Hirdetés
Szegeden 2020. május 25. 13:18

Szegeden nem drágulnak a nyári táborok: már lehet online jelentkezni

Sok szülő fellélegezhetett, amikor a napokban kiderült, június 16-tól a napközis és az ottalvós táborokat is meg lehet tartani a kormány döntése nyomán. A Szent-Györgyi Albert Agóra azóta közzé tette a nyári táborait tartalmazó vakációs füzetet a honlapján. Közel száz tábor közül választhatnak a szülők és gyerekek.
Hirdetés

Az idén a szokottnál is nagyobb az érdeklődés a nyári táborok iránt, mert a koronavírus-járvány miatt sok szülő már elhasználta az összes szabadságát, így nem lesz, aki nyáron vigyázzon a vakációzó gyerekekre.  A járvány miatt pedig sokan elővigyázatosságból a nagyszülőket sem szeretnék bevonni a gyermekfelügyeletbe, nehogy az idős családtagok megfertőződjenek.

Az elmúlt hetekben bizonytalanná vált, a világjárvány miatt mikortól, hogyan és milyen táborokat lehet majd szervezni. A Szent-Györgyi Albert Agóra a hagyományokhoz híven az idén is már márciusban elkészítette a nyári tábori menetrendet, ám a közbe jött veszélyhelyzet miatt a turnusokat tartalmazó idei Vakáció programfüzetet jegelték, amit a kormány bejelentése után azonnal „kiolvasztottak” és feltették az Agóra honlapjára, ahol szerda óta bárki böngészheti.

– Közel száz szaktábort hirdettünk meg az idén is, közöttük vannak olyan újdonságok, mint az erdőkerülő, a vadnyugati tánctábor, és az angol életmódtábor – mondta Orbán Hédi, a Szent-Györgyi Albert Agóra igazgatója.

Mi is belelapoztunk az interneten a 73 oldalas Vakáció programfüzetbe. 

Júniusban két turnusban tíz-tíz gyereket várnak a tűzzománc táborba. Az ötnapos turnusért 20 ezer forintot kell fizetniük a szülőknek, de ebben napi kétszeri étkezés is benne van.

Érdekesnek ígérkezik a kis cukrászoknak hirdetett tábor is, ahová 3. osztályos kortól várják a gyerekeket június végén és július elején, két turnusban. Egy alkalommal, június 22-től ötnapos divattervező tábort is szerveznek a nyolc évesnél idősebb lányoknak és fiúknak.

Az idei vakáció egyik legdrágább tábora a 25 ezer forintba kerülő Uta-Zoo tábor. Június 29-től folyamatosan négy turnusra is lehet jelentkezni. A résztvevők számtalan kiránduláson, túrán vehetnek részt. Többek között kalandparkba, moziba, fürdőbe is ellátogatnak, de kirándulást tesznek az ópusztaszeri csillagösvényhez is, az utolsó turnus résztvevőit pedig még a Parlamentbe is elviszik.

A táborok listáján sok egyéb mellett szerepel még fotós, bűvész, sakk, kukta és természetvédelmi tábor is. Ez utóbbi résztvevői július közepén a Kiskunsági Nemzeti Park védett természeti értékeit térképezhetik fel a helyszínen.

– Nem változtattuk meg a márciusban kalkulált árakat, azaz a mi táboraink nem drágulnak az idén – mondta el az igazgatónő, majd hozzá tette, ennek többek között az az ára, hogy elmarad a délutáni uzsonna, amit a tapasztalatok szerint egyébként is alig vettek igénybe a gyerekek.

Az idén kiemelt figyelmet fordítanak a biztonsági szabályok betartására, a higiéniára. Ezért rendszeresen, naponta többször is fertőtlenítik a termeket, és az épület több pontján is fertőtlenítőszereket helyeznek ki. Igyekeznek a foglalkozások többségét a szabadlevegőn megtartani. A táborozó gyerekek szüleinek minden hétfőn egy írásbeli nyilatkozatot kell majd leadni, hogy nem beteg a gyermekük.

– A táborok kezdetéig még közel egy hónap van, nehéz most megmondani, hogyan alakul addigra a járványhelyzet. Ha szükséges lesz, akkor azt a megoldást fogjuk választani, hogy a szülőktől a táborvezetők az udvaron veszik majd át a gyerekeket és délután oda is kísérik le őket, hogy ezzel is csökkentsük a járványveszélyt.

Már lehet jelentkezni az önkormányzat napközis táboraiba is

Évek óta az önkormányzati napközis táborok a legnépszerűbbeknek Szegeden, mert az egyheti térítési díj ellenében napi háromszori étkezést és számtalan színes programot biztosítanak a vakációzó diákoknak. 

Szerencsére az idén is sikerül megszervezni ezeket: június 29-től augusztus 7-ig hat turnusban, összesen 1320 gyereket táboroztatnak majd az Űrhajós utcában, a Tarjáni Kéttannyelvű Általános Iskolában.

Szerda óta az iskolák honlapjain lehet online jelentkezni ezekre a táborokra. Az oktatási intézmények legkésőbb pénteken estig várják a jelentkezéseket, majd szociális szempontok alapján szintén online tesznek javaslatot arra, kik kerülhetnek be a csoportokba.

– Ezek a táborok nagyon népszerűek, de ha marad szabad hely, akkor azokra június 22-től az Agórában lehet jelentkezni, és a beérkezés sorrendjében töltjük fel a szabad helyeket – mondta el Orbán Hédi.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: járvány koronavírus nyári tábor oktatás Szent-Györgyi Albert Agóra szünidő