Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. május 25. 15:55

Újra szabadon kelhetünk át a magyar-szerb határon

Mától sem a kiutazóknak, sem a belépőknek nincs semmilyen korlátozás és karanténba sem kell vonulniuk, ha átlépi az országhatárt. A szerb-magyar határszakasz az első olyan, ahol feloldották a járvány miatti korlátozásokat és a szerb, illetve a magyar állampolgárok szabadon utazhatnak mind a 9 határátkelőnél.

Hirdetés

Az autósok ma már nagyobb várakozás nélkül léphették át a határt. Délelőtt 10 óra után pár perccel egy szerb autós lépett be elsőként Szerbiából Magyarországra. Sok osztrák és német rendszámú autó várakozott a szerb oldalon, ők valószínűleg vendégmunkások, de jöttek szerbek is. Az elsőként érkező Jovica Mihajlovity elmondta, gyors volt az átkelés, csak fél órát kellett várnia.

A szerb kormány pénteken döntött úgy, hogy a magyar állampolgárokat korlátozások és karantén nélkül beengedi az országba, vasárnapra pedig viszonossági alapon Magyarország ugyanígy döntött.

Ezt hétfőn a szerb európai ügyi miniszterrel együtt jelentette be Szijjártó Péter, aki elmondta, „mind Magyarország, mind Szerbia sikeresnek bizonyult a védekezésben ezért mindkét országban lehetővé vált, hogy meggondolt és óvatos lépéseket tegyünk a normalitáshoz szükséges irányba.”

Pásztor István a Vajdasági Magyarok Szövetségének elnöke arról beszélt, hogy régen voltak ilyen jók a kormányközi kapcsolatok. Ezt jelzi az is, hogy a határnyitásról szóló pénteki szerb döntés után már a magyar kormány is lépett.

A szerb-magyar határ egyelőre az egyetlen, ahol a belépőknek nem kell karanténba vonulniuk. Minden más határszakaszon – egyedi esetek kivételével – kötelező még a kéthetes karantén.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: határátkelő nyitás Szerbia Szijjártó Péter
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés