Hirdetés
Hirdetés
Színes 2020. május 27. 20:16

Mészi mondja: ifjú alföldi borászok

Kiskőrösön és Csongrádon is terem szőlő, nem is akármilyen!

Hirdetés

Mészáros Zoltán kollégánk okleveles borbíráló, borszakértő, azaz annál többet tud a borokról, hogy ez finom, az meg savanyú. És a borivók jelentős többségénél is többet tud a borokról. A borfesztivál alatt minden nap sztorizik nekünk borokról, borászokról.

Sokra becsülöm az alföldi borokat és nagyon becsülöm azt, ha egy borászatban tevékenyen dolgozik fiatal borász is, mert akárhogyan is nézzük, ők a jövő. Azt meg pláne szeretem, ha a fiatal borász alföldi borászatban dolgozik. Több ilyen borászatot ismerek az Alföldön, azaz a Duna Borrégióban, de közülük első helyre kívánkozik Kiskőrösről a Szentpéteri Borpince. A Szegedi Borfesztiválon ismertem meg évekkel ezelőtt Szentpéteri Attilát és ifjabb Szentpéteri Attilát, boraikra számos oklevelet adtam. Ha nem 2014-ben kapják az első oklevelet, hanem korábban, akkor alighanem nekik is járt volna az Évtized Borászata oklevél. Rozéra azon belül is Néró Rozéra többször adtam oklevelet Attiláéknak, de kaptak oklevelet vörösborra is és 2018-ban csúcsbor kategóriában egy egészen hihetetlen Olaszrizlingre. Fehérborra nem adtam addig akkora pontszámot, 95 pontot kapott az az Olaszrizling Válogatás. Annyira nem lepődtek meg az okleveleimen, hozzá vannak szokva, hiszen komoly, rangos nemzetközi borversenyeken szépen szerepelnek a boraik. De azért a csúcsbor oklevélnek örültek. A Borfesztiválon hol idősebb, hol ifjabb Attilánál szoktam értékelni a boraikat, úgy tudom a Borpincében is tevékenyen dolgoznak mindketten. Ifjabb Szentpéteri Attilával borversenyen is találkoztam már, volt hogy azonos bizottságban bíráltunk. Azon a borversenyen egy igen szép Cabernet Francra elég magas pontszámot adtam, remek bornak találtam, 93 pontot kapott én adtam rá a legmagasabb pontot a bizottságban, de a többiek is 90 fölé rakták. A végén kiderült, hogy ismerhettem volna azt a bort, Szentpéteri Cabernet Franc volt, kóstoltam már előtte egyszer-kétszer. A borverseny végén kérdezte tőlem Attila, hogy felismertem-e a bort. Nem ismertem fel, akkor hogy ez az a Cabernet Franc, de ha felismertem volna, akkor is annyi pontot adok rá. Komolyan kell venni a bírálatot legyen az akár borverseny akár a saját kis bírálatom a Borfesztiválon.

Ahogyan többször bíráltam már egy bizottságban egy másik ifjú alföldi borásszal Bodor Martinnal is. Földik vagyunk, Martin ugyanis csongrádi borász. A Szegedi Borfesztiválra ebben az évben jött volna először, ezért Borfesztiválon személyesen nem adtam még neki oklevelet, azonban ebben a speciális Borfesztiválmentes évben mégis csak kapott tőlem oklevelet, hiszen ha lett volna Borfesztivál, és itt van, akkor a Cabernet Sauvignonja nem kérdés, hogy kapott volna oklevelet. Ez bonyolultan hangzik, de nem ilyen bonyolult, az oklevelet most viszi a posta. Azt Bodor Martin nemigen tudja, hogy amikor ő még gyermek volt, én már akkor is kifejezetten kedveltem a Bodor-borokat, a kétezres évek közepétől a Rubin Borház Cabernet Francja és Kékfrankosa a kedvenceim közé tartozott. A csongrádi Rubin Borház tulajdonosa és borásza pedig egy bizonyos Bodor István volt, aki ki más is lenne, mint Martin apukája.

Komoly, szép és nagy borokat készít Bodor Martin a csongrádi borvidéken, vörösborai egészen kiemelkedőek. Mint mondtam, bíráltunk egyszer-kétszer azonos bizottságban borversenyeken. A bírálatot mindenki önállóan végzi, de amikor a bírálólapot odaadjuk a bizottság elnökének, akkor minden bíráló bemondja a borra adott pontszámát, tehát azt tudjuk, hogy ki mennyi pontot adott egy-egy tételnek. Előfordulnak szórások a pontszámokban, de Martin pontjai és az én pontjaim majdnem pontosan megegyeztek szinte minden bornál.

Mészi eddig ezeket mondta

Mészi mondja: nagy vörösek 2. – Szekszárd és Eger
Mészi mondja: Egy nagy vörös nem azért nagy, mert nem kicsi
Mészi mondja: néhány siklósi nemgondolásról
Mészi mondja: akiknek a hegy íze ott van a boraikban
Mészi mondja: Szegedi kötődés Villányban, Vylyan
Mészi mondja: Nincs messze, de legalább közel van – Hajós
Mészi mondja: Hihetetlen, de ki vannak rakva az okleveleim!
Mészi mondja: egy elszalasztott vertikális kóstoló és egy elfogadásra váró meghívás
Mészi mondja: Gorbacsov meg a hecsedli lekvár
Mészi mondja: meglepetések szakesten, a Széchenyi téren és Dorozsmán
Mészi mondja: Dula Bence egy időben szinte nyomozott utánam...
Mészi mondja: Rossz vagy hibás Koch-bort még nem ittam

Mészáros Zoltán

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bor Borfesztivál Csongrád Mészáros Zoltán Szegedi Borfesztivál
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés