Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Színes
  • Bíróság kötelezett egy holland nagymamát, hogy törölje az unokáiról feltöltött képeit a közösségi oldalakról
Színes 2020. május 24. 21:12

Bíróság kötelezett egy holland nagymamát, hogy törölje az unokáiról feltöltött képeit a közösségi oldalakról

A nagymama és lánya vesztek össze a képek posztolásán, bírósági ügy lett belőle. Ha a nagymama nem törli a képeket, vagy újabbakat posztol, bírságot kell fizetnie.

Egy holland nagymamát az unokáiról készült, közösségi oldalakra felöltött képeinek törlésére kötelezte a bíróság. A döntés szerint a nőnek a Facebookról és a Pinterestről is törölnie kell az unokáit ábrázoló, a szülők engedélye nélkül posztolt képeket. Az ügy azt követően került bíróság elé, hogy a nagymama és lánya nem tudták rendezni a vitát. A gyerekek anyja többször kérte a nagymamától, hogy törölje a közzétett felvételeket.

A bíró úgy döntött, hogy az ügy az Erópai Unió általános adatvédelmi rendeletének (GDPR) hatálya alá tartozik. Az egyik szakértő szerint a döntés tükrözi az Európai Bíróság évek óta képviselt álláspontját.

A GDPR nem vonatkozik adatok „pusztán személyes” vagy „otthoni” felhasználására, de ez a kitétel jelen esetre nem érvényes, mivel a fényképek közösségi oldalakon való nyilvánossá tételével azok széles közönség számára váltak elérhetővé. 

„A Facebook esetében nem zárható ki a közzétett fotók terjesztésének lehetősége, valamint az, hogy végül harmadik fél kezébe jutnak”

– áll a határozatban.

A nőnek el kell távolítania a képeket a közösségi oldalakról, vagy napi 50 eurós (kb. 17 ezer forintos), legfeljebb összesen ezer eurós (kb. 350 ezer forintos) pénzbüntetést kell fizetnie. Amennyiben újabb képeket közöl a gyerekekről, naponta plusz 50 euróval növekszik a büntetése.

„Úgy gondolom, a döntés sok embert meg fog lepni, akik valószínűleg nem gondolkodnak túl sokat, mielőtt posztolják vagy tweetelik képeiket”

– idézi Neil Brown brit jogászt a BBC.com.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bíróság Facebook fényképek Hollandia ítélet közösségi média média személyes adat