Hirdetés
Szegeden 2020. május 28. 13:30

Nagy fecskék és egy kis szív díszítik mostantól egy szegedi fűtőmű falait

Képriport
Nemcsak biztosítja a környék fűtését és melegvíz-ellátását, de mostantól Felsőváros II-es számú fűtőműve igazi látványosság is. Az ipari létesítmény oldalfalaira ugyanis fecskéket festett két fiatal művész.
Hirdetés

– Mivel a fűtőmű a Molnár és a Fecske utcák találkozásánál található, adta magát az ötlet, hogy molnárfecskék és füstifecskék díszítsék az ipari létesítmény oldalait – mondta Kóbor Balázs, a Szetáv ügyvezető igazgatója az alkotás avató ünnepségén. Azt is hangsúlyozta, hogy a cég igyekszik korszerű technológiák segítségével a károsanyag-kibocsátást csökkenteni, amivel párhuzamosan egy élhetőbb környezet kialakítására is törekszik.

A cég szerint az ipari üzemi környezetnek az épített és a társadalmi környezetünkre tett hatását is javítani kell, ezért néhány hete a Szetáv Vág utcai irodaházának komor épülettömbjén megnyílt Dzsungel a betondzsungelben című szabadtéri galéria, most pedig új környezetvédelmi street art projekt jelzi ezt a folyamatot. A kezdeményezés a Városmetamorfózis nevet kapta, amelynek keretében újabb épületek kaphatnak új külsőt.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Iványi Aurél galériáját az ünnepélyes átadóról!

Mihálik Edvin az önkormányzat zöld város programért felelős tanácsnoka arról beszélt, miért fontos, hogy olyan madarak díszítik az épületet, amelyek rendkívül veszélyeztetettek. Amíg ugyanis szinte minden ház tornácán ott voltak a fecskefészkek, a szúnyogok irtását nem vegyi úton végezték, hanem ezek a kis vadászok táplálkoztak a vérszívókkal. Az épületen egyébként a bordányi óvodások által készített műfészkeket is elhelyeztek, hogy ide salogassák a molnárfecskéket, amelyek sokkal jellemzőbbek a városi környezetben, mint a füstifecskék.

– Az utóbbi tíz évben a felére csökkent a hazai fecskeállomány, és sajnos ez a tendencia folytatódik – mondta Bálint Dénes, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársa. Hogy legalább lassítsák ezt a szomorú folyamatot, a fészkeket a fecskéknek legkedvezőbb helyen helyzeték el, és úgynevezett sárgyűjtő helyet is kialakítottak a madaraknak. Ha ugyanis saját maguk szeretnének fészket építeni, sár és szalma szükséges hozzá, amelyekhez ebben a kis mélyedésben hozzájutnak. A kezdeményezést elindító Mondoló Egyesület nevében felszólaló Ézsiás Tamás arra kérte a környék lakóit, gondoskodjanak arról, hogy mindig legyen elegendő nedvesség a sárgyűjtőben, és jelezzék, ha madarakat észlelnek a környéken.

Az alkotók: Marton Ákos és Vinkó Leó

Az épület Molnár utca felőli falára Marton Ákos és Vinkó Leó képzőművészek molnárfecskéket, míg a Tápai utca felé eső részre füstifecskéket festettek. Nincs minden alak kidolgozva, vannak olyan részek, ahol csak a madarak körvonalait látjuk. Ez a fecskék hiányára utal, és arra, hogy visszavárjuk őket a szűkebb környezetünkbe. Marton Ákos ugyanakkor azt is elárulta, hogy a hatalmas festmény valamelyik szegletébe egy szívecskét is elrejtettek. Aki végignézi a négy oldalt, bizonyára megleli ezt a kis szimbólumot is.

Az ünnepség végén Kóbor Balázs elárulta, hogy a Városmetamorfózis nevű projekt folytatódik, de egyelőre nem tudják, mely épületeket vonják be ebbe a folyamatba, de az biztos, hogy a projekt a Szetáv kezelésében álló, Szeged lakóövezeteiben elszórva megtalálható lehangoló, szürke és esztétikátlan ipari épületek informatív, figyelemfelkeltő, művészi alkotásokká történő átalakítását célozza. Az is biztos, hogy a közeljövőben a Szetáv városszerte fellelhető fűtőműveit környező fás-bokros területeken további harminckét odút is kihelyeznek, költési helyet biztosítva egyéb városi madárfajoknak – vörösbegy, fülesbagoly, rozsdafarkú – is.

Szincsok György

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: fecske Kóbor Balázs környezetvédelem Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Mihálik Edvin Szetáv Urbán Tamás