Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Színes
  • Nagy villányi vörösek nyomában: családok, akiknek a borait tényleg érdemes inni
Színes 2020. május 25. 17:43

Nagy villányi vörösek nyomában: családok, akiknek a borait tényleg érdemes inni

Újra fölmegyünk a hegyre, nem mindennapi vöröseket szemlélünk meg.

Hirdetés

Günzer Norman: egy díjnyertes tavalyról

Második generációs villányi borász Günzer Norman, aki édesapja Günzer Zoltán borászatában tevékenykedik. A tavalyi Szegedi Borfesztiválon elért eredményük mutatja, hogy nem is sikertelenül. A 2019-ben Cabernet Sauvignonnal első helyezettek lettek a vörösborok versenyében, és ettől korántsem függetlenül a fesztivál akkori látogatói előszeretettel keresték a díjazott bort.

A család már a rendszerváltás előtt foglalkozott szőlészettel és borászattal, de ekkor még kizárólag saját fogyasztásra és ajándékozásra készítették boraikat, ahogyan sok más villányi család is. A fordulatot – mint annyi más esetben – a rendszerváltást követő év jelentette, mert 1991-ben már eladásra kínálták portékájukat.

Igaz, ekkor még csak évi ezerötszáz palackot értékesítettek, amelynek alapanyagát a tulajdonukban lévő félhektáros területről szüretelték le. Mára huszonöt hektáron gazdálkodnak, így érthető, hogy mögöttünk álló években lényegesen nagyobb mennyiséget, 180–200 ezer palack bort értékesítettek.

– Villány borászainak őrizniük kell a hagyományokat – fogalmazott Günzer Norman, aki a borászatukban elsősorban a marketingért, az értékesítésért és az exportért felel. Boraik tíz–húsz százaléka korántsem meglepő módon ugyanis külföldön talál gazdára.

A hagyományokat a Portugieser, a Kadarka, a Kékfrankos, s Carbernet Sauvignon és a Cabernet Frank borok jelentik. A 2017-es szegedi díjnyertes bor készítéséről érdekes adalékokat tudunk meg. Abból a 2017-es évjáratból való, amelynek kiválóságát egyetlen hazai borbarátnak sem kell részletezni. Az ebből az évjáratból készült Cabernet Sauvignon szőlője három dűlőről származott. Egy évig barrique hordóban érlelődött, majd újabb egy évet a palackba töltve várta, hogy egyebek mellett a 2019-es Szegedi Borfesztiválra szállítsák.

Változik a fogyasztók ízlése. Egyre inkább háttérbe szorul a Portugieser, és ezzel szemben egyre kedveltebbé válnak a franciás borok, a Cabernet Sauvignon és a Cabernet Franc. Emellett az ízlésváltozás mutatja Günzer Normann szerint, hogy egyre jobban teret hódítanak a gasztroborok, vagyis a közepesen érlelt borok, szemben a régebben előnybe részesített komoly beltartalmú vörösborokkal.

ifj. Szende Gábor: ikertestvérek vették át a családi stafétát

A villányi borászcsalád a kezdetek óta résztvevője a Szegedi Borfesztiválnak, és nagyon fájlalják, hogy idén elmaradt a borok itteni seregszemléje. Szende-családban a szülőktől a gyerekek vették át a stafétabotot, és a történeti hűség kedvéért megtudjuk ifj. Szende Gábortól, hogy az édesapja nyitotta pince az elsők sorába tartozik, amely Villányban található a mára híres vált pincesoron.

A Szende-családban az őrségváltás két lépcsőben valósult meg. Karina 2010-ben vette át a családi vállalkozásban a vendéglátással kapcsolatos feladatokat, majd három évvel később Gábor a borászatot. Az ikertestvérek – mindkettőjükről egy-egy bor nevezett el édesapjuk – azóta igazgatják és vezetik a komoly tradíciókkal rendelkező villányi borászcéget, amely közel tíz hektárról szüretelt szőlőből készíti évről évre borait.

A tájjellegű villányi borok – Portugieser, Cuvee, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc – mellett Szegedre rendre elhozzák fehér borukat, az Irsai Olivér. A kínálatból nem maradhat ki rozé sem. A Szegedi Borfesztiválhoz tartozó tapasztalatuk, hogy vendégeik délelőtt és a meleg délutánban szívesebben fogyasztják az utóbbi kettőt, mint a testes vörösborokat, amelyekre inkább a napszállta utáni órákban kerül sor.

