Hirdetés
Hirdetés
Színes 2020. május 23. 20:55

Mészi mondja: akiknek a hegy íze ott van a boraikban

Kollégánk, Mészáros Zoltán ezúttal a Badacsony környékére invitálja az olvasókat.

Hirdetés
Hirdetés

Mészáros Zoltán kollégánk okleveles borbíráló, borszakértő, azaz annál többet tud a borokról, hogy ez finom, az meg savanyú. És a borivók jelentős többségénél is többet tud a borokról. A borfesztivál alatt minden nap sztorizik nekünk borokról, borászokról.

Szerintem minden borkedvelő hallotta már hogy adott évben egy borász kapja meg az Év Bortermelője - vagy ahogy sokan mondják az Év Borásza – címet. Azt is sokan tudják, hogy a korábbi díjazottak és a Magyar Bor Akadémia ajánlása alapján alakul ki a legjobb öt mezőnye, akik közük egy borász kapja meg a címet. Egy olyan borászról tudok, aki az elmúlt nyolc évben folyamatosan benne volt a végső, a legjobb ötben. Borbély Tamás ez a borász Badacsonyból, aki sok éve résztvevője a Szegedi Borfesztiválnak.

A borvidék jellege miatt fehérborokat kóstoltam és értékeltem Borbély Tamásnál, de rozék és vörösborok nélkül is sok oklevelet adtam már neki az évek alatt.

Szerintem nagyon világos és felismerhető ízvilágúak Tamás borai, ahol ugyan érezhető a terroir, ahol kell ott benne van a „hegy íze”, de ez sehol nem megy a fajta jellegzetes ízvilágának rovására.

Ebből bizonyára kiderül, hogy nagyon kedvelem és elismerem a borait. Az viszont nem derül ki hogy mennyire tisztelem is Tamás munkáját. Eszembe jut pár éve arról beszélgettünk hogyan és miért lett borász. Elmondta, hogy szinte gyerekként is de középiskolásként már rendszeresen járt a szőlőkbe segíteni, dolgozni szüleivel. Akkoriban ahogy fogalmazott a korabeli barátai szinte sajnálták ezért. Megkérdeztem és most is sajnálnak még Tomi? Ugye, nem? Hát most már nem, mondta óvatosan mosolyogva. Hát többek között ezért is tisztelem nemcsak a remek boraiért. Azt gondolom, hogy nem sokáig lesz már benne a legjobb ötben az Év Bortermelője választáson úgy, hogy nem őt választják meg az Év Bortermelőjének. Mert ő megkapja ezt a címet ebben teljesen bizonyos vagyok.

Egy másik környékbeli borászat borásza ugyan nem tudok róla, hogy benne lett volna a végső ötben, mégis kiérdemli a tiszteletet. Tiszteletreméltó az, ha a borászat igyekszik fenntartható gazdálkodást folytatni akkor meg pláne, ha ezt nemcsak a szőlőben teszi, hanem egy teljes biogazdaságban. A Badacsony szomszédságában a Csobáncon Tóth Bálinték a Csobánci Bormanufaktúrában pedig pont ezt művelik. Az, hogy ezen kívül a boraik is kiemelkedőek ez plusz szerencse nekem mert így például tavalyelőtt Bálintnak személyesen adtam oklevelet a Szegedi Borfesztiválon legszebb borsorra. Még egy gondolat a boraikról:

teljes borsoruk van gyakorlatilag a fehérektől a vörösekig, sőt nagy vörösekig az egészen nagy vörösborokig.

A borokon és biogazdálkodáson kívül is van egy szeretett témánk, kutyázunk is jókat a Borfesztiválon. Nekik kaukázusi juhászkutyáik vannak, nekünk sarplaninacunk azaz rokon fajták a kutyáink így könnyen tudunk eszmét cserélni az ilyen kissé keményebb kutyusok tartásáról és közben értékelem a boraikat. Remek és tanulságos időtöltés. Ahogy remek az egyik kutyájuk neve is, hiszem mi más lehetne egy csobánci kaukázusi juhászkutya neve, mint Bazalt.

Ha már kutyusok, akkor róka, mégpedig Kőróka. Nem messze a Badacsonytól és Csobánctól Mindszentkállán található a Kőróka Borászat. Néhány éve járnak Szegedre a Borfesztiválra ehhez képest legalább kettő alkalommal voltak már színpadon a borverseny után díjat átvenni. Erős kezdés mondhatni.

Tőlem még oklevelet nem kaptak, bár már jártak hozzá nagyon közel. Idén könnyen lehet, hogy kijárt volna nekik egy. Az olaszrizling sorozatuk egészen pazar. De remélem az lesz jövőre is, és akkor akár...

Mészi eddig ezeket mondta

Mészi mondja: Szegedi kötődés Villányban, Vylyan
Mészi mondja: Nincs messze, de legalább közel van – Hajós
Mészi mondja: Hihetetlen, de ki vannak rakva az okleveleim!
Mészi mondja: egy elszalasztott vertikális kóstoló és egy elfogadásra váró meghívás
Mészi mondja: Gorbacsov meg a hecsedli lekvár
Mészi mondja: meglepetések szakesten, a Széchenyi téren és Dorozsmán
Mészi mondja: Dula Bence egy időben szinte nyomozott utánam...
Mészi mondja: Rossz vagy hibás Koch-bort még nem ittam

Mészáros Zoltán

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Borbély Családi Pincészet Borbély Tamás borbíráló borszakértő Csobánci Bormanufaktúra Kőróka Pincészet Mészi mondja Nagyrónai László Szegedi Borfesztivál Tóth Bálint

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés