százalékát tudták elvégezni. Nemesi Pál építőipari vállalkozása június 1-jével leteszi a munkát.
Hirdetés

Bajban van a Szegedi Tudós Akadémia, elfogyott a közel 1 milliárd 549 millió forintos állami támogatás, amit a Bartók Béla Művelődési Ház átalakítására kaptak, így június 1-jén leállítja a munkát a kivitelező Ferroép Zrt.

A Fidesz polgármesterjelöltje, Nemesi Pál cégével formálisan szerződést bontott a Szegedi Tudós Akadémiát alapító Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány. A tető és a homlokzat már elkészült, de a tetőtérben és az épület belső részében még bőven lenne munka. Arról, hogy nincs elég pénz az építkezésre, már januárban írtunk, már akkor is úgy nézett ki, hogy abbahagyják a munkát

Varró András, az alapítvány kuratóriumi elnöke a Szeged Televíziónak azt mondta: az eddigi munkák alapján úgy látják, hogy az épület száz százalékosan teljesíteni tudja majd azokat a feladatokat, melyeket megálmodtak. „Ha körülnézek, látom a haladást, akkor az elvárásaink szerint történt szinte minden” – tette hozzá.

A szegedi, belvárosi eklektikus stílusú palotát 2016-ban vásárolta meg a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány önkormányzati segítséggel, állami támogatásból, a munkálatokat 2018-ban kezdték meg. A Szegedi Tudós Akadémia kollégiuma működik majd benne, 38 szobával, alagsori étkezdével és edzőteremmel. Emellett kicserélték a tetőt, felújították a homlokzatot beépítik a tetőteret is.

Hegyi Péter, a Szegedi Tudós Akadémia programigazgatója a televíziónak elmondta: két olyan mentorszoba is épülne, ami alkalmas arra, hogy az év minden hetében egy-egy külföldi tudományos szaktekintély foglalkozhat a tehetségekkel.

„Most van egy olyan pont, amikor nyilvánvalóan a pénzügyi forrás kiegészítése miatt valószínűleg lassulni fog az építés üteme, és bízunk benne, hogy a hátralévő 30-40 százalékot is meg fogjuk tudni szerezni a döntéshozóktól”

– fogalmazott Hegyi Péter, majd hozzátette, már be is adták a kérelmüket az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak.

Nézze meg a Szeged Televízió híradós anyagát!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: állami támogatás beruházás építkezés fejlesztés Ferroép kollégium Szegedi Tudós Akadémia