Hirdetés
Színes 2020. május 26. 17:25

És azt tudta, hogy valaha egész Európában elterjedt volt a tiszavirág?

Megnyugtatjuk: mi sem. De most végre ez is kiderült!

Hirdetés

Egész Európában elterjedt volt a tiszavirág, de mára az élőhelyének számító folyók 95 százalékáról eltűnt a szennyezés és a szabályozás miatt

– mondta Lengyel Szabolcs, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos tanácsadója kedden az M1-en.

Múlt csütörtökön született döntés a Hungarikum Bizottság 25. jubileumi ülésén, hogy mostantól a tiszavirág és a tiszavirágzás is hungarikum, merthogy a rövid életű kérészfaj rajzása egyedülálló természeti látványosság, kiemelkedő jelentőséggel bíró nemzeti érték.

Lengyel Szabolcs szerint a faj első említése Arisztotelésztől származhat, ugyanakkor nem teljesen biztos, hogy a tiszavirágról beszélt a görög filozófus. Az viszont már teljesen biztos, hogy 1634-ben egy belga orvos megfigyelte és le is írta a kérészfajt.

Mára csak a Tiszán, a Rába vízgyűjtőjében, illetve néhány, Magyarországtól keletre található folyóban él a tiszavirág.

A kérészlárva nagyjából három évet tölt a folyó partfalában, és ez idő alatt akár húszszor is vedlik, majd csak a szaporodás miatt jön néhány órára a felszínre. Ezt hívják tiszavirágzásnak.

Ha már tiszavirág

Szinte pontosan két éve írtunk arról, hogy páratlan videót sikerült készítenie egy fiatal lánynak és barátainak Szegeden a Tisza partján, amikor Mariannak az ölében alakult át egy kérész, és ezt sikerült felvenniük.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: hungarikum tiszavirág