Színes 2020. május 27. 19:44

Fiatalok, akik a családi tradíciókra építenek

Három családi borászat, akik a tradíciókra építve bizonyítják be, hogy az Alföldön is lehet és érdemes jó bort csinálni.

Bodor Martin: a jó borász élete végéig tanul

A Bodor család generációk óta szőlőtermesztéssel foglalkozik Csongrádon. Négy éve, 2016-ban döntöttek úgy, hogy létrehozzák a Bodor Martin Családi Borászatot, amelyben a saját szőlőjüket dolgozzák fel. Úgy vélik, elsősorban így biztosítható a megfelelő alapanyag és minőség.

Bodor Martin elmondta, a család összefogása nélkül nem tudták volna megvalósítani álmukat. Huszonöt hektáron termelik a szőlőt édesapjával és testvérével közösen és erre alapozták a borászatot. Jelenleg csak a saját szőlő egy részét tudják feldolgozni, a többit értékesítik, de a cél, hogy valamennyi az ő borászatukba kerüljön.

Bodor Martin 2017-ben az év bortelmelője volt Csongrád megyében

Martin, az édesapjához hasonlóan szőlész-borászként végzett, így a megfelelő szakmai alap és tudás megvan. „Ha nem is volt könnyű dolgom, de ő a biztos pont mellettem, aki mindenben támogat” – mondta édesapjáról az ifjú borász, aki számára a családi hagyományok és a támogatás elengedhetetlen, minden munkát közösen végeznek. Így az sem véletlen, hogy a borászat nevében is benne van a család szó.

A csongrádi borvidék déli részére a fehér borok, Csongrád környékén pedig a vörös borok a jellemzőek, ez utóbbi a fő profilja a Bodor Martin Családi Borászatnak. Emellett azonban fehér borokat és rozékat is készítenek. Palettájukon jelenleg nyolc különféle – öt vörös, két fehér és egy rozé – bor szerepel.

A borászat zászlóshajója a Cabernet Sauvignon, de egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a Kadarkára is – mondta Bodor Martin. „Ez régen egy elismert fajta volt, de sajnos a mai időkre elfelejtették. Szeretném visszahelyezni ugyanabban a pozícióba, ahol a múltban volt.”

Természetesen nekik is hiányzik a Szegedi Borfesztivál, amely egy biztos pont volt az éves naptárukban. Egy borász a munkájáról, a borairól az egyik legfontosabb visszajelzést az ilyen eseményeken kapja. „Ez koronázza meg az egész évi munkánkat!” – tette hozzá Bodor Martin, aki azt is elmondta, fontosak a borversenyen elért eredmények, de legalább olyan fontosak a fogyasztók visszajelzései is, hisz a borok nekik készülnek.

A borász szakmát a sírig lehet tanulni – folytatta Bodor Martin, mivel szerinte szakmája folyamatosan fejlődik, változik, vannak újdonságok és új fogások. Ezért a jó borász folyamatosan képzi magát, tanul és elles másoktól új fogásokat. A borfesztiválok mellett nagyon sok szakmai rendezvényen is részt vesznek, hol találkoznak borászokkal és kicserélik tapasztalataikat.

A borászok számára a tavasz a borversenyekről, borkóstolókról szól, amelyek a szakmai fejlődést is elősegítik. Ezek idén a járvány miatt elmaradtak, csakúgy, mint a Szegedi Borfesztivál. „Nagyon hiányzik valamennyi esemény, hisz rengeteg ismerőssel és új emberrel lehet ilyenkor találkozni” – mondta Martin.

Arra a kérdésre, hogy a következő szegedi borfesztiválon melyik borukat kínálná legjobb szívvel a borkedvelőknek, a fiatal borász elmondta, nagyon büszke legújabb fajtájukra a Generosara. Ezt a fajtát most ismerik meg igazán, náluk az ültetvény tavaly fordult termőre.

„Elsősorban vörös boros vidék vagyunk, de egy valamire való borászat kínálatából nem hiányozhatnak a fehér borok. Nálunk, többek között, ez a Generosa. Mindenkinek ajánlom, hogy kóstolja majd meg.”

Szentpéteri Attila: a Kunsági borvidék jó híréért dolgozunk

A kiskőrösi Szentpéteri Borászat egy igazi családi vállalkozás a kunsági borvidéken. Az alapokat a nagypapa tette le, aki még hobbi szinten borászkodott. 1989-ben vásárolt meg egy pincét, ez az alapja a mostani borászatnak. Fia, azaz Szentpéteri Attila édesapja sokat segített neki, mind a szőlőben, mind később a pincében. Ennek köszönhetően a mezőgazdaság felé fordult és agrármérnöki végzettséget szerzett Gödöllőn, majd megszerezte a szőlész-borász szakmérnöki végzettséget. A harmadik generáció képviselőjének, azaz Attilának ezzel tulajdonképpen a sorsa elrendeltetett, ő a Corvinus Egyetem szőlész-borász képzésén végzett. Az egyetem elvégzése után Németországban szerzett szakmai gyakorlatot.

Több mint tíz éve már a családi borászatban dolgozik édesapjával. Hatvanöt hektáron tizenhét fajta szőlőt termelnek, amelynek fele hagyományos helyi fajták. Fontosnak tartják ezeknek a hagyományos fajtáknak, a pozsonyi fehérnek, a kadarkának, és az Irsai Olivérnek a megőrzését. Az ültetvény másik felét a világfajták teszik ki, többek között a sauvignon blanc, a cabernet franc és a chardonnay. A borokat a saját szőlőből készítik, minimális mennyiséget vásárolnak csak, inkább ismerősöktől, de azokat szigorúan ellenőrzik. Egy évben közel 100 ezer palackot állítanak elő, 15-16 féle bor készül a pincészetben.

