Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. május 23. 14:26

Bor a bazalton: Csobánci, Borbély és Kőróka

Magmás, vulkanikus kőzet a bazalt, sok minden kihozható belőle. Például remek bor is, elég, ha csak a Badacsonyra gondolunk. A Balaton-felvidék ásványos borai talán az egyik legjellegzetesebb táj-íz kettőst alkotják a magyar borok közül.

Hirdetés

„Szeged paprika? Szeged maga a Paradicsom!” – ennyire szeretik a Balaton-felvidéki borászok Szegedet és a borfesztivált. A szeretet kölcsönös: a szegediek tudatosan keresik a Badacsony és a Balaton-felvidék borait, melyekről azt is megtudtuk, mire mondják ott, hogy ásványos és mire, hogy zamatos.

Nagyrónai László – Kőróka: hozták volna Joját és Mazsolit is a Paradicsomba

A Balaton-felvidék arról híres, hogy mindig okoz meglepetést, amellett, hogy hoz egy állandó jó színvonalat – kezdte a beszélgetésünket Nagyrónai László, a Kőróka borásza. De mivel kedveskedtek volna a szegedieknek májusban?

Elsőnek a Rókatánc néven (el)ismert kékfrankos rozéjukat említette, azt ígérte, hogy az új évjárat is remekül sikerült, így nagyon bízunk benne, hogy megleshetjük a 2019-es Rókatáncot legkésőbb az őszi Bortéren. A 2018-as évjáratból két bort is unokákról nevezték el a Kőrókánál, Loránd után lett a Joja, mert a kisfiú másfél évesen így mondja a nevét. „2018-ban elindult egy esős időszak, de egyszer csak elvágták az esőt, és csodálatos napos idő kezdődött. Elindult az aszúsodás, így az érintett területen a friss szőlőben néhány aszúszem is fűszerezte az ízeket. A mélyebb, zamatosabb ízek és a friss szőlőnek az íze szépen összeállt, nagy kedvenc lett” – avatott be a kulisszákba a Nagyrónai László.

A harmadik boruk, amivel készültek, egy kései szüretelésű, mazsolás, aszús ízvilágú bor, ezt Olivér unokája után Mazsolinak keresztelték. „Tízévente, ha sikerül ilyen termést betakarítani” – tette hozzá a borász.

Különleges nevű és minőségű borokból nincs hiány a Kőrókánál, Szegeden sokan ismerik a Bebírót, ami jöttmentet jelent azon a tájon, szebben fogalmazva: máshonnan betelepült lakosokat. A Káli-medence zamatait magában foglaló Bebíró 2018-ban a Szegedi Borfesztivál legszebb fehérbora címet is megkapta.

„Azt szoktuk mondani, hogy a Káli-medence borai zamatosak, a badacsonyi borok pedig ásványosak” – magyarázta a borász.

Az idei termés szerinte „sokat kint alszik még”, azaz jelenleg nehéz még jósolni, de látszanak már a fürtöcskék, a déli oldalon a hajtások 30-40 centi körül tartanak, a chardonnay-nak ennél még nagyobb hajtásai vannak, így Nagyrónai László szép termést vár.

„Szeged és a borfesztivál összekapcsolódik számunkra. Együtt szerettük meg, ehhez tudok is egy történetet. A fiatal egyetemista hazamegy, kérdezik tőle, hogy milyen Szegeden egyetemistának lenni? Erre azt válaszolja: én azt hittem eddig, hogy Szeged az a paprika. Pedig Szeged az a Paradicsom” – zárta szavait a Kőróka Pincészet borásza.

Borbély Tamás: nagyon várjuk a Borteret

A Borbély Családi Pincészet borásza Borbély Tamás úgy látja, náluk a tájra jellemző, különleges, ásványos borokból legalább annyi fogy, mint a friss, gyümölcsös borokból. Szerinte mindkét irányzatot keresik, náluk a kéknyelű és az olaszrizling a két zászlóshajó, de a kéknyelű az, ami miatt nagyon sokan visszajárnak hozzájuk.

„A kéknyelű az egyetlen olyan fajta, ami kimondottan itt, a Balaton-felvidéken, azon belül is Badacsonyban terem, de a Bácshegyi Olaszrizlingünkre is nagyon büszkék vagyunk. Ez a borunk sok sikert hozott a birtok számára, több évjáratban is kapott már legjobb olaszrizlingnek járó különdíjat országos és nemzetközi borversenyeken”

– meséli Borbély Tamás, aki szerint az olaszrizling sokrétű fajta, könnyed, akár a mindennapok bora is lehet, de területválogatásokkal vagy hordós érleléssel komoly dolgokat is ki lehet hozni belőle, ha méltó módon állnak hozzá.

