Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Operatív törzs: Már lényegesen többen gyógyultak meg, mint ahányan aktívan fertőzöttek, meg kell védeni a magyar tulajdonú cégeket
Túl a városon 2020. május 26. 18:48

Operatív törzs: Már lényegesen többen gyógyultak meg, mint ahányan aktívan fertőzöttek, meg kell védeni a magyar tulajdonú cégeket

Itt van Müllerék szokásos napi produkciójának összefoglalója. Csak győzze olvasni!

Hirdetés

A kormány kedd délután terjeszti az Országgyűlés elé a különleges jogrend visszavonásáról szóló törvényjavaslatot

– közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a keddi tájékoztatón.

Kiss Róbert alezredes emlékeztetett: a veszélyhelyzetet március 11-én hirdette ki a kabinet, és a különleges jogrend jelentősen hozzájárult a járvány elleni sikeres védekezéshez, segítségével a kormány és az operatív törzs gyorsan meghozta a védekezéshez szükséges gazdasági, egészségügyi rendvédelmi döntéseket, és gyorsan tudott cselekedni. Így Magyarország más országokkal ellentétben el tudta kerülni a járvány berobbanását, a tömeges megbetegedéseket és a több ezer halálesetet.

A járvány viszont nem ért véget, a parlament elé kerülő törvényjavaslat tartalmazni fogja azokat a szabályokat és rendelkezéseket, amiket a járványügyi készültség miatt hatályban kell tartani

– mondta az alezredes, aki szerint kedden az operatív törzs utasítására újabb egyéni védőfelszereléseket, védőeszközöket szállítanak 30 vidéki kórházba, ezeket a kórházparancsnokok fogadják és készletezik.  

1525-re nőtt a hatósági házi karantén elektronikus ellenőrzését szolgáló mobiltelefonos alkalmazásra regisztrálók száma, így most 929 aktív felhasználója van az alkalmazásnak. Hétfőn 736 hatósági házi karantént rendeltek el, jelenleg 11 ezer 611 van érvényben. Hétfőn 44 esetben intézkedtek a hatósági házi karantén szabályait be nem tartókkal szemben.

A rendőrség hétfőn is ellenőrizte a védelmi intézkedések, a távolságtartás, a tömegközlekedési eszközökön és az üzletekben a maszkviselés, illetve a vásárlási idősávok betartását. Hétfőn ezek megszegése miatt 13 esetben intézkedtek: kilenc esetben figyelmeztettek, három helyszíni bírságot szabtak ki és egy feljelentést tettek. Május 4-e óta 994 emberrel szemben intézkedtek a védelmi intézkedések szabályainak megsértése miatt.

396-ra emelkedett a járványüggyel összefüggésben elrendelt büntetőeljárások száma. Ezek közül 107-et rémhírterjesztés, 29-et közveszéllyel fenyegetés, 124-et csalás és 21-et járványügyi szabályszegés miatt indítottak, és 79 gyanúsítottat hallgattak ki.

Kiss Róbert egy kérdésre válaszolva elmondta: május 22-étől a szlovák állampolgárok, valamint a Szlovákiában állandó, vagy ideiglenes lakóhellyel, tartózkodási címmel rendelkezők a hatósági házi karantén elrendelése nélkül léphetnek be Magyarországra, ha tartózkodásuk nem haladja meg a 24 órát. Hozzátette: a Magyarországra belépőknek egy formanyomtatványt kell kitölteniük, amit a szlovák rendvédelmi szervek lepecsételnek, így nyomon követhető a beutazás időpontja. Elmondta azt is, hogy a magyar-szlovák határon a rajkai, vámosszabadi, komáromi, esztergomi, parassapusztai, balassagyarmati, salgótarjáni, bánrévei, tornyosnémeti, tornanádaskai és a sátoraljaújhelyi átkelőt lehet használni a személyforgalomban.

Már lényegesen többen gyógyultak fel a koronavírus okozta betegségből, mint ahányan aktívan fertőzöttek

– ezt már az országos tiszifőorvos mondta a tájékoztatón.

Müller Cecília szerint a gyógyultak száma már sokadik napja jóval magasabb az aktív fertőzöttekénél. A járvány kezdete óta 3771 igazolt koronavírusos pozitív beteget tartanak számon, közülük 1436-an aktív fertőzöttek és 1836-an már meggyógyultak a betegségből. Az elhunytak száma 499. Az elmúlt 24 órában 15-tel nőtt a pozitív esetek száma, és nyolc idős, krónikus betegségben szenvedő ember hunyt el.

Az aktív fertőzöttek 41 százaléka budapesti, 59 százalékuk vidéki. 436-ra csökkent a kórházban ápoltak száma, és 27-en vannak lélegeztetőgépen. Az új betegek közül ötöt Budapestről, négyet Pest megyéből, kettőt-kettőt Nógrád és Zala megyéből, egyet-egyet Komárom-Esztergom és Veszprém megyéből regisztráltak.

Országszerte 100 ezer lakosra 38 pozitív eset jut, Budapesten ez a szám 102, Zala megyében 92, Fejérben 88, Komárom-Esztergomban 81, Pest megyében pedig 41.

Müller szerint 

a legnagyobb kihívás az, hogy a zárt közösségekből eltűnjön a vírus, és egyre növekedjen a gyógyultak száma. Ezért a második ütemben újabb idősotthonokban, szociális intézményekben folytatódnak a szűrővizsgálatok.

A koronavírus által érintett intézmények száma Müller elmondása szerint nem nőtt. Ebben a 33 intézményben összesen 5991 embert ápolnak 2301 gondozóval, az ápoltak közül 886, a dolgozók közül 141 az igazolt fertőzöttek száma, 115-en haltak meg, és már 371-re nőtt a gyógyultak száma.

Az országos tisztifőorvos itt – talán témahiány miatt? – nemzetközi járványhírekre váltott, és a többi között arról beszélt, hogy a baltimore-i John Hopkins Egyetem adatai szerint világszerte 5,5 millió pozitív koronavírusos esetet regisztráltak, és 346 ezren hunytak el a betegségben. Az Egyesült Államokban 1,6 millió az igazolt fertőzöttek száma, és csaknem 98 ezer az elhunytaké, Brazíliában 363 ezer esetet regisztráltak és mintegy 23 ezren haltak meg a betegségben. Európában 2 millió 73 ezer megerősített pozitív eset van, 174,5 ezer ember hunyt el a koronavírus miatt. Oroszországban 350 ezer igazolt koronavírusos esetet rögzítettek, közülük több mint 3600-an életüket vesztették.

Sok fertőzött van az Egyesült Királyságban, Olaszországban és Ausztriában, utóbbi országban 16,5 ezer esetet igazoltak, és 641-en hunytak el a vírus okozta betegségben. A járvány által a leginkább érintett terület Tirol, Bécs, Alsó- és Felső-Ausztria.

Müller szerint a nyers adatok nem összehasonlíthatók, de Magyarországon „a járvány lecsengő szakaszában örülhetünk azoknak az eredményeknek, amiket együtt, közösen elértünk”.

Beszélt arról is, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján megjelent a hazai szabadvízi fürdőhelyek értékelése. Az európai uniós szabályok szerint négyévente értékelik a vizek minőségét, Magyarországon a vizsgált fürdőhelyek 90 százaléka kiváló vagy jó minősítést kapott. 2019-ben országszerte 257 természetes fürdőhely üzemelt engedéllyel, ezek közül 237-ről készült 77 százalékban kiváló, 13 százalékban jó, 5 százalékban tűrhető kategóriájú minősítés.

Folyamatos az érdeklődés a bértámogatás iránt, már 125 ezer 853-an igényelték munkáltatójukkal közösen

– erről már az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára beszélt az operatív törzs fellépésén.

Schanda Tamás szerint ezzel a lehetőséggel azok élhetnek, akiknek a munkaidejét a munkáltatója a veszélyhelyzet kihirdetése óta kénytelen volt csökkenteni. A támogatásnak köszönhetően viszont nemcsak a részmunkaidőre kapnak bért, hanem azon felül is pénzhez jutnak, akár havonta több mint 100 ezer forinthoz.

Az államtitkár szerint rendületlen az érdeklődés a speciális, úgynevezett kutatási, fejlesztési és innovációs bértámogatás iránt is, amelyet eddig 10 ezer 335 mérnöknek, kutatónak igényeltek.

Az államtitkár az intézkedések szükségességét azzal indokolta, hogy bár az operatív törzs és a kormány döntéseinek és az emberek fegyelmezettségének, szabálykövetésének köszönhetően Magyarországot nem döntötte le a lábáról a koronavírus-járvány, és kezd újraindulni az élet, de megtorpantunk, és ez látszik a gazdasági mutatókon is.

Schanda Tamás kijelentette:

nem szakítanak az elmúlt évtized politikájával, továbbra is a munkát tekintik a gazdaság alapjának. Szerinte, ha munka van, minden van: a dolgozó szülő jó példát tud mutatni a gyerekeinek, sikereket, eredményeket érhet el nap mint nap, és érezheti, hogy hozzájárul az ország erősödéséhez.

Mint mondta, a járvány miatt kialakult helyzetben mindent megtesznek a munkahelyek védelméért, és itt újra elmondta az unalomig ismert szlogent: amennyi munkahelyet a vírus mégis elpusztít, legalább annyi újat hoznak létre.

Kitért arra is, hogy a múlt héten elindult a gazdaságvédelmi akcióterv újabb programja, a munkahelyteremtő bértámogatás, amiben mintegy 80 milliárd forintos keretösszegből segítik hozzávetőleg 70 ezer regisztrált álláskereső újbóli munkába állását. A támogatás dolgozónként havonta akár 200 ezer forint is lehet, és az igénylők száma napról napra jelentősen emelkedik az államtitkár szerint. 

A cégeket egy 50 milliárd forintos, a hatékonyság növelését és munkahelyek megtartását célzó pályázattal is segítik a foglalkoztatás és az eredményesség növelésében, az ehhez kapcsolódó felhívás a napokban jelent meg

– mondta Schanda.

Az államtitkár szerint a korábbi céljaikon, a jól bevált irányokon nem változtatnak, ezért ez a konstrukció is magyar, high-tech és zöld: döntő többségében magyar vállalkozásokat támogatnak abban, hogy csúcstechnológiájuk legyen, energiahatékonyabbá, zöldebbé váljanak.

Szerinte a munkahelyek védelméből a Külgazdasági és Külügyminisztérium is óriási részt vállal, a versenyképesség-növelő támogatási programra eddig 625 pályázat érkezett be, ezzel mintegy 111 ezer munkahelyet védenek meg.

A gazdaságvédelmi akcióterv során összességében már több mint 1 millió embernek nyújtanak valamilyen fajta segítséget, támogatást – mondta.

Schanda Tamás arról is beszélt, hogy 

a munkahelyek védelmével párhuzamosan a magyar tulajdonú cégeket is meg kell védeni, ezek a vállalatok kiemelt partnerek az ország gazdaságának megerősítésében. Nem engedhető meg ezért azt, hogy a válságot kihasználva külföldi cégek szerezzenek tulajdont bennük, ez nemcsak gazdasági, de szuverenitási kérdés is

– jelentette ki.

„Ha a tulajdont átengedjük külföldi kézbe, könnyen előfordulhat, hogy a magyar gazdaság, a magyar emberek érdekei háttérbe szorulnak, és a gyors, könnyű haszonszerzés kerül előtérbe”.

Szerinte viszont a külföldi tulajdonos persze lehet jó tulajdonos is, ezért tiltani nem lehet, és nem is érdemes, hogy esetenként részt szerezzenek magyar vállalkozásokban. Elmondta: 

ennek figyelembevételével készült az a kormányrendelet, ami lehetőséget ad rá, hogy külföldi szereplő magyar stratégiai vállalatban 2020 végéig csak miniszteri engedéllyel szerezhessen tulajdonrészt.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egyes ágazatokban bizonyos típusú és mértékű ügyleteket be kell jelenteni a belgazdaságért is felelős innovációs és technológiai miniszternek, akinek 45 napja van arra, hogy döntsön: tudomásul veszi az ügyletet, vagy azt megtiltja. Schanda szerint a rendelet olyan kiemelten fontos ágazatokra vonatkozik, mint a vegyi szektor, az egészségügy, a védelmi ipar, vagy az élelmiszerágazat.

Az államtitkár a tájékoztatón méltatta a magyar kutatók, mérnökök munkáját. Azt mondta, most, a koronavírus-járvány idején is bizonyították, hogy a világ élvonalához tartoznak. Beszámolt arról, hogy mivel a magas szintű szaktudás és a megfelelő infrastruktúra is rendelkezésükre áll, 3 milliárd forintos keretet tettek elérhetővé a vírussal, a járvánnyal összefüggő projektek finanszírozására.

A cél, hogy Magyarország önellátóvá váljon a védekezéshez szükséges eszközök előállításában, legyenek visszajelző rendszerek, amikkel pontos kép kapható az ország átfertőzöttségéről, a vírus terjedésének vonaláról, és felkészülhessenek hasonló jövőbeni helyzetekre

– közölte az államtitkár.

Rengeteg ideje van? Akkor mindezt akár meg is nézheti!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Innovációs és Technológiai Minisztérium ITM járvány Kiss Róbert koronavírus Müller Cecília munkahely munkahelyteremtés munkahelyvédelmi bértámogatás operatív törzs Orbán-kormány világjárvány gazdaság
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés