Hirdetés
 • Kezdőlap
 • Hírek
 • Szegeden
 • Igaz-e, hogy milliárdos nagyságrendben vonnak el pénzt az SZTE-től? – Három hétig vártuk az egyetem válaszát
Szegeden 2020. május 28. 20:40

Igaz-e, hogy milliárdos nagyságrendben vonnak el pénzt az SZTE-től? – Három hétig vártuk az egyetem válaszát

Hiába. De azért még bízunk benne, hogy kapunk válaszokat. Itt van a kérdéssor, amit már többször elküldtünk a Szegedi Tudományegyetemnek.
Hirdetés

A hazai sajtóban találgatások jelent meg arról április végén és május első hetében, hogy koronavírus-járvánnyal összefüggő kormányzati intézkedések miatt jelentős nagyságrendű összegeket vonnak a hazai felsőoktatási intézményektől. Ezekben a sajtóhírekben rendre felbukkant a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) neve, mint olyan intézményé, amelytől állítólag milliárdos nagyságú összeget vonnának el pénzt. Ebben a helyzetben az egyetemhez fordultunk, hogy van-e alapja a sajtóban megszellőztetett hírnek.

Kérdéseinket május 7-én küldtük el az egyetemnek, ahonnan választ ígértek. Időközben többször érdeklődtünk, mikor számíthatunk a kért információkra. Rendre türelmet kértek tőlünk, sőt két hete még azt is, hogy újból küldjük el kérdéseinket. Megtettük, és türelmesek voltunk. A kérdésekhez írt kísérőlevelünkben azt is leírtuk, hogy bizonyos kérdések esetében elfogadható és méltányolható válasznak tartjuk azt is, ha azokra nem vagy csak részbe adható felelet. Ez azonban a kommunikációs folyamatot nem gyorsította fel. Ma, csütörtökön, újabb kísérletet tettünk, hogy hozzájussunk a kérdéssorra adott válaszokhoz, de illetékes helyről ismételten türelmet kértek tőlünk, és azt: nyújtsuk be ismét (?) többször elküldött kérdéssorunkat. 

Abban a reményben tesszük közzé az egyetemnek három hete elküldött kérdéssort, hogy a válasz hamarosan megszületik. Talán a kérdéseink nyilvánosságra hozatala felgyorsítja ezt a folyamatot.

 • 1.  Igazak-e azok a sajtóban megjelent hírek, hogy a Szegedi Tudományegyetem költségvetéséből 2-4 milliárd forintot kíván elvonni a közeljövőben a kormány?
 • 2. Ezzel összefüggésben kérdésünk az is, hogy igaz-e Szabó Sándor országgyűlési képviselőnek az állítása (ezt a parlamentben hétfőn, 2020. május 4-én hangzott el), hogy a tervezett elvonás mellett az egyetem számlájáról 500 millió forintot már elvont a központi költségvetés?
 • 3.  Ha az 500 milliós elvonás igaz, megfelel-e a valóságnak, hogy erről előzetesen nem tájékoztatták az SZTE vezetését?
 • 4. A felvételi jelentkezésekből mi látható: kevesebb hazai elsőéves kezdi meg tanulmányait a következő tanévben az SZTE-n? Ha a korábbi éveknél kevesebb magyarországi elsőévessel indul az új tanév, annak milyen pénzügyi következményei lehetnek?
 • 5.  Karokra lebontva tudható jelenleg, hogy hova mennyien adták be a jelentkezésüket, hányan nyerhetnek felvételt, és ezek a statisztikák hogyan viszonyulnak a tavalyi hasonló mutatószámokhoz?
 • 6.  Nagy kérdés, hogy mi lesz a külföldi hallgatókkal. Nem tudni, hogy a koronavírus-járvány miatt őket visszaengedik-e az országba. Jelenleg hány külföldi hallgatója van az SZTE-nek? Egy-egy új tanévben átlagosan hány külföldi hallgató kezdi meg tanulmányait az SZTE különböző karain?
 • 7.  Készült-e olyan felmérés, amely arra igyekszik választ adni, mekkora bevételkieséssel kell számolnia az egyetemnek, ha a külföldi hallgatók nem kezdheti meg tanulmányaikat az új tanévben?

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!