Hirdetés
Túl a városon 2020. május 28. 16:07 Forrás: MTI

Még több, mint egy évig nejlonozhatunk, szívószálazhatunk, fülpiszkálózhatunk a szokott módon

2021. július 1-jével tiltják be Magyarországon az egyszer használatos műanyagokat. Font Sándor és Palkovics László is nyugodt ebben a kérdéskörben.
Hirdetés

– A betiltást úgy kell megtenni, hogy az – különösen a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben – ne veszélyeztessen munkahelyeket – hangsúlyozta Gulyás Gergely a kormányinfón.

Jelezte, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter lefolytatta az egyeztetéseket az ágazati szereplőkkel és a leginkább érintett választókerületek parlamenti képviselőivel – elsősorban a fideszes Font Sándor kerületét érinti –, ezután állapodtak meg a jövő évi július 1-jei időpontban, valamint abban, hogy 15 mikron felett fogják betiltani az egyszer használatos műanyagok gyártását. Az EU-s előírás 50 mikron feletti betiltást ír elő, vagyis a magyar szabályozás szigorúbb lesz.

„A zöldpolitikában vitt elkötelezettségünkkel ez összhangban áll” – mondta.

Közölte továbbá, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium az ágazatban tízmilliárd forintot bocsát a vállalkozások rendelkezésére a technológiaváltás érdekében, így a versenyképességük ugyanolyan vagy még jobb lesz annak ellenére, hogy az eddigi termékeik egy részét a továbbiakban nem gyárthatják majd.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: egyszerhasználatos műanyag Gulyás Gergely Kormányinfó környezetvédelem