Úgy látja, hogy a tavaszi fagynak a szőlőben is nyoma lesz, de bizakodó. A Borbély-ültetvények egyelőre szépek, reméli, jó lesz a termés, mert őket viszonylag megkímélték a fagyok.

Amikor a szegedi borfogyasztók szakértelméről kérdeztem, azt mondta, látja a fejlődést, egyre többen keresik a konkrét, jó borokat. Többségük még messze van a borértéstől, de nem is ez a feladatuk. „Az a lényeg, hogy szeressék a magyar borokat, elég, ha annyira értenek hozzá, hogy a nekik tetsző, minőségi magyar borokat ki tudják választani.”

A szakmáról is kérdeztem. A fiatal borász még nincs 40 éves, de az elmúlt években rendre a legjobb 5 között szerepelt az év bortermelője választáson, tehát abszolút csúcsborásznak számít. Szerinte szerencsés, hogy a nagy családi birtokokon szinte mindenhol megvan a második generáció, sőt, ahol a rendszerváltoztatás utáni birtokindító kicsit idősebb, már a harmadik generáció is megtalálható. „Azt látom, hogy sok fiatalt érdekel, hogy bekerüljön az ágazatba, egyre többen próbálkoznak kívülről, a borász pályát választva, ami nagyon jó” – tette hozzá.

Borbély Tamás is várja a fesztiválszezont, nagyon számít a Bortérre: „Sok kedves barátunk van már Szegeden, minden évben a borfesztiválon találkozunk velük, és nagyon sajnáljuk, hogy ez most nyáron elmarad. Bízunk benne, hogy az őszi Bortéren tudjuk pótolni ezeket a találkozásokat.”

Tóth Bálint – Csobánci Bormanufaktúra: Szeged nekünk a mediterráneum

Tóth Bálint a mentalitásbeli különbséget emelte ki, amikor a szegediekről és a borfesztiválról kérdeztem. „Érződik a mediterrán mentalitás, ami nagyon szerethető és különleges érzés, amikor ott járunk” – tette hozzá.

Nekik is ásványos boraik vannak, de igyekeznek ezt nem csak a fehérboroknál megmutatni, vannak rozéik és vörösboraik is. „Mindig igyekszünk valami különlegességet vinni, organikusan műveljük a szőlőt, kevés kénnel dolgozunk, ebben a dimenzióban igyekszünk minél több fajta bort készíteni, és a lehető legjobban megmutatni a Balaton-felvidék jellegzetességét: nem csupán a borok ásványosságával, hanem a parttól távolabb, a nyugalommal is” – magyarázta a borász.

„Azt látjuk, hogy Szegeden ugyanúgy élénk a borkultúra, mint bármely borvidéken, sőt, mivel az emberek nyitottabbak, ez a mentalitás nem csak a másik ember felé,  a különféle borok felé is irányul”

– tette hozzá Tóth Bálint.

A Szegedi Borfesztiválon a fehérborok mellett a könnyedebb vörösek is jól mennek, a burgundi stílusú kékfrankos és a Pinot noire-unk is kelendő.

Májusra a Csobánci Bormanufaktúra is készült újdonságokkal. A természet adta az idei újítást: a néhány éve telepített sárgamuskotályból reduktív módon akartak egy könnyed bort készíteni, de megállt az erjedése, és kialakult egy félédes bor, ami sokaknak tetszik. „Tud ez egy nagyon szép és komplex bor lenni, annak ellenére, hogy egy nem túl minőséginek tartott kategória a félédes” – tette hozzá Tóth Bálint.

Ha már májusban nem, remélik, ősszel kínálhatják már a Csobán névre keresztelt 2016-os Pinot noire-Kékfrankos borukat, ugyanúgy, mint a Szkítát, ami korábban Gilgames néven volt ismert.

Z

(Nyitókép: Tóth Bálint, Borbély Tamás és Nagyrónai László)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Szegedi Borfesztivál Balaton Borbély Családi Pincészet Borbély Tamás Csobánci Bormanufaktúra Kőróka Pincészet Nagyrónai László Tóth Bálint Badacsony Balaton-felvidék Bortér

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés