Hirdetés
Túl a városon 2020. május 29. 13:08 Forrás: 444.hu, 24.hu

Minden pénzt megér a turisztika, ha ismerősökhöz megy a pályázati pénz: NER-lovagok a porondon

Hihetetlen a pénzbőség a turisztikai fejlesztések kasszájába, miközben elvonják az önkormányzatoktól a súlyadó rájuk eső részét és pénzmegvonásokat lengettek be a hazai felsőoktatásban. Ezekben a napokban közel 150 milliárd forint vissza nem térítendő pályázati pénz felosztásáról döntöttek. Ismerősökhöz kerül a pénz jelentős része.
Hirdetés

A kereskedelmi szálláshelyek felújítására és építésére szánt 150 milliárd forint közel felét a NER-hez kötődő személyek kapják – számol be a turisztikai fejlesztési pénzek nemrégiben történt felosztásáról a 24.hu.

Szinte minden kategóriájában „ismerősökkel” találkozunk. Legyen szó kis-, vagy nagyszállodák felújításáról és bővítéséről, ötcsillagos szálláshelyekről vagy annál szerényebb színvonalúakról.

A legtöbb pénzt ezúttal Mészáros Lőrinc kapja,

aki 17,7 milliárd forintért újíthatja fel a tulajdonába tartozó szállodalánc, a Hunguest Hotel 14 vidéki szállodáját. Mészáros Lőrinc a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben száznál több munkavállalónak mondott fel szállodaipari érdekeltséginél.

Mellette szépen kaszál a most futó és részben lezárt pályázaton a Garancsi Istvánhoz, Csányi Sándor OTP-elnökhöz és Hernádi Zsolt Mol-főnökhöz köthető CDHT Hotel Projekt Kft, amely Tihanyi Kastélyszálló és Tréningközpont Hotel megépítésére kapott összesen 8 milliárd 632 millió forintot.

Nem panaszkodhat a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak egykori üzlettársa – írja a 24.hu – Paár Attila sem, aki a keszthelyi Helikon Szálló felújítására kapott 4 milliárd forintot.

Ugyancsak szép summát, 8 milliárd forintot vághatott zsebre a most lezárult turisztikai pályázatból Adventor Hotel Kft., amelynek közvetett tulajdonosa Mészáros Lőrinc üzlettársa, Szíjj László, aki soproni, bükfürdői és keszthelyi szállodái újítja fel az elnyert összegből.

A 24.hu cikk utal arra, hogy

az összeg nagysága mellett a pályázati pénz folyósításának üteme is igen nagyvonalúnak nevezhető, mert annak 50 százalékát előre a pályázó rendelkezésére bocsátják, hogy a projektek előfinanszírozása megoldott legyen.

Mivel szinte minden esetben kifejezetten tőkeerős vállalkozások kapták meg a pénzt, ez az eljárás akár indokolatlannak is volna nevezhető.

A turisztikai pályázat egyik másik furcsaságára a 444.hu hívta fel a figyelmet, azzal hogy megírta, a Tiszakécske egykori amatőr labdarúgója, Sáfrány Tamás a meghirdetett pályázat előtt egy nappal alapított céget, és másnap 8 milliárd forint vissza nem térítendő összeget kapott egy ötcsillagos balatoni szálloda építésére. A kivételes „szerencse” hátterében a G7 gazdasági hírportál szerint kőkemény üzleti érdekek kereshetőek.  Sáfrányt ugyanis a szintén tiszakécskei Szíjj László emberének tartják, aki a leggazdagabb magyarok listájának negyedik helyezettje. Tulajdonában áll az MKB Bank egyharmada és az egyik legnagyobb és állami megrendelésekkel bőven ellátott építőipari cég, a Közgép.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) tavaly decemberben a szálloda felújítások és építések tárgyában kiírt pályázatnak másik furcsasága, hogy eredetileg ez év márciusáig lehetett rá jelentkezni, de 2020. január 7-én lezárták a pályázati jelentkezés határidejét. Talán mondanunk sem kell, hogy ennyi idő alatt szinte képtelenség összeállítani megfelelő színvonalú pályázati anyagot. Valakiknek mégis sikerült.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: felújítás Magyar Turisztikai Ügynökség Mészáros Lőrinc NER pályázat szálloda