Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Színes
  • Vörösök Villányon túl, avagy így kell ezt csinálni a szekszárdiak és az egriek szerint
Színes 2020. május 26. 19:52

Vörösök Villányon túl, avagy így kell ezt csinálni a szekszárdiak és az egriek szerint

Két borvidéken is szétnézünk, hogy lássunk vörösborokat: tartsanak velünk Szekszárdra és Egerbe!

Hirdetés

Tringa Borpince, Szekszárd: A Cabernet Franc lett a legkedveltebb vörösborunk

A koronavírus járvány miatt kialakult helyzetet is igyekeznek a magukra javára fordítani a szekszárdi Tringa Borpincészetben. Két hektárt készítettek elő szőlőtelepítésre, nagytakarítást tartottak a pincészetben, cserélik a pince hordóit. Minderre nem jutott volna idő, ha az élet normál kerékvágásban halad, és ez idő szerint éppen a Szegedi Borfesztiválon kínálták volna boraikat – avatott be fontos részletekbe Gál Antal, aki az elmondottakhoz hozzátette: megtörténtek az előkészületek a tavalyi borok palackozásához.

Bíznak abba, hogy minél hamarabb visszatérhetnek Szegedre. Ez, ha minden jól alakul, már szeptemberben megtörténhet, amikor a Bortér nyitja a kapuit a Dóm téren. A Tringa Borpincészetnél abban reménykednek, hogy a finom és nemes szekszárdi borokat nem felejtik el a szegediek a kényszerűen idén elmaradt Borfesztivál miatt.

A kisebb pincészetek közé tartozik a szekszárdi Tringa a maga évi 40–50 ezer palackos termelésével, és mint megtudjuk: nem is törekszenek ennél nagyobb mennyiség előállítására. Számukra fontosak a borfesztiválok, így a szegedi is, mert készleteik jelentős részét ilyen eseményeken értékesítik. Nem meglepő ugyanakkor, hogy az elmúlt két hónapban növekedett az online értékesítésük, és külön öröm, hogy olyan vásárlókat találtak meg ilyen módon, akiket eddig nem.

A Kékfrankos az alappillére a szekszárdi borvidéknek, a névadó bor mellett a rozé és a Cuvée is ebből készül. A Tringa Borpincészet e mellett a bordeaux-i borokból, a Cabernet Sauvignonból és Cabernet Franc-ból állít elő meghatározó mennyiséget. A fogyasztói ízlés változását mutatja, hogy a Cabernet Franc mára népszerűbbé vált, mint a Cabernet Sauvignon. Az utóbbi egy-két évben az előbbiből történt telepítés, amelyet hamarosan Cabernet Sauvignon és Merlot telepítés követ.

Három kiváló évjárat – 2017, 2018, 2019 – várja, hogy a szekszárdi borok kedvelőinek asztalára kerüljenek. A legutóbbi évjárat esetében éppen most kezdődik a borok palackozása a Tringa Borpincészetben. Minthogy esetükben viszonylag kis pincészetről van szó, arra törekszenek, hogy a termelő és a vásárló között minél kevesebb legyen a közvetítő. Ez is indokolja, hogy évről-évre jelen voltak a Szegedi Borfesztiválon. Az itteni és az ehhez hasonló rendezvényeket azért is kedvelik, mert ilyenkor a bor mögött mindig ott van az ember, a termelő, a pincészet. Ez a fajta személyesség pedig semmivel sem pótolható – vélekednek a szekszárdi Tringa Pincészetnél.

Fekete Borpince: a bordeaux-i borversenyen kapott ezüstérmet a 2017-es Patikárius cuvée-jük

Tizenöt éve állandó résztvevője a szekszárdi Fekete Borpince a Szegedi Borfesztiválnak. A pincészet tulajdonosát, Fekete Mihályt sok szál köti a Tisza-parti városhoz, amelyek közül az egyik legmeghatározóbb, hogy annak idején az itteni Élelmiszeripari Főiskolán tanult és szerzett diplomát. A helyi borfesztivált az egyik leghangulatosabb ilyen jellegű hazai rendezvénynek tartja. Minden évben igyekszik hosszabb ideig jelen lenni a fesztiválon. Nevetve tette hozzá, hogy az eső mindig eleredt a közel tíz napos eseményen, de a vendégek becsületére legyen mondva, hogy ez sem riasztja el őket borpavilonok felkeresésétől.

Örömmel újságolta, hogy rendre nagyon jól fogynak az itt kínált boraik, és nem mulasztotta el dicsérni a fesztivál vendégeit, akik hozzáértő borfogyasztók, a minőséget keresik, és találják meg a borok nagy tavaszi seregszemléjén a Széchenyi téren.

Fekete Mihály nem mulasztotta el megemlíteni, hogy testes vörösborok mellett gyöngyöző-, fehér- és rozébort is termelnek, amivel nem kizárólag pincészetének szortimentjét kívánta érzékeltetni. Szegeden a borfesztiválon többnyire ebben a sorrendben kóstoltatják végig a hozzájuk érkező vendégeket, mert az út így vezet a könnyű, könnyebb boroktól a testes, sűrű, nagy alkoholtartalmú vörösborokhoz. Ez utóbbiak sokkal jobban fogynak, ha leszáll az este és hűl az idő – tudtuk meg.

A szekszárdi borvidéken tíz hektáron gazdálkodik Fekete Borpince. Évente 40–60 hektoliter borból 40–50 ezer palack kerül a piacra, és közel felét maguk értékesítik. Kifejezetten törekszenek arra, hogy termékeiket közvetítők közbeiktatása nélkül juttassák el a vevőkhöz. Szegedre nem kizárólag a Borfesztiválra érkeznek, rendszeres résztvevői a Bortérnek, a Halfőző Fesztiválnak és a karácsonyi vásárnak is.

Nemrégiben nagy sikert ért el a Fekete Pincészet a Kékfrankos, Cabernet Sauvignon, Merlot, Kadarka, Zweigelt és Syrah borok egyedi házasítása nyomán készült 2017-es Patikárius cuvée-vel, amely a tavaly Franciaországban, a bordeaux-i Challenge du Vin nemzetközi borversenyen ezüstérmet nyert. A telt ízű, tartalmas, testes erdei bogyós gyümölcsös ízvilágú 2017-es Patikárius cuvée-jükkel olyan sikert értek el, amely óriási presztízst jelent a szekszárdi Fekete Borpincének.

Érdeklődésünkre Fekete Mihály elmondta, hogy a testes vörösborok terén erősen konkurál egymással a két történelmi borvidék, a villányi és a szekszárdi. Úgy látja: ebben a vetélkedőben fej-fej mellett halad egymás mellett a két borvidék.

Az általa képviselt borvidék kapcsán megtudtuk, hogy egyre inkább visszaszorul a Zweigelt. A közel százéves szőlőfajtának a sorsát erősen befolyásolja a betegségre való nagyobb hajlandósága.

Egyre hozzáértőbb az itteni közönség. A borkultúrában való jártasság leginkább a tizenöt éves távlatban lemérhető – fogalmazott Fekete Mihály. Évek óta a minőségi kínálat utalja a Szegedi Borfesztivált, amelyhez nem csekély részben járul hozzá a szekszárdi Fekete Borpince a maga boraival.

Petrény Pincészet: Zászlóshajójuk a Bikavér

Az egri Petrény-család az 1600-as évekig visszakövethetően foglalkozik szőlőbirtoklással és szőlőtermeléssel, de évszázadokig nem gondoltak arra, hogy eladásra is termeljék boraikat.

A döntő fordulat 2001–2002-ben következett be, amikor a család úgy határozott, hogy átállnak – ahogy Petrény Norbert fogalmazott – a tudatos szőlészkedésre, és a jövőben eladásra kínálják boraikat. Az elsőként 2004-ben szüreteltek olyan szőlőt, amelyből eladásra szánt bor készült, és 2005-ben került első alkalommal palackban olyan Petrény-bor, amelyet már kereskedelmi forgalomba szántak.

A borászat zászlóshajója a Bikavér, amelyből 2016-ban 160 ezer palacknál is több készült a Petrény Pincészetben. A borfajta körüli megkülönböztetett figyelmet már az a tény is jelzi, hogy első Bikavér megfelelő előkészületek után 2007-ben került palackba.

A legminőségibbnek számító Bikavér, a Big Band Bikavér Superior készítéséről érdeklődésünkre Petrény Norbert elmesélte, hogy a bor három évig érlelődik hordóban, majd újabb egy évig palackban, és csak ezt követően kerülhet forgalmazásba. A borfajta körüli megkülönböztetett figyelmet az is magyarázza, hogy a hosszú ideig neve egyet jelentett a minőséggel, amit az 1980-as években az akkori állami kézben lévő borászatok alaposan leromboltak. Ilyen értelemben a Bikavér-készítőknek az elmúlt egy-két évtizedben újra fel kellett építeniük a Bikavért imázsát. A siker nem maradt el, és ennek egyik fontos visszaigazolása, hogy a Szegedi Borfesztiválon kifejezetten keresett az általuk hozott Bikavér.

Az egri Petrény Pincészet boraiknak köszönhetően a Bikavért egyszerre jelenti újból a minőségi bort és egyben azt a borfaját, amelynek ár és érték aránya nagyon jónak nevezhető.

A Petrény Pincészet a hazai borfesztiválok legtöbbjének részt vevője, amit az is jelez, hogy tavaly összesen huszonhat borfesztiválon jártak. Ezek sorából természetesen nem maradt ki sem a Szegedi Borfesztivál, sem a Szegedi Bortér. Szegedre 2013 óta járnak, és mint Petrény Norbert elmondta: az itteni borfesztivál hangulata egészen egyedülálló. Ha teheti a lehető legtöbb időt tölti itt a rendezvény ideje alatt. Előfordult, hogy a tíznapos fesztivál nyolc napja is a városban találta.

Szegedi fogadtatásukra nem lehet panasz, amit az is jelez, hogy az elmúlt években boraik iránti kiemelkedő kereslet miatt két standnál várták vendégeiket. Petrény Norbert tapasztalatszerzésre és –gyűjtésre is felhasználja a szegedi jelenlétét. Szívesen és sokat beszélget az őket felkereső vendégekkel és látogatókkal, és tőlük összegyűjtött információkat igyekszik hasznosítja.

A kilátásokat kedvezőnek ítélik meg az egri Petrény Pincészetnél, és nagyon bíznak abban, hogy 2021-ben nem lesz akadálya annak, hogy ismét megnyissa a kapuit a Szegedi Borfesztivál. Ők itt lesznek.

Bod Péter

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bor Borfesztivál Eger Szegedi Borfesztivál Szekszárd Fekete Borpince Petrény Pincészet Tringa Borpince Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés