Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Koronavírus: a WHO ajánlásának sem felelnek meg magyar kormány által vásárolt légzést segítő Lumis 150-es gépek
Túl a városon 2020. május 23. 18:27

Koronavírus: a WHO ajánlásának sem felelnek meg magyar kormány által vásárolt légzést segítő Lumis 150-es gépek

Miközben a kormány és az állampárt igyekszik bebizonyítani, hogy a ResMed Lumis 150-es gépek alkalmasak az új koronavírusos betegek kezelésére, az Egészségügyi Világszervezet, azaz a WHO cáfolja mindezt.
Hirdetés

Szegedi orvos is van azok között, akik szintén azt mondták korábban, hogy az 56 darab Lumis 150-es nem jó a koronavírusos betegek kezelésére. A kormányzati önfényezés – ami az elmúlt két hónap eszközbeszerzéseit méltatta – próbálta ugyan elnyomni a szakmai hangokat, de nem sikerült.

Sőt, a Magyar Hang cikke szerint a gépek műszaki leírása és a WHO elvárásai nincsenek összhangban egymással.

A gép útmutatjójában azt írják, „a készülék nem alkalmas lélegeztetést igénylő betegeknél való alkalmazásra”, valamint azt is, hogy „rögzített sebességű áramlás lehetséges, amely a nyomásbeállításoktól, a beteg légzési mintázatától, a kiválasztott maszktól, és a szivárgási aránytól függően változik”.

A Magyar Hang által megkérdezett orvosszakértő szerint a Lumis 150-es gépen csak az oxigénáramlás sebességét lehet szabályozni, de azt már nem, hogy mennyi oxigén menjen a beteghez.

Ez utóbbi funkció elengedhetetlen a tüdőgyulladásos betegek kezelésében, ezért a WHO is előírja, hogy csak olyan gép alkalmas, ami szabályozni tudja a betegbe juttatott oxigén mennyiségét.

„Ettől még lehetséges, hogy a készülék alkalmas a gépi lélegeztetés utáni rehabilitációra és sok más betegség kezelésére, de nem intenzív terápiás keretek között. Ebben az összefüggésben a WHO idézett iránymutatása nem jó hivatkozási alap, hiszen az épp a lélegeztetőgépek (invazív, non-invazív) paramétereit rögzíti, nem pedig a rehabilitáció mikéntjét.” – írja a Magyar Hang. Ugyanezt állítja Lovás András szegedi aneszteziológus, intenzív terápiás szakorvos is.

Sokatmondó, hogy a Magyar Hang már hatszor próbálta megkérdezni az operatív törzstől, hogy a lélegeztetőgép gyanánt érkezett-e az 56 gép vagy sem, de eddig egyszer sem reagáltak a kérdésekre. A dolog azért lényeges, mert a Lumis 150-es nem lélegeztetőgép, hanem légzést segítő gép, és mint fentebb is írtuk, koronavírusos betegek intenzív terápiás kezelésre alkalmatlan, csupán kórházi és otthoni használatra jó, bizonyos esetekben.

A Magyar Hang egy alvásszakértőt is megkérdezett. Terray-Horváth Attila a lapnak azt mondta: „A non-invazív készülékek használatát több országban engedték, elsődlegesen kényszerből, de fontos megjegyezni, hogy a NIV készülékek nem egyenértékűek az invazív lélegeztető készülékekkel és súlyos betegek lélegeztetésére nem alkalmasak. A maszkon kilégzett levegővel nagy mennyiségű vírus távozik a betegből, így speciális elhelyezést is igényelnek azok, aki ezt használták, vagy speciális, sisakszerű burával kell izolálni ezeket a betegeket a gyógyítóktól”.

A Magyar Hang szerint a kormánynak és a fideszes lapoknak továbbra sem  sikerült cáfolni, hogy:

  • a Lumis 150 intenzív terápiás kezelésben nem alkalmazható;
  • a készülék alkatrészei nem sterilizálhatók;
  • a szakvélemény és a műszaki leírás szerint a készülék használata fertőző tüdőgyulladásos betegeknél nem javasolt, esetükben ugyanis nélkülözhetetlen az oxigén-keverék állítása, amit a Lumis 150 nem tud;
  • a Lumis 150 nem felel meg a WHO hivatkozott ajánlásának, ami a koronavírusos betegek kezelése során használt légeztetőgépek minimális műszaki tartalmát rögzíti.

A teljes cikket érdemes elolvasni a Magyar Hang oldalán. 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: alvási apnoe lélegeztetőgép ResMed Lumis 150 légzést segítő gép