Hirdetés
Túl a városon 2020. május 25. 09:13

Ha a kormány megpróbálná, az orvoskamara nem támogatná a háziorvosi ellátás államosítását

Kincses Gyula a Magyar Orvosi Kamara elnöke az ATV-nek azt nyilatkozta, hogy a Pintér Sándor belügyminiszterrel folytatott egyeztetéseken egyelőre nem merült fel a háziorvosi rendszer államosítása.

A kamara elnöke azt is hozzátette: „Amennyiben ez valós elképzeléssé válik, a MOK egyértelműen el fogja utasítani”.

A MedicalOnline írta meg, hogy – információik szerint – Pintér Sándor belügyminiszter a háziorvosi ellátás államosításán gondolkodik, miután a háziorvosokat képviselő szervezet tagjaitól azt kérdezte, hogy mennyiért vállalnák havonta a háziorvosok a betegek ellátását.

Az egészségügyi szakportál szerint miután egyre inkább úgy tűnik, hogy a Kásler Miklós vezette Emberi Erőforrások Minisztériumából a Belügyminisztérium alá sorolhatják az egészségügyet, a kormány visszatérhet a két világháború közötti rendszerhez, amikor a belügy felelt az egészségügyi alapellátásért.

„Az csak a részletek kidolgozása során derülhet majd ki, hogy hogyan kárpótolnák majd a praxisuk tulajdonjogáért esetenként több tízmillió forintot kifizető fiatalabb, és a vagyonértékű jogot 30 évvel ezelőtt az államtól megkapó idősebb orvosokat a vagyonvesztésért. Utóbbiakat egyébként akkor éppen azzal biztattak a vállalkozói lét felvállalására, hogy majd jó pénzért tudják értékesíteni a praxisaikat, amikor nyugdíjba mennek.” – írja a szakportál.

Ez a lépés alapvetően rendítené meg a tulajdoni biztonságba, az orvosi működés függetlenségébe vetett bizalmunkat, és a mai háziorvosi rendszer összedőlését okozná – reagált az ötletre Kincses Gyula a Magyar Orvosi Kamara elnöke. Kincses ugyanakkor hangsúlyozta: a Pintér Sándorral való eddigi egyeztetéseken nem volt szó a háziorvosi rendszer államosításáról.

A MedicalOnline cikkében az is olvasható, nagyon valószínű, hogy ha megtörténik az államosítás, akkor a nyugdíjkorhatárt betöltött orvosok azonnal elhagyják a rendszert.

Érthető, hiszen a praxisok egy része így is eladhatatlan, nincs utánpótlás, aki jó áron megvenné, így az esetleges állami felvásárlás sokaknak jó lehetőség lenne, hogy nyugdíjas éveikre egy komolyabb összeget kaphassanak.

Orvos ettől persze még nem lesz több, igaz „katonás” irányítással, erővel akár ez is megoldható, hiszen a fegyveres testületek tagjai sem igazán dönthetnek arról, hogy kit, hova vezényelnek.

A MedicalOnline szerint más területeken tapasztaltak alapján sok jót nem ígér az állami felügyelet:

„Azt már láttuk, hogy az iskolák államosítása és a központosított eszközellátás milyen zavarokat okozott az oktatási intézményekben, az ottani tapasztalatok alapján a háziorvosi körzetekben is eljöhet az az idő, amikor az orvos WC papírért könyörög a betegeinek” – írja a cikk szerzője.

A szakma máris úgy látja, érthetetlen, hogy miért nem az Európai Unió által is támogatott praxisközösségek rendszere felé megy a kormány, és miért gondolkodnak államosításon (ettől persze lehetnek még praxisközösségek vagy inkább összevonások), hiszen az elmúlt két-három évben bebizonyosodott, hogy a háziorvosok hatékonyan fel tudják használni az alapellátásra kapott többletforrásokat.

A szakportál kemény kritikát fogalmaz meg az Orbán-kormány elmúlt 10 évéről. Azt írják, a koronavírus-járvány felszínre hozta a háziorvosi ellátórendszer gyengeségeit, – alulfinanszírozás, idősödő orvosok, utánpótlás hiánya - és ezért nyúlnának most valami markánsabb megoldáshoz. „Miközben a döntéshozók valószínűleg eddig is látták, hogy dekompenzált a rendszer, a szimptómák alapján azonban mégsem született meg a helyes diagnózis, és az arra épülő megfelelő terápia – pedig két és fél ciklusnyi, kétharmados felhatalmazással bíró kormányzás történelmi lehetőséget kínált a megfontolt és szakmai szempontok mentén történő átalakításra.”

Ha valóban szó van államosításról, akkor vélhetően a már megszokott sémát használja majd a kormány: csak úgy tesz állami pénzt a rendszerbe (ha egyáltalán tesz), hogy közben "cserébe" magához vonja az irányítást és a felügyeletet is, utóbbi esetben pedig a transzparencia és a „kibeszélés” végét is jelenti majd, ez látható a kórházak esetében is.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: államosítás háziorvos Kincses Gyula Magyar Orvosi Kamara praxisközösség