Hirdetés
Túl a városon 2020. május 29. 10:28

Ceglédi Zoltán: Megy a gőzös... meg a kórház, meg az iskola is

A Fidesz országépítése közelebbről nézve sima ritkításnak tűnik. Lassan sorozattá nő annak rögzítése, mi az, amit a kormány épp kiegyel, lecsupaszít, bezár.
Hirdetés

Nemrég megbeszéltük, hogy a barbár kórházi hazaküldések után nem valószínű, hogy minden ágy visszakerül az aktív ellátásba. Ami önmagában, tehát végeredményként elfogadható lenne, ha, mondom ha szakértők megalapozott számításain alapulna, ha előbb végrehajtották volna az ellátás zavartalanságát, sőt, javulását biztosító reformokat, ha megkérdeznék az érintetteket, és mindez egy felelős miniszter szakmai irányítása mellett történne. Kásler „Ösztönös” Miklós egészen biztosan nem ilyen.

Ez így sima megszorítás.

Aztán megbeszéltük azt is, hogy Tarlós István, a Budapesten kívüli életről kizárólag diafilmek és a Teletext segítségével tájékozódó, nyugdíjazott fideszes főpolgármester olyan tervvel állt el, hogy most, amikor „kisebb lenne az ellenállás”, zárjanak be vasútvonalakat, mert majd nyilván elbuszozgat a parasztja, és az olcsóbb. Megint csak: ha ésszel végiggondolják, szakértők kiszámolják, megkérdezik az érintetteket, és annak deklarált igényével, hogy legyen jobb az utazóknak, jön egy közlekedési reform, én tapsolok neki. De az, hogy Pista bácsi óbudai otthonában nekiáll átfirkálni Magyarország térképét golyóstollal, az egészen biztosan nem ilyen.

Ez így sima megszorítás.

És akkor tegyünk erre rá két másik hírt. Egyet tavaly tavaszról, amikor a Varga Mihály pénzügyminiszter és Palkovics László innovációs miniszter nevével fémjelzett, „Program a Versenyképesebb Magyarországért” elnevezésű program megjelent. Ebben a két tárcavezető leszögezi: „az iskolaszerkezet elaprózottságának csökkentésére, a felső tagozatok képzési helyeinek racionalizálásával koncentrálni kell a szakemberállományt, valamint a képzéshez szükséges modern eszközöket”. A másik hír frissebb, múlt héten jelent meg. Eszerint új, tizenhat tantermes felcsúti iskola kivitelezésére írt ki közbeszerzést a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. Az intézményben hatszáz gyerek tanulhat majd.

Röviden: össze fogják vonni az általános iskolákat. Kezdésnek a felső tagozatokat. Jó lakmusz az, hogy mi történik a miniszterelnöki prémiumfaluban, jelzi előre az irányt. Nyilvánvaló, hogy nem az 1600 körüli felcsúti lakos adja majd az új intézményben a 600 tanulót, hanem ide központosítják majd a környező települések bezárt iskoláiból a tanulókat.

Fentiek alapján nem lesz meglepő, ha azt mondom, hogy lehet és kell is arról beszélni, hogy a kistelepülési iskolák, vagy nagyobb városokban a párhuzamos oktatási intézmények milyen esélyt adnak a gyerekeknek, és hogy verseny vagy hiánygazdálkodás van-e. Ahogy jó orvost vagy ápolót, úgy jó tanárt is nehéz találni, és még nehezebb megtartani. Persze, hogy racionalizálni kéne – de a szakértők számításai alapján, az érintetteket megkérdezve, egy felelős miniszter irányítása alatt. Aki hát ugye nem Kásler Miklós. Ez így sima megszorítás. Nem véletlen, hogy két olyan minisztertől jött az összevonási ötlet, akiknek a deklarált dolga az állami kiadások visszavágása (kivéve foci), és az összeszerelő-ország számára utánpótlást biztosítani kiszolgáltatott droidokat képezve (éles ellentétben a nevével, miszerint „innovációs”).

Néhány dolgot már most tudunk.

Az államosított iskolák és fentről kinevezett igazgatók után újabb eszközt kap a hatalom a kezébe az intézmények és tanáraik önállóságának megtörésére. A bezárás réme mindegyiküket nyomaszthatja. Iszonyú alkusorozat jöhet, ahol az emberek élete fenekestül felfordul, karrierje vagy családi élete torzul, ha a tanár munkahelye, illetve a helyi szülők gyerekeinek iskolája több faluval arrébb kerül. Az addigra talán létrejövő iskolabusz-hálózat azt is jelenti majd, hogy 10-14 éves gyerekek is napi ingázók lesznek. Az így „lefejezett” falu, ami egyszerre veszíti el egy központi intézménye, az iskolája felét, a helyi értelmiség jelentős részét, valamint a gyerekeit, nos, az a település haldokolni kezd. Azok a szülők, akik megtehetik, elköltöznek a gyerek új iskolájának otthont adó településre, és nem is csak ötödikben, hanem eleve ott kezdik már az iskolát. Ez pedig előbb szomorú szegregátummá változtatja, majd elsorvasztja az alsó tagozatot is. Megint csak: tudom, hogy nem lehet minden faluban komplett általános iskola, ahogy háziorvosi praxist sem tudunk mind a 3200 településen fenntartani. De látva azt, hogyan omlott össze a járványveszély kihirdetésével azonos pillanatban a központosított közoktatás, és tudva, hogy Kásler ignoranciája és felkészületlensége mellett ott van a két „számolgatós” miniszter megszorító és inasképző nyomulása, hát... ezzel generációkat lehet kisiklatni.

Mi lehet tenni?

Ha az elmúlt években tapasztalt, valóban járványként terjedő önzés győz az emberekben, a „van itt egy rossz szabály, ami alól lécci adj nekem és csak nekem felmentést”, akkor a Fidesz keresztülviszi az akaratát. Ha az elmúlt hetekben önállóságot tanult és az oktatási kormányzattal kritikussá lett érintettek szembeszállnak, akkor ki tudják követelni a tanárok, a diákok és szülők székét a döntéshozó asztalnál. Az eleddig paródiasztrájkokat szervező pedagógus-szakszervezetek is talán megértik, hogy itt most vége lehet a dalnak, most szedik ki alóluk a maradék alapokat.

Arról meg nem is beszélek, mi meló lesz egyszer az összes ilyet visszacsinálni.

Ceglédi Zoltán

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Ceglédi Zoltán Fidesz Kásler Miklós vélemény