Hirdetés
Hirdetés
Színes 2020. május 24. 19:40

Mészi mondja: néhány siklósi nemgondolásról

Gondolta volna, hogy a Bence vírus sokkal veszélyesebb betegsége a szőlőnek, mint a peronoszpóra?

Hirdetés

Mészáros Zoltán kollégánk okleveles borbíráló, borszakértő, azaz annál többet tud a borokról, hogy ez finom, az meg savanyú. És a borivók jelentős többségénél is többet tud a borokról. A borfesztivál alatt minden nap sztorizik nekünk borokról, borászokról.

1987-ben voltunk gimnáziumi osztálykiránduláson Siklóson, a várban volt egy turistaszállás, ott töltöttünk három napot.

  • Nemigen gondoltam akkor arra, hogy harminc év múlva a siklósi várban fogok rendszeresen bort bírálni borversenyen.
  • Arra sem gondoltam, hogy igen kedves borász barátaim lesznek majd „nagy koromban” Siklósról.

Igaz, akkoriban egyáltalán nem kóstoltam bort.

Az elmúlt néhány évben Siklósra szinte hazajárunk, mondhatni, van valami fogalmam a siklósi borokról, amelyek természetesen villányi borok, hiszen a Villányi borvidék része Siklós is. Siklós nem csak vörösboros vidék, itt a szép vöröseken kívül extra minőségű fehérekkel is lehet találkozni. A siklósi Szent György napi borversenyen, ahol volt szerencsém többször is bírálni – idén is meghívott voltam, de ez a borverseny is elmaradt – többször remek Olaszrizlingeket bíráltunk, de előfordultak szép Traminik is. A vörösborok pedig szintén parádésak tudnak lenni.

Említettem, hogy nem gondoltam tizenhat évesen osztálykiránduláson a siklósi várban, hogy Siklósról lesznek majd harminc év múlva kedves borász barátaim. Pedig így lett. Brunyai Árpi és Gaál Dóra azon kívül, hogy igen jó borászok a Bíbor Birtokon, jó barátaink is lettek.

Ebben bizonyára segítség, hogy jók a boraik, barátságtól függetlenül számos oklevelet kaptak tőlem a Borfesztiválon, lehet, holtversenyben ők kapták a legtöbbet. Tavaly Rajnai Rizlingjük kapta a legjobb fehérbor oklevelet, de például az évek alatt kétszer kaptak legjobb borsorra oklevelet – ilyen nem fordult elő másnál. Talán nem vagyok elfogult, mert komoly borversenyeken is jól szerepelnek, volt boruk a Tenkes kapitány bora és volt Kadarkájuk Magyarország legjobb Kadarka bora. Gyakran megyünk hozzájuk, pincekóstolóra vagy csak úgy, bármilyen különös indok nélkül. Jó felmenni Árpiékhoz, vagy még feljebb a Kadarkába – ami majdnem a Tenkes tetején lévő lépcsős művelésű területük – és onnan nézni a várat. Jó ott lenni. Ők is járnak hozzánk.

Erről jut eszembe, amikor évekkel ezelőtt Brunyai Árpinak megmutattam a lugasszőlőnket, hogy szerinte mit lehet vele tenni mert igen gyatra állapotban volt a szőlő. Brunyai Árpi hümmögött, nézegette és arra jutott, hogy bizonyára vírus lehet az oka. Mondtam az lehet, mégpedig a Bence vírus. Hát ő még olyanról nem hallott. Pedig létezik, itt fekszik a lábamnál mondtam, és rámutattam a kutyánkra, aki akkor volt kölyök és szisztematikusan megrágta a szőlőtőkéket, igyekezett egyet se kihagyni. Árpi annyit mondott, hogy a Bence vírus ellen nem lehet szőlész módszerrel védekezni.

Mészi eddig ezeket mondta

Mészi mondja: akiknek a hegy íze ott van a boraikban
Mészi mondja: Szegedi kötődés Villányban, Vylyan
Mészi mondja: Nincs messze, de legalább közel van – Hajós
Mészi mondja: Hihetetlen, de ki vannak rakva az okleveleim!
Mészi mondja: egy elszalasztott vertikális kóstoló és egy elfogadásra váró meghívás
Mészi mondja: Gorbacsov meg a hecsedli lekvár
Mészi mondja: meglepetések szakesten, a Széchenyi téren és Dorozsmán
Mészi mondja: Dula Bence egy időben szinte nyomozott utánam...
Mészi mondja: Rossz vagy hibás Koch-bort még nem ittam

Mészáros Zoltán

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Bíbor Birtok bor Borfesztivál Mészáros Zoltán Siklós Szegedi Borfesztivál Villányi borvidék
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés