Hirdetés
Hirdetés
Színes 2020. május 24. 15:20

Villány nem csak Villány – a borvidéken: Siklós nevezetességei

Siklós városa a Villányi borvidék közepén található, mégsem az itteni borászatok a legismertebbek a környékről. Pedig ugyanolyan jók a földrajzi adottságai ennek a területnek, mint a borvidéknek nevet adó településen, és a siklósi borászok is magas szinten művelik a szakmát.

Hirdetés

Vár, borok, fürdő

Siklós nevének említésekor három dolog biztosan azonnal beugrik minden magyarnak. A vár, a fürdő, és a borok. Aki ide utazik, és van néhány napja ismerkedni a környékkel, biztosan megmártózik az itteni vizekben, megnézi a várat, és megkóstolja néhány helyi pincészet borait.

A siklósi vár hazánknak fontos történelmi nevezetessége. Erődjének első falait még a XIII. században, 1260 körül rakták le. A Soklyósi család 900-tól 1387-ig volt Siklós és későbbiekben a siklósi vár birtokosa. A család az Árpád-kor egyik legbefolyásosabb nemzetségének, a Kán nemzetségnek egyik ága. A Perényiek idején a várat jelentősen átépítették. A gótikus várkastélyt átalakították a reneszánsz szellemében. A török 1543-ban több napig tartó ostrom után foglalta el. Természetesen fontos szerep jutott a várnak a kuruc időkben is, amiről a Tenkes kapitánya című tévésorozat mesélt a legemlékezetesebben.

A szülőművelésnek, borkészítésnek legalább ilyen gazdag a tradíciója a környéken. Valaha ezt a terület Villány–Siklósi Borvidéknek hívták, aztán az egész terület a Villányi borvidék nevet kapta. Ami bort villányiként ismerünk, azt egy bizottság Villányban elbírálja és villányi borvidékinek minősíti. Az ilyen bor megfelelt a vele szemben villányiként támasztott elvárásoknak. A különböző kategóriáknak megvan a maguk feltételrendszere település tekintetében, dűlőben, tőkeszámban, hozamkorlátozásban, íz- és zamatgazdagságban.

Ez a borvidék elég jól kielégíti a szőlőtőkék igényeit: sok a napfény és a meleg. A talajadottságok hasonlóak. A dűlők adottságai támogatják a magas minőségű alapanyag előállítását akár Villány, akár Siklós környékén járunk.

A Bíbor Birtok

– A mi borászatunk sokáig megelégedett a helyi ismertséggel, helyi vendéglátással – mondja Gaál Dóra, aki férjével, Brunyai Árpáddal a Bíbor Birtok tulajdonosai. – Létrehoztunk egy – a mi szintünkön komoly beruházással – egy új borászati üzemet, ami nagyobb volumenű értékesítést ösztönzött – teszi hozzá a feleség. – Nekünk fontos, hogy törekedni kell a kiválóságra, kihozni az adott dűlő, az adott év és a saját aktuális adottságainkból a legjobbat, lehetőség szerint minél kevésbé terhelve a környezetet és mások idegrendszerét.

Gaál Dóra fontosnak tartja, hogy az emberek kezdenek megszabadulni azoktól az évtizedes beidegződésektől, amelyek szerint Siklós környékén inkább fehér, míg Villányban jellemzően vörös bort készítenek. Ennek a mikroklímának nagy előnye, hogy különösen alkalmas későn érő fajták termesztésére, így például a fehérek közül a hárslevelű, a rajnai rizling, míg a vörösek közül különösen a cabernet franc érzi itt jól magát.

Szakmai sikereiket jelzi, hogy országos bormustrákon rendre rangos díjakat nyernek, egyszer pedig a Kiskőrösi Nemzetközi Kadarka Versenyen ők hozták el a fődíjat. Különdíjat kaptak 2011-ben a Szegedi Borfesztiválon is az Elevente fantázianevű királyleánykájukkal. Nemcsak ezért szeretnek Szegedre járni, elvarázsolja őket a város szépsége, és az emberek kedvessége.

Riczu Tamás Borászata

Az elmúlt évtizedben ugyan különböző címkék alatt jelentek meg a borai, de egy dolog nem változott: Riczu Tamás művészi vénája érzékelhető minden borában. Párja, Auer Ágota – aki egyben tulajdonostársa is 2016 óta – azt mondja, hogy tökéletesen kiegészítik egymást, ő ugyanis elég határozott, és beleássa magát azokba a részletekbe is, amelyek fölött Tamás elegánsan elsikkad.

A kalandos életű borász ugyan korábban azt nyilatkozta, hogy Siklós a fehér borról szól, de prémiumborai mégis inkább a vörös fajtákból készülnek. Ilyen például a Symbol cuveé, vagy a Villányi franc, amelyek a magas színvonalat szimbolizáló fekete címkét kapták. A siklósi táj hagyományos fehér fajtájából is palackoznak szép számmal, így méltán híres az olaszrizlingjük. Összesen 50 ezer palack kerül a pincéikbe évente, és saját hét hektárjukon kívül mások szőlőültetvényein is elvégzik a gépi munkálatokat.

Riczu Tamás négy éve tért át a vegyszermentes művelésre, ami a megelőzésre helyezi a hangsúlyt. Egy természetes speciális anyagkeverékkel ugyanis a növények ellenálló-képességét javítják fel, ennek érdekében pedig tíznaponta ezzel a speciális szerrel fújják le a szőlőtőkéket. Ez az organikus művelés egyelőre még elég ritka Magyarországon, de Riczu Tamás hisz abban, hogy a tradíciót okosan érdemes kombinálni az új irányzatokkal. Szegedre mindig nagyon szívesen jönnek, és azt ígérik, a Bortérre mindenképpen elhozzák új és régebbi boraikat, ha lehetőség lesz a szeptemberi borfesztivál megrendezésére.

Szincsok György

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bor Borfesztivál Szegedi Borfesztivál Villányi borvidék Bíbor Birtok Riczu Tamás Siklós
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés