Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. május 27. 08:19

Nagy ütést kapott Trump újraválasztási kampánya: nem őt támogatja a legnagyobb szakszervezet

A legnagyobb amerikai szakszervezeti szövetség, az AFL-CIO Joe Bident, a demokraták várható elnökjelöltjét támogatja a novemberi elnökválasztáson a republikánus Donald Trumppal szemben – jelentette be Richard Trumka, a szakszervezeti szövetség elnöke kedden videóüzenetben.

Hirdetés

„Joe mindig a dolgozók érdekében emelt szót és voksolt” – fogalmazott az 52 szakszervezetet és több mint 12 millió dolgozót tömörítő érdekvédelmi szervezet vezetője. Hozzátette, hogy Biden – aki korábban Barack Obama kormányzatában alelnök, azt megelőzően pedig több évtizeden keresztül szenátor volt – „politikai karrierje során végig a szerény jövedelműek, az egészségbiztosítás, a nyugdíjak védelme és a polgári jogok megóvása érdekében tevékenykedett”.

A szakszervezeti vezető úgy vélekedett, hogy

2016-ban sokan Trumpra voksoltak azok közül, akik szakítást akartak „az elmúlt évtizedek elszegényítő és meggyengítő politikájával”. De az elmúlt négy évben szerinte az elnök "megmutatta igazi arcát”, és olyan politikát folytatott, amely „ártott” a dolgozó rétegeknek.

Trumka nem részletezte, hogy a Trump-kormányzat mely gazdasági intézkedései ártottak a dolgozóknak. Bírálta viszont az elnök járványkezelését.

Biden azonnal reagált Trumka bejelentésére. Közleményt adott ki, amelyben azt hangoztatta, hogy ő lesz „az amerikai történelem legjobb elnöke a dolgozó rétegek számára”. Hozzáfűzte, hogy a járvány idején különösen fontos a szakszervezetek szerepe, mivel „azért küzdenek, hogy dolgozóik megkapják a megfelelő védőfelszereléseket, a fizetett szabadságot és a munkahelyek biztonságát”.

Az AFL-CIO hagyományosan a demokratákat támogatja, így négy éve is a Demokrata Párt akkori jelöltjét, Hillary Clintont biztosította szimpátiájáról.

„Újdonság lenne, ha szakszervezeti vezetők nem demokrata párti politikust támogatnának, csakhogy a dolgozó emberek szerte az országban Trump elnök mellett állnak” –reagált Trumka bejelentésére Erin Perrine, Trump újraválasztási kampányának egyik szóvivője.

Trump négy évvel ezelőtti választási győzelméhez nagyban hozzájárultak a Pennsylvaniában, Michiganben, Wisconsinban élő munkások. Ezek azok az úgynevezett ingadozó vagy „csatatérállamok”, amelyek nem hagyományosan demokratákra vagy republikánusokra voksolnak, így mindig nagy harc folyik az elnökjelöltek között a szavazatokért.

Trumka a The Washington Post című lapnak adott egyik interjújában ki is jelentette, hogy a szakszervezeti szövetség e három államra összpontosítja a figyelmét. Trump az idén – a koronavírus-járványtól függetlenül – már háromszor tett látogatást Wisconsinban.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Donald Trump Joe Biden amerikai elnök elnökválasztás AFL-CIO
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés