Hirdetés
Szegeden 2020. május 24. 09:58 Forrás: Szegedi Tükör

Ceglédi Zoltán: ÖN kormányoz! Évszázadok óta

Sokféle identitásunk közül az egyik legelsőként említett az otthonunk: a település, ahol élünk, ahonnan származunk. Bemutatkozás, önjellemzés, a másik megismerése, megfejtése... mindenkihez az egyik legfontosabb kulcs a falu vagy a város, amely az övé, és ami általa lesz több.

Szeged 301 éve kapott szabad királyi városi rangot – illetve kapta vissza a szabadságát a török uralom után. Ez is jellemzője civilizációnknak: folyamatos a küzdelem, az új egyensúly megteremtésére irányuló harc szerveződéseink különböző szintjei között. A király vagy az újabb központi hatalom adófizetés idején persze erős városokat szeretne, ahonnan dől a pénz a kincstárba. Politikai döntéseit viszont inkább gyenge külső kontroll, halkabb kritika mellett hozná meg. Olyankor nem jó, ha a rendszerben máshol is erő van. Az sem véletlen, hogy a fentiek megoldására a kezdetektől az egyik természetes szerveződési formánk valamilyen városi szintű irányítás és képviselet. Termelni, csatázni, vallást gyakorolni, kultúrát teremteni, tudományt a magasba lökni – pár alapfunkció, amelyben a városi szint már releváns. Húzzunk is egy nagy és önbizalomtól vastag vonalat Szegedtől például Parma felé, ha már testvérváros. Az egyetemtől a hentesáruig oda-vissza lehet büszkélkedni.

(fotók: Iványi Aurél)

Bárhogy is nevezték a történelem folyamán, a városi vezetés az otthonunkat érintő legfontosabb döntéseket az itt élőkhöz legközelebbi szinten hozta meg.

Oka van annak, hogy a magyar köznyelvben nem a papírízű „helyhatóság”, hanem a sokkal kifejezőbb „önkormányzat” ragadt meg. Ideális esetben valóban ön kormányoz. Profán példa, előre is elnézést, de tucatnyi albérlettel a hátam mögött ez jutott először eszembe: mindig annak a társasháznak az ügyei voltak rendben, ahol a közös képviselő (az intézőbizottság elnöke) is a házban lakott. Mert akkor ő is szagolja az eldugult szemétledobó kloákabűzét vagy a kiültetett virágok illatát, neki is jobban szigetel az ablak, vagy ő is kaptathat a lépcsőn az elromlott lift miatt. Nem tudom, mennyire köztudott ez, de Budapesten a kerületi polgármesterek a tavalyi választás előtt egy-két exkluzívabb kerületben laktak szinte mind, és onnan jártak be dolgozni. Mondjuk Csillaghegyről a Józsefvárosba. Az pedig pláne sajátja a NER-nek magasabb szinteken, hogy nem ott eszik, nem úgy közlekedik, a szülei nem ott gyógyulnak és a gyerekei nem ott tanulnak, ahol a zöm.

És nem szeretik az ellenpéldákat. A rendszerváltáskor újra felfedezett önkormányzatiságot évtizedes nekibuzdulással próbálják lereszelni. Aktuálisan a párthű megyei tanácsok (hívjuk őket annak, amik), illetve maga a központi kormányzat csemegézné ki a „nem jól szavazó” városlakók önkormányzásából a forrásokat és a jogosítványokat. Semmi újdonság, mondom: Szeged első oklevele 1247-ből származik, de 1498-ban II. Ulászlótól is kapott szabad királyi város oklevelet, privilégiumait a történelem során újra és újra meg kellett védenie-erősítenie. Most is birkózás folyik, és most is Szeged fog nyerni. Lesznek veszteségek, dühítő és elszomorító támadások, de a történelem már megmérte Szegedet. Törökkel, árvízzel, háborúkkal sem tudták kitépni a térképről. Örökebb, mint bármilyen kormány.

Boldog születésnapot, Szeged!

Ceglédi Zoltán

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Ceglédi Zoltán jegyzet Szegedi Tükör vélemény