Túl a városon 2020. május 25. 12:00

Orbánék elleni népharagról beszélt Czutor Zoltán a Népszavának

Szárazsághoz képest is nagy port kavart a szegedi Czutor Zoltán a fideszes szavazókra tett kijelentésével, a Fidesz-kormánnyal szimpatizáló médiumok akasztással fenyegetést vizionáltak az ügyben. Majd jött Bayer Zsolt jobbá szeretős vagy agyonverős opciója Czutorra.

„Ezek kierőszakolják maguknak, hogy egyszer csak majd ugyanúgy kezeljük a fidesz szavazót, mint hajdanán a nyilas suhancokat, vagy az AVH-st. Meg fogják csinálni, hogy a köznép úgy is bánjon majd el velük.” – írta Czutor Zoltán egy cikkhez kommentelve, majd a fideszes megmondóember, Bayer Zsolt úgy reagált erre, hogy „De addig is, ameddig elkezd majd akasztgatni a Zoli, marad a kérdés, hogy mit csináljunk vele? Szeressük jobbá, vagy verjük agyon? Nagy dilemma ez, barátaim…” Czutor rendőrségi feljelentést tett, majd interjút adott a Népszavának.

Az interjúban azt mondta, hogy szerencsésebb lett volna, ha a Fidesz-szavazók helyett annak a műsornak a szerkesztőit és médium vezetőit nevezi gyűlöletet szítónak, akik miatt kommentelt. Czutor a Hír Televízió Troll című műsora miatt írt hozzászólást, amiben a Magyar Hang főszerkesztőjét, György Zsombort ekézték.

Czutor azt is mondta a lapnak, hogy „komolyan gondolom, hogy előbb-utóbb a gyűlölködéssel és a végtelenül trágár, rágalmazó, megbélyegző és kirekesztő beszédeikkel el fogják érni, hogy ellenük fordul a népharag és ennek beláthatatlan következményei lehetnek”.

Az zenész ugyanakkor elismerte, hogy az átlagembereknél sokkal nagyobb a felelőssége, de azt is érzi, hogy nem maradhat csendben „az ártatlanok bántalmazásával, az igazságtalansággal kapcsolatban”.

Először tett feljelentést politikai ügy miatt, a határpont nála Bayer Zsolt lehetőségként említett „verjük agyon” megjegyzése volt.

Czutor szerint a közéleti műsorokban egyre inkább terjedő trágárság és rágalmazó beszéd a pánik jele. Hozzátette: szerinte, „ha tényleg meggyőződésük lenne, hogy megvan a kényelmes többségük, akkor elegánsan, végtelen nyugalommal hátradőlnének és mértéktartóan beszélnének harc helyett”.

A szegedi zenész úgy látja, hogy Orbán Viktor stratégiája, aggodalmat kelteni az emberekben, ami miatt igényük lehet egy harcos, vaskezű vezetőre. Emlékeztetett: „nem kell nagyon visszamenni a történelemben a példáért”.

A teljes interjút érdemes elolvasni a Népszava oldalán.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Czutor Zoltán Bayer Zsolt feljelentés gyűlöletbeszéd Orbán Viktor