Vendégfogóknak kiválóan megteszi a fehér bor és a rozé, és innen már „átvezetik” a nálunk fogyasztó vendégeket a hamisítatlan villányi boraikra. Külön említést érdemel, a St. Urbanus Cuvée-jük, amely a Cabernet Sauvignon, a Cabernet Franc és a Merlot házasításából született prémiumbora a Szende Pincészetnek.

A Szegedi Borfesztivál egyszerre munka és kikapcsolódás ifj. Szende Gábornak, aki kollégái sokaságával kizárólag itt találkozik évről évre, és itt kóstolják meg ennek örömére egymás borait. Szívesen és sokat beszélgetnek a fesztiválon őket meglátogató vendégekkel, akik jó néven veszik, ha poharazgatás közben bepillantást nyerhetnek a Villányi borvidék rejtelmeibe.

Maul Zsolt: Az újragondolás eredménye a siker

A sikerhez vezető ösvény általában nem egyenes. Ezt példázza a villányi Maul Zsolt életútja is. Húsz éve kezdett borászkodni, ám 2012-ben felhagyott a mesterséggel, de utólag úgy tűnik: inkább erőt gyűjtött az újrakezdéshez. Merőben más alapokra helyezte tevékenységét azzal, hogy kommerszborok helyett a prémiumborok előállítását tűzte ki célul. – Nagyon kockázatos döntés volt ez akkor. Tele voltam kétséggel. Valójában tizenkilencre húztam lapot, és az eltelt évek azt bizonyítják, hogy elhatározásom helyesnek bizonyult – mondta el Maul Zsolt.

Mindent arra tett fel, hogy tömény, nagy alkoholtartalmú, testes, sűrű vörösborokat fog készíteni a legmagasabb minőségi elvárásoknak megfelelően. Még a kisebb borászatok esetében is ritkaság, hogy évi termelésük 60–70 százaléka prémiumbor lesz. Az utóbbi kivételesen jó esztendők kivételesen jó alapot teremtették prémiumborok előállításához Villányban is. A Maul-borok magas árkategóriájúak. Többségük palackokként eléri és meghaladja a tízezer forintot, ami egyértelművé teszi: nem hétköznapi bor a Maul-bor, és nem a hétköznapok bora. Ahogy a borász ennek kapcsán fogalmazott: az ünnepi asztalra, a kivételes alkalmakra a prémiumbor dukál.

A Cabernet Sauvignon, a Cabernet Franc és Merlot házasításából született Dávid névre kereszt vörösborukat az újrainduláskor azért árulták csupán 800 palackkal, mert attól tartottak, hogy annak 13 ezer forintos ára elriasztja a vevőket. Mindennek éppen az ellenkezője történt meg: a vásárlók hajlandóak voltak meg fizetni a minőség árát.

Ebből a borból idén már 4500 palackkal készült, de az eladásokból már most látható, hogy hamarosan kimerülnek a készletek. Az elmúlt hónapok pandémiás helyzete felerősítette a borászat webshopjának forgalmát. Sok új vevő talált rá így a Maul-borokra.

Külföldről beszerzett, kifejezetten súlyos, dombornyomású üvegekbe palackozzák a boraikat, amelyet százötven hordóban érlelnek. Az elmúlt években komoly összegeket fordítottak a borászat fejlesztésére, de a minőség megköveteli a befektetéseket – tudtuk meg.

A Maul Zsolt forgalmazta borok jelentős része, közel 35–40 százaléka külföldön talál gazdára. A legnagyobb felvevő piacuk Dél-Németország, ezen belül is a bajor területek, valamint Baden- Württemberg tartomány. Az itteni elegáns szállodákba és golfhotelekbe szállítanak borokat villányi pincészetükből.

– A minőségi bor fogyasztása közel viszi az embert a transzcendenciához. A bor története szinte egyidős az ember történetével. A bornak egyszerre van köze a mitológiához, a vallástörténethez, a spiritualizmushoz – tudjuk meg Berkovics Lillától, Maul Zsolt feleségétől, akinek ihletett, a bor esszenciális lényegét körbejáró szövegeit és ismertetőit a Maul Borászat honlapján olvashatjuk. Élmény ez is, akárcsak az általuk kínált csodálatosan testes, magas alkoholtartalmú sűrű, hamisítatlan villányi vörösborok. „A minőségi bort fogyasztó ember az istenekhez válik hasonlatossá” – olvasható a honlapon, és ezt a mondatot elviszi magával az ember hosszú időre...

Bod Péter

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bor Borfesztivál Szegedi Borfesztivál Villány Villányi borvidék Günzer Családi Birtok Günzer Norman ifj. Szende Gábor Maul Zsolt Szende Pince
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés