Hirdetés
Szegeden 2020. május 25. 15:18

Ujhelyi: Ágazati minimálbért az egészségügyi dolgozóknak!

Önálló egészségügyi minisztérium létrehozását és 1 millió 500 ezer forintos kezdő orvosi minimálbért, valamint 750 ezer forintos kezdő szakápolói minimum fizetést tartana elfogadhatónak Ujhelyi István.
Hirdetés

A szegedi szocialista európai parlamenti képviselő szerint Mészáros Lőrinc, Orbán Viktor strómanja hatvanezerszer többet keres óránként egy átlag magyar ápolónál.

„A Fidesz számára a közegészségügy egy problémahalmaz, egy megtűrt valami, ami csak viszi a pénzt. Azt pedig ugye inkább ők szeretik elvinni. Végtelenül gusztustalan, ahogy propaganda-plakátokon és mázas kétszínűséggel ünneplik hősként az egészségügyben dolgozókat, miközben előbb költenek a vírus miatt átcsoportosított közpénzből egyházi működésre, sportcsarnok beruházásra és kommunikációra, mint az egészségügyi dolgozók fizetésemelésére.” – írja Facebook-bejegyzésében Ujhelyi. 

A képviselő szerint a szakmai szervezetek is alátámasztják az adatot, miszerint 700 milliárd forinttal kellene többet költeni az egészségügyre.

A forrás már eddig is meg lett volna rá, hiszen az az ország, amelyik megteheti, hogy a társasági adóból 700 milliárd forintot az államkassza helyett a sportklubokhoz irányít, meg kell, hogy oldja az orvosok és ápolók fizetésemelését is.

Ujhelyi István bejelentette: az Európai Parlament szociáldemokrata frakciója kezdeményezte az Európai Egészségügyi Unió programját, amiben kötelező ellátás-minőségi alapvetéseket fogalmaztak meg, ennek része az ágazati bérminimum megállapításának vizsgálata is.

„Hatékony egészségügyi rendszerek pedig nincsenek megfelelő orvosi- és szakdolgozói állomány nélkül. Ezért fontos és szükséges az a javaslatunk, hogy hozzuk létre az egészségügyi minimálbér intézményét az ágazatban, amely tisztességes bérezést garantál az orvosoknak, illetve ápolóknak – 1,5 millió forint minimálbér az orvosoknak, a kezdő szakápolóknak, nővéreknek pedig havi 750 ezer forint –, és amely megoldást jelenthet az elvándorlás kezelésére, így az egészségügyi rendszerünk működési biztonságának garantálására” – jegyzi meg Ujhelyi István.

Ezt nézze meg! Magyar Orvosi Kamara: Fizetésemelés nélkül az orvostanhallgatóknak eszükbe sincs itthon maradni

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: egészségügy minimálbér Ujhelyi István egészségügyi minimálbér