Hirdetés
Szegeden 2020. május 24. 07:30

Délelőtt elsöpri a reggeli záporokat az északnyugati szél

Mire meghallgatja Cseh Tamás ötödik nagylemezét, addigra véget is érhet a frontátvonulás.
Hirdetés

Hogy jön ez ide?

Úgy, hogy a Frontátvonulás Cseh Tamás ötödik nagylemeze. Az 1979-es bemutató és országszerte tartott előadások után 1983-ban megjelent album különlegessége a korábbiakhoz képest az, hogy egy összefüggő történetet, Vízi Miklós és Ecsédi Tamás történetét meséli el; a szöveget itt is Bereményi Géza írta.

A Frontátvonulás dalokkal tűzdelt abszurd történet volt: Vízi Miklós kis és nagy mutatványa. A kis mutatvány: Vízi felemelt egy poharat – Cseh Tamás mutatta a színpadon, hogyan, majd elengedte. Vízi pohara fennmaradt a levegőben, Cseh Tamásé leesett és szilánkokra tört. A nagy mutatvány: a vonat-nem-járta Keleti pályaudvarról Vízi – Ecsédi nevű barátjával – egy vonatot kormányoz végig a városon, térképpontosságú útvonalon egyébként, mert a szupernaturalizmusról dobbant a Bereményi–Cseh-féle abszurd, viszik a vonatot végig a városon, majd megállnak a Clark Ádám téren, ahol tömeg ünnepli a nagy mutatványt és hőseit. A tűzijátékot már mindketten otthon nézik, pontosabban csak Vízi nézi, mert Ecsédi – szokás szerint – részegen alszik. Ekkor üvölti neki Vízi – és mondja el nagyon halkan nekünk Cseh Tamás – hogy „Ennek vége, értitek?”

Érdemes meghallgatni, tényleg, sőt el is lehet olvasni: a dalok szövege megjelent Kelet–nyugati pályaudvar címmel 1993-ban a T-Twins kiadó gondozásában. A kötetben együtt szerepel a Frontátvonulás, a Jóslat és a Nyugati pályaudvar lemezek szövege.

És akkor most vissza a meteorológiai frontátvonuláshoz, merthogy van, bőséggel.

Hajnalban ugyanis alaposan esett, ez az alaposság mostanra záporokká alakult át, és ezeket záporokat is szétfújja az igencsak hevesen fújó északnyugati szél. Tizenegy óra körül már javában láthatóan sütni fog a nap, és ahogy megyünk előre a délutánba, úgy lesz egyre kevesebb a felhő a fejünk fölött. A levegő huszonegy fokig melegszik föl.

gszl

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: eső felhő időjárás meteorológia napsütés Országos Meteorológiai Szolgálat szél tavasz zápor