Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Szécsényi Rózsa: Ötmilliárd forintos mínuszban Szeged, módosítják a költségvetést, nehéz helyzetbe hozták az önkormányzatokat
Szegeden 2020. május 28. 09:42

Szécsényi Rózsa: Ötmilliárd forintos mínuszban Szeged, módosítják a költségvetést, nehéz helyzetbe hozták az önkormányzatokat

Nem kevés beszédtémát ad helyben Botka László polgármesternek az a többször elhangzott kijelentése, hogy a várost ötmilliárd forinttal rövidítette meg koronavírus-járvány. Nem csupán a védekezés költségeiről beszélt, de hogy pontosan mit is tartalmaz ez az összeg, arról Szécsényi Rózsa gazdasági alpolgármestert kérdeztük.

Hirdetés

Az ötmilliárd forint egyszerre foglalja magába a védekezés költségeit, a járványügyi korlátozások hatásait, valamint azokat a kormányzati intézkedéseket, amelyekkel a kormány az önkormányzatokat, így a szegedit is sújtja – kaptuk a rövid összefoglalót Szécsényi Rózsától.

A védekezés részeként szájmaszkot, védőfelszerelést és fertőtlenítőszereket vásárolt az önkormányzat a helybeli orvosoknak, szociális dolgozóknak és mindazoknak a munkavállalóknak, akik a „frontvonalban” dolgoznak. Az önkormányzati cégekkel együtt több százmillió forintot fordítottak erre.

A város elengedte azoknak a cégeknek a bérleti díját, amelyek önkormányzati üzletet béreltek és a veszélyhelyzetre való tekintettel bezártak. Ez 100 millió forintos támogatást jelent a szegedi vállalkozóknak, és ugyanekkora kiesést az önkormányzatnak.

(illusztrációk: Iványi Aurél)

Az ötmilliárd forint legnagyobb része azonban a vészhelyzethez kapcsolódó intézkedésekhez köthető. Az önkormányzati tulajdonban lévő cégek jelentős bevételetektől estek el az elmúlt hónapokban. A város számításai szerint a tömegközlekedésnél június 30-ával bezárólag 750 milliós bevételcsökkenéssel számolhatnak.

  • A parkolás ingyenessé tételével három hónap alatt 250 millió forinttal csökken a bevétel. A többi önkormányzati cég bevételkiesése összességében egymilliárd forintra tehető. Közel 80 millió forint mínusszal számolhat a városi kassza a közterületi díjak szeptember elsejéig szóló központilag meghatározott elengedése miatt.
  • A gépjárműadó önkormányzatokra eső részének elvételével a kormány éves szinten 500 millió forintot vesz el Szegedtől. A város ezek mellett nem számolhat az idegenforgalmi adóból származó tervezett 220 millió forint nagy részével sem.
  • Jelentős tétel, az IKV Zrt. lakásértékesítésből származó bevételének elmaradása is – mondta el Szécsényi Rózsa.

A legnehezebb felmérni azonban, hogy a helyi iparűzési adóból (HIPA) származó bevételek mennyivel és hogyan csökkennek ebben az évben. A HIPA-bevallás határidejét a kormány május végéről szeptemberre tolta át és különböző intézkedésekre kötelezte az önkormányzatot.

Ez azt jelenti – magyarázta az alpolgármester –, hogy ezeknek a bevételeknek egy része, később, azaz nem ebben az évben fog befolyni a városi költségvetésbe. Vagyis: hiányozni fog idén.

Ugyancsak roppant érzékenyen érinti az önkormányzat büdzséjét, hogy a 100 millió forintnál nagyobb éves árbevétellel rendelkező helyi cégek esetében valószínűleg el fogják törölni a feltöltési kötelezettséget. Ez azt jelenti, hogy ennek a céges körnek nem kell decemberben adóelőlegként befizetnie a HIPA egy meghatározott részét. Ez azt eredményezi, hogy 1,3 milliárd forinthoz nem ebben az évben, hanem csak késve, valamikor 2021-ben juthat hozzá az önkormányzat.

A helyi iparűzési adónál maradva szintén a város kasszáját negatívan befolyásoló tényező, hogy a koronavírus-járvány miatt csökken a szegedi magáncégek árbevétele, vele az adófizetési kötelezettsége is. Ezt ma még nem lehet számszerűsíteni.

A felsoroltak kapcsán a gazdasági alpolgármester másra is felhívta a figyelmet. Az állami költségvetés 2021-es tervezetéből azt olvasható ki, hogy nem egyszeri volt a súlyadó önkormányzatokra eső részének elvonása, hanem ebből a jövőben egyetlen forinttal sem részesülnek a helyhatóságok. Vagyis a jövő évi helyi költségvetés eleve ennek adónemnek félmilliárdos elvonásával indul Szegeden.

Ezen túlmenő szolidaritási adót kell fizetnie azoknak az önkormányzatoknak, így Szegednek is, amelynek adóerő-képessége egy megadott szintet elér. A város tavaly lépett be a jó adóerő-képességgel rendelkező hazai önkormányzatok közé, ezért idén 73 millió forint szolidaritási adót kell fizetnie. Ezt az összeget jövőre a tervek szerint megnégyszerezik.

– A jövő évi állami költségvetés tervezetét olvasva az a meggyőződésem, hogy az önkormányzatok pénzügyi kivéreztetése folyik és folytatódik. Pénzügyileg olyan helyzetbe hozzák a helyhatóságokat, hogy az önkormányzati alapfeladatok ellátása is nehézséget jelentsen – fogalmazott Szécsényi Rózsa. Hozzátette: a települések pénzügyi ellehetetlenítése a helyben élőket fogja a legjobban érinteni.

– A soron következő közgyűlésen módosítani kell a város 2020-ra vonatkozó költségvetését, ez nem is kérdés – válaszolta a szeged.hu felvetésére Szécsényi Rózsa. Egyben arra is felhívta a figyelmet, hogy szinte valamennyi önkormányzati cég üzleti tervét módosítani kell ezzel párhuzamosan, mert azok a járvány előtt készültek, és abban nem szerepel a veszélyhelyzet pénzügyi hatása.

A komoly nehézségek ellenére egyetlen önkormányzati foglalkoztatásban álló munkavállaló munkaviszonya sem szűnt meg a városban, és az önkormányzat állta közel ezer egészségügyi és szociális dolgozó tömegközlekedési bérletének árát. A város egyetlen fillérrel sem csökkentette a szociális célú kiadásait, és folytatódnak az uniós pályázatokból folyó beruházások is – zárta szavait Szécsényi Rózsa gazdasági alpolgármester.

Bod Péter

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: járvány költségvetés koronavírus pandémia Szécsényi Rózsa világjárvány
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés