Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. május 27. 12:54

Közel 130 ezren vesztették el az állásukat két hónap alatt

Közölte a KSH a friss munkanélküliségi adatokat: 3,8 százalék. Náluk csak 21 ezer új, hivatalos munkanélküli szerepel a nyilvántartásban márciusra és áprilisra összesen, de a valóság és a fogalmak nem teljesen járnak kéz a kézbe

Hirdetés

Április végével 3,8 százalékra emelkedett a hivatalos munkanélküliség Magyarországon, ami 0,3 százalékkal több a tavaly májusi adatnál, és mindössze 0,1 százalékkal nőtt az idei első negyedévhez képest. De akkor hová tűnt az a sok tízezer ember, aki elveszítette az állását.

A „titok”: nem minden állástalan számít hivatalosan munkanélkülinek.

Persze, ez valójában nem titok, hiszen azt eddig is úgy számolták, hogy a hivatalos munkanélküli statisztikában nincsenek benne a gazdaságilag inaktívak, azok, akik nem jogosultak a foglalkoztatást helyettesítő támogatásokra, nem keres aktívan állást és nem tudna munkába állni két héten belül – írja a hvg.hu. 

Márpedig sokan lettek gazdaságilag inaktívak áprilisban: a 19 hivatalos munkanélkülire ugyanis 54 ezer inaktív jutott csak ebben a hónapban, ami összesen 73 ezer fő. Márciusban ugyanez a szám 2 ezer és 54 ezer, azaz 56 ezer fő. A két hónapot összeadva megkapjuk a 129 ezer új állástalant. 

A magyar foglalkoztatás újkori csúcsa 4 és fél millió adófizető volt, ez a szám csökkent most 4 millió 368 ezerre.

A február–áprilisi időszakban a 15–24 évesek munkanélküliségi rátája 11,2 százalék volt, 0,4 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbinál. A munkanélküliek közel egyötöde ebből a korcsoportból került ki. A 25–54 éves legjobb munkavállalási korúak munkanélküliségi rátája szintén 0,4 százalékponttal, 3,5 százalékra nőtt, az 55–74 évesek munkanélküliségi rátája gyakorlatilag nem változott, 2,1 százalék volt.

A munkanélküliség átlagos időtartama 9,2 hónap volt, a munkanélküliek 25,7 százaléka keresett legalább egy éve állást, vagyis tartósan munkanélkülinek számított.

A 15–74 éves férfiak körében a munkanélküliségi ráta 3,6 százalék volt, a nők  munkanélküliségi rátája 4 százalékra emelkedett – közölte  a KSH.

(Nyitókép: Munkanélküliségi ráta alakulása Magyarországon 2017 április és 2020 áprilisa között; 15-74 éves népesség; forrás: MTI)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: álláskeresés foglalkoztatottság gazdasági válság járvány koronavírus munkanélküliség
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés