Hirdetés
Hirdetés
Művház 2020. május 26. 16:50

Casting minden: nyolcvan álomból most négy Szegeden teljesülhet

Képriport
Az idén már harmadik alkalommal hirdetett szereplőválogatást a Szegedi Nemzeti Színház. Nyolcvanan jelentkeztek, a mai castingra még Marosvásárhelyről és Kolozsvárról is jöttek. Barnák László főigazgató nosztalgiázhatott egy kicsit: ő egy szolnoki casting után léphetett először színpadra.

Hirdetés

– Öt éve, 2015-ben végeztem Budapesten, a színművészetin, azóta szabadúszóként élek, megszoktam már, hogy castingokra járok. Most, hogy zárva vannak a színházak még kevesebb a munka. Tavaly már játszottam a szabadtérin a We Will Rock You című musicalben, nagyon megtetszett a város, egyből jelentkeztem, amint megláttam a felhívást – mondta még a válogatás kezdete előtt Buksa András.

Két társa – Flór Máté és Dóra Ádám – szintén a jó kiugrási lehetőséget látta a szegedi megmérettetésben. Arra a kérdésre, hogy izgulnak-e, egymás után válaszoltak: nem, nagyon, csak a szokásos. Cserna Laura a Marosvásárhelyi Színházi Egyetemről érkezett. A negyedéves fiatal színészpalánta a Kabaréból hozott musicalrészleteket, persze az első rostán át kell majd jutnia ahhoz, hogy végül elő is adhassa.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Szabó Luca galériáját!

A színház felhívására összesen nyolcvanan jelentkeztek az idén. A budapesti Színházművészeti Egyetem mellett jöttek fiatalok Marosvásárhelyről, Kolozsvárról is, de a Pesti Magyar Színház és az Operettszínház színészképző stúdiójából is többen eljöttek szerencsét próbálni.

Horgas Ádám szerint a színház fiatalok nélkül nem tudna megújulni

– Miért fontos a színháznak, hogy minden évben válogatást rendezzen? – kérdeztük a főigazgatótól, Barnák Lászlótól.

– Két fontos szempontja is volt annak, hogy már tavaly és tavalyelőtt is meghirdettük a válogatást. Az egyik az, hogy a következő évadban lesznek olyan szerepek, amelyekhez fiatal színészeket, fiúkat és lányokat keresünk. A másik pedig az, hogy segíteni szeretnénk a kezdő színészeket, hogy könnyebben el tudjanak indulni a pályán. Idén abban az abszurd szituációban vannak, amikor bezártak a színházak. Ez a mostani lehetőség talán segíthet abban, hogy néhányuknak könnyebben elindulhasson a karrierje.

– A színháznak mindig meg kell újulnia, ezért nagyon fontos az utánpótlás, a fiatal generáció megjelenése a színpadon. Ezért is rendezzük meg minden évben ezt a válogatást – ezt már Horgas Ádám főrendező mondta.

– Hogyan lehet egy óra alatt eldönteni valakiről, hogy tehetséges-e vagy sem?

– Ez nem egyórás válogatás, hanem egy egész napos program. Először lesz egy közös része, ahol a jelöltek mozgáskultúráját mérjük fel, aki ezután is fennmarad rostán, azokat személyesen is meghallgatjuk.

– Hogyan döntik el, hogy ki megy, és ki marad?

– A közös tréning során elsősorban arra koncentrálunk, hogy a jelentkezők mennyire képesek egymásra odafigyelni a színpadon, hiszen a színház egy társasjáték. A színpadon meghatározó az a képesség, hogy a szereplők mennyire tudják egymást partnernek tekinteni. Aki átmegy az első rostán, attól a második fordulóban egy verset, egy monológot és egy dalt kérünk. Nem elsősorban a jövő évadra válogatunk, mert a társulat tagjainak minden szerepet ki tudtunk osztani. Nem vagyunk kényszerhelyzetben, de ha úgy alakul, hogy találunk tehetséges jelölteket, akkor szerepekkel is meg fogjuk kínálni őket. Az is opció, hogy gyakorlatra hívjuk őket Szegedre. Erre már volt példa, ketten is így lettek a társulatunk tagjai.

Barnák Szolnokon castingolt, végül a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatói székében kötött ki

Délelőtt 11 órakor azután végre megkezdődhetett a válogatás. Rövid bemelegítés után először különféle mozgásgyakorlatokat kellett leutánozniuk a jelentkezőknek a színpadon. Látszott, többen nem egészen arra számítottak, hogy a levegőbe felugorva kell majd egy teljes fordulatot tenniük mire földet érnek. Többeket meglepett az is, hogy nagyjából a majmok járását kellett imitálniuk a színpadon. Nem is csoda, hogy az eredmény is felemásra sikerült olykor, így csak kevesen maradtak a második fordulóra. A castingot vezető ötvenegy éves Horgas Ádám viszont a legtöbb fiatalt simán leiskolázta a rögtönzött mozgáskultúra órán.

– Együttérző kollégaként is nézem őket, hiszen annak idején a főiskola után én Szolnokon úgy kezdtem a pályámat, hogy egy ugyanilyen castingon vettem részt. Elsősorban annak köszönhető, hogy most itt vagyok Szegeden – mondta Barnák László, miközben a nézőtérről figyelte a fiatalok produkcióját. – Át tudom érezni a helyzetüket, de természetesen rendezőként és színházigazgatóként is figyelem őket, a végső döntést Horgas Ádám főrendezővel együtt hozzuk majd meg, sőt a zenei munkatársaink véleményét is meghallgatjuk. Több szem, többet lát alapon fogunk dönteni.

– Abban gondolkodunk, hogy a nyolcvanból legfeljebb három-négy embernek teszünk majd végül ajánlatot – mondta még a válogatás kezdetén a főrendező.

Nyolcvan álomból ezen a héten négy Szegeden teljesülhet. Talán nem is olyan nagyon rossz arány.

Rafai Gábor

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Barnák László casting Horgas Ádám Szegedi Nemzeti Színház színház
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés