Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Mától látogathatók a szabadtéri kulturális és sportrendezvények, de koncerteket, bulikat, fesztiválokat továbbra sem lehet rendezni
Túl a városon 2020. május 29. 07:20

Mától látogathatók a szabadtéri kulturális és sportrendezvények, de koncerteket, bulikat, fesztiválokat továbbra sem lehet rendezni

Tovább enyhülnek május 29-étől a koronavírus-járvány miatti korlátozások.

Hirdetés

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint péntektől már nézők részvételével is lehet rendezni bizonyos szabadtéri kulturális és sporteseményeket Magyarország egész területén. A rendelet szerint a szabadtéri rendezvény definíciója:

olyan rendezvény, ami teljes időtartamában minden oldalról fallal körülhatárolt, fedett épületen kívül zajlik. Ide tartoznak a rendelet szerint a stadionok, az uszodák, a szabadtéri színpadok, a szabadtéri mozik, és a cirkuszi sátrak is.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár ezzel kapcsolatosan elmondta: szigorú feltételek mellett lehetőség van újra nézők előtt megrendezni a hazai szabadtéri sporteseményeket, ha a rendezvényre vonatkozó jogszabályban, valamint az új kormányrendeletben meghatározott feltételeket a rendezvény szervezője maradéktalanul biztosítja.

„A járványhelyzetben hozott korlátozások fokozatos feloldásának következő lépcsőfoka ez a mostani intézkedés, amely egyfelől lehetőséget nyújt a hazai sportélet újraindításának folytatására, másfelől biztosítja a résztvevők – a sportolók és a szurkolók – egészségének fokozott védelmét” – fogalmazott az államtitkár.

A rendelet a szabadtéri sportesemények mellett bizonyos szabadtéri kulturális rendezvényekre is vonatkozik.

Ide tartozik „a színházi előadás, a mozi, a cirkusz, a muzeális intézményen kívül rendezett képzőművészeti kiállítás, az irodalmi és könyvszakmai rendezvény, a közgyűjtemény, közművelődési intézmény, illetve közösségi színtér által szervezett rendezvény.”

A nézőkre vonatkozó szabályok azonosak a kulturális és a sportrendezvények esetében is: amennyiben a nézőtéren ülőhelyek is találhatók, a nézők – a páholyok kivételével – csak minden negyedik ülőhelyet foglalhatják el, vagyis két néző között három ülőhelyet üresen kell hagyni. A közvetlenül egymás mögötti ülőhelyeken nem szabad helyet foglalni, és az egymás mellett, illetve a különböző sorokban ülők között is lehetőség szerint legalább másfél méteres védőtávolságot kell biztosítani.

A nézőtéren kialakított ülőhelyeken kívül a közönség tagjai kötelesek a másfél méteres távolságot egymástól megtartani, különösen a páholyokban, a szünetek alatt a közösségi területeken, valamint a helyszínen található vendéglátó üzletekben.

A rendelet szerinti védelmi intézkedések betartásához szükséges feltételek biztosítása a szervező felelőssége, azokat a látogatókat, akik az intézkedéseket megszegik, a rendezvény helyszínéről a szervezőknek el kell távolítaniuk.

Zenés, táncos rendezvényeket viszont még mindig nem lehet tartani: a rendelet szerint

továbbra is „tilos tartózkodni a nem zárt helyen tartott, zenés, táncos rendezvény helyszínén. Így például fesztiválokon, könnyűzenei koncerteken, táncházban, táncklubban, diszkóban, rockklubban.”

Jelen állás szerint az ilyen típusú rendezvényeket továbbra is csak a korábban bejelentett augusztus 15-ei határidő után lehet rendezni.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: buli cirkusz fesztivál járvány kiállítás koncert koronavírus rendezvény sport stadion szabadtéri színpad színház világjárvány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés