Túl a városon 2020. május 22. 20:56

Kikotyogták? Megugrott a munkanélküliek száma

Immár hivatalos adatokkal is rendelkezünk arról, hogy jelentősen nőtt áprilisban a munkanélküliek száma. A koronavírus-járvány miatt mindez fájdalmas, de nem okoz meglepetést. Az azonban igen, amit a Központi Statisztikai Hivatal tett.

A hazai gazdasági szaksajtó nem igazán tudja mire vélni a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) lépését, mert jóval idő előtt hozta nyilvánosságra az áprilisi hazai munkanélküliségi adatokat. A korábbi évek gyakorlatának megfelelően erre az adatközlésre csak május 27-én lehetett számítani, ám most valamiért sürgető volt a csöppet sem szívderítő statisztika nyilvánosságra hozása.

Ezek szerint idén áprilisban 428 ezerre nőtt a potenciális munkaerő-tartalék. Ebbe a kategóriába lényegesen többen tartoznak bele, mint akiket regisztrált álláskeresőként tartanak számon. A szakértők szerint ez a szám valósabb képet ad hazai munka nélkül maradtak számáról, mintha kizárólag a regisztrált álláskeresőket és a munkanélkülieket vennénk alapul.

Csak áprilisban 72 ezren jelentkeztek be a területi munkaügyi központokban új álláskeresőként, így számuk 330 ezerre ugrott fel. A helyzet azonban ennél sokkal rosszabb lehet, mert a májusban jelentkezettek számát ez a statisztika még nem tartalmazza. Márpedig a hazai gazdaság brutális visszaesése miatt ezekben a hetekben több tízezren, de könnyen meglehet, hogy még ennél is többen vesztették el állásukat, és gyarapítják a munkát keresők táborát.

Erre következtethettünk már azokból a kormányzati „kiszólásokból”, amelyek úgy fogalmaztak – ezt maga a miniszterelnök is megtette –, hogy az áprilisi gazdasági adatok nagyon csúnyák lesznek. Már ekkor lehetett tudni, hogy nem kizárólag a GDP-adatok romlására kell és lehet számítani, de arra is, hogy jelentősen csökkent a foglalkoztatottak száma. E két mutatószám erőteljesen összefügg egymással.

A legnagyobb károkat, és vele a legtöbb munkahelyvesztést a szolgáltatóipar, az idegenforgalom és a vendéglátás szenvedte el, és egyelőre nem tudni, mikor kapnak erőre ezek az ágazatok. Az szinte biztosra vehető, hogy a májusi munkanélküliségi adatok még az áprilisinál is rosszabbak lesznek. Ám azt ma még csak találgatni lehet, hogy innen tovább folytatódik a rossz tendencia vagy megpezsdül az élet a munkaerőpiacon.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió összefoglalóját!

Bod Péter

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Központi Statisztikai Hivatal KSH munkanélküliség