Volt egy időszak, amikor ezen a borvidéken nem a minőség, hanem a mennyiség volt a fő szempont. Azonban a Szentpéteri Borászatban a minőség az első és legfontosabb. „Sokat dolgozott ezen édesapám is, de még nagyon sok munka van abban, hogy a kunsági borvidék visszanyerje jó hírét és megmutassuk, lehet ezen a tájon is minőségi borászatot üzemeltetni” – mondta az ifjú borász. Munkájukat, és a többi alföldi borász munkáját is jól mutatja az a számtalan elismerés, amelyet az utóbbi időben az itt készített borok megkaptak a különféle hazai és nemzetközi versenyeken.

A kunsági borvidék elsősorban a reduktív, könnyű gyümölcsös és rozé borok hazája. A Szentpéteri Borászatban is ezek vannak többségben. Az egyik zászlós boruk a Néró Rozé, de emellett minden évben készítenek Kadarka Rozét és Kékfrankos Rozét is. A fehér borok közül kiemelkedik az Írsai Olivér, a Cserszegi fűszeres és a Chardonnay. „Emellett azonban nem elhanyagolhatók az érlelt boraink sem, amelyek hosszan, fahordóban érlelődnek és korlátozott mennyiségű szőlőből készülnek” – folytatta Szentpéteri Attila, aki kiemelte, számukra fontos a gyöngyöző borok készítése is, valamint tervbe vették a tradicionális pezsgők előállítását is. Attila a pezsgőkészítésből írta a szakdolgozatát, így neki a szíve csücske a pezsgő készítés. A diplomamunka részeként száz palack pezsgőt már készített, igaz az forgalomba nem került.

A Szegedi Borfesztivállal kapcsolatban Szentpéteri Attila elmondta, nagyon hiányzik nekik a rendezvény, hisz szívüknek nagyon kedves ez a fesztivál. „Szegeden nagyon magas a borkultúra, szeretik, ismerik és értékelik a jó borokat. Nekünk az évek során egy stabil vendégkörünk alakult ki, így még jobban fáj a hiánya” – tette hozzá. A Szegedi Borfesztivál egy nagyon sokoldalú rendezvény, van idő mindenre, találkozni a borkedvelőkkel és beszélgetni a többi borásszal. Attila szerint „itt találkozik a szakma és a szórakozás”

Ebben az évben azért még lesz borfesztivál Szegeden, amelyen természetesen a Szentpéteri Borászat is részt vesz. Széles borpalettával jönnek majd és az biztos, hogy a kínálatban benne lesz az egyik legjobb boruk, a Néró Rozé is, amelyet mindenképpen meg kell majd kóstolni.

Eifert János: a jövőmet meghatározta a családi hagyomány

Az Eifert család évtizedek óta foglalkozik szőlő és bortermeléssel a Kunsági Borvidék szívében Soltvadkerten. 20 hektáron gazdálkodnak, melyben jelentős fajtáik a Generosa, Írsai Olivér, Cserszegi fűszeres és a Kékfrankos. Évente átlagban 4-5 ezer hektó bort készítenek saját, valamint a környező gazdák szőlőterméséből. 2016-ban indult a borászatuk, amely egy családi vállalkozás, apa és fia irányításával. A család generációk óta foglalkozik szőlővel, illetve borral, már a dédszülők is ezt csinálták, azonban Eifert János édesapja kezdett el először bort palackozni és 4 éve kezdték el a minőségi borok. A borászatban 8 féle bort készítenek, kétfajta Generosa (egy reduktív és egy fahordós), Írsai Olivér, Cserszegi fűszeres, Kékfrankos Rozé, Néró Rozé, Kékfrankos és Cabernet szerepel.

Nagyon nehéz ez a szakma, de a családban apáról fiúra száll a borkészítés szeretete – mondta Eifert János. „Így az én sorsom tulajdonképpen eleve elrendeltetett, beleszülettem ebbe, nem volt más alternatívám. De nem is szeretném, mert nagyon szeretem ezt csinálni. Célom, hogy jó borokat csináljunk és el is tudjuk adni.”

Eifert János elmondta, a szakmával könnyebb elfogadtatni, hogy ezen a borvidéken is lehet minőségi borokat előállítani. Ezt mutatják a szakmai elismerések is. Azonban a fogyasztók sokkal bizalmatlanabbak, őket már nehezebb meggyőzni. „Évente több mint 50 különféle helyszínen tartunk kóstolókat annak érdekében, hogy megváltoztassuk a borivók véleményét. Éppen ezért nagyon hiányzik nekünk is a Szegedi Borfesztivál.” – folytatta a fiatal borász.

A borfesztiválon tavaly voltak először, de a városban több alkalommal jártak már és hozták el boraikat. „A szegediek nagyon borértő és borszerető emberek, ezért is szeretünk oda járni!” – hangsúlyozta.

Természetesen a következő borfesztiválon ismét itt lesznek, ahová a teljes palettát elhozzák majd. Eifert János bízik abban, hogy akkorra már lesz a legkorábban érő fajtájukból, a Néró Rozéból, valamint hoznak majd a saját kedvencéből, a fahordóban érlelt, 14,5 százalékos alkoholtartalmú  Generosából.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Bodor Martin bor borászat családi borászat Csongrád Eifert János Kiskőrös Soltvadkert Szentpéteri Attila