Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Színes
  • A Sárkány a földön maradt: egy trópusi vihar megakadályozta, hogy Amerika újra embert küldjön az űrbe
Színes 2020. május 28. 06:58 Forrás: MTI

A Sárkány a földön maradt: egy trópusi vihar megakadályozta, hogy Amerika újra embert küldjön az űrbe

A rossz időjárás miatt mégsem indították útnak szerdán a floridai űrállomásról a SpaceX magánvállalat űrhajóját, amely amerikai asztronautákat szállítana a Nemzetközi Űrállomásra.

Hirdetés

Az űrutazást a trópusi vihar és a tornádóriadó miatt szombatra halasztották. Az Egyesült Államok űrkutatási és űrhajózási hivatala, a NASA nem önerőből, hanem először a történelemben egy magánvállalkozással, a dél-afrikai születésű amerikai milliárdos üzletember, Elon Musk cégével közösen indította volna asztronautáit az űrbe. A Musk tulajdonában lévő SpaceX Crew Dragon űrhajójának fedélzetén Robert Behnken és Douglas Hurley veterán űrhajósok várták az indulást. A helyszínen megjelent Donald Trump amerikai elnök és a first lady, Mike Pence alelnök és a felesége, valamint Elon Musk is.

A küldetést az Egyesült Államokban történelmi eseménynek minősítik, mivel utoljára kilenc évvel ezelőtt járt amerikai a világűrben. Az indítás elhalasztását sok izgalom előzte meg, hiszen Florida keleti partvidékén szerda reggeltől folyamatosan trópusi vihar pusztított, az országos meteorológiai szolgálat pedig kora délután tornádóriadót is kiadott.

Jim Bridenstine, a NASA vezetője a Twitteren, majd televíziós interjúkban az utolsó pillanatokig bizakodó volt, hogy a mostoha idő ellenére is fellőhetik az űrhajót.

– Az amerikai űrkutatás új hajnala virradt ránk – fogalmazott a Fox televíziónak adott interjújában, kiemelve annak a jelentőségét, hogy ez lesz az első, magánvállalkozással közösen indított misszió, s az űrhajó fedélzetén végzendő kutatásokkal komolyan hozzájárulhatnak több tudományág, köztük az orvostudomány fejlődéséhez is. – Az űrhajózás kereskedelmiesítése a várakozásainkat is felülmúló pozitív eredményeket hozott.

A küldetésről, a SpaceX programról ajánljuk figyelmébe az egyik legjobb hazai szakújságíró, Márványi Péter összeállítását.

Ebben a Facebook-videóban pedig megnézheti, hogyan maradt le végül a start.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Donald Trump Elon Musk Mike Pence NASA SpaceX űr űrkutatás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés