Hirdetés
Hirdetés
Színes 2020. május 22. 20:39

Mészi mondja: Szegedi kötődés Villányban, Vylyan

Az alapítóról emlékfilm is készült, miközben újfent kiderül, kollégánknak a kezdet kezdetén az Ibolyaszerénység Érdemérmet mindenképpen oda lehetett volna adni.

Hirdetés

Mészáros Zoltán kollégánk okleveles borbíráló, borszakértő, azaz annál többet tud a borokról, hogy ez finom, az meg savanyú. És a borivók jelentős többségénél is többet tud a borokról. A borfesztivál alatt minden nap sztorizik nekünk borokról, borászokról.

Létezik néhány borászat szerte az országban, amelyek köthetőek Szegedhez, valahogyan. Valami úton-módon a Szegedhez köthető borászatok száma Villányban magasabb a többi borvidékhez képest – itt most a Csongrádi Borvidék értelemszerűen nem számít bele. A Szegedhez kötődő villányi borászatok közül első helyre kívánkozik a Vylyan. Nincs olyan szegedi, bort már életében többször kóstoló vagy fogyasztó, aki nem ismerné a Vylyan nevet. Az alapító Debreczeni Pál szegedi volt, tizenöt éve készítettünk róla emlékfilmet, én is a stáb tagja voltam, akkor sok mindent megtudtam a Vylyan megalakulásáról, és az első körülbelül tíz évről. Debreczeni Mónikával a tulajdonossal és Ipacs Szabó Istvánnal a főborásszal forgattunk Kisharsányban a Vylyan központjában, pincéjében. Mondjuk a Vylyant nem úgy kell elképzelni, mint egy egyszerű pince – nagyon komoly borászati komplexumot tessék elképzelni. Akkoriban nekem a magas minőségű villányi borról gyakorlatilag a Vylyan jutott eszembe. Utána jött a képbe a Borfesztiválos oklevelezős történetem, természetes, hogy kóstoltam és értékeltem Vylyan-borokat a Borfesztiválon. Kaptak is oklevelet tőlem többet is, az első két évben egyszer Cabernet Francra, másodjára már a dűlő válogatott Mandolás Cabernet Francra. Akkoriban sajátosan pontoztam, most azt mondanám a két borra, hogy az első erős aranyérem, a második nagyaranyérem mégpedig egyértelmű erős 95-96 pont. Utána „kinyílt nekem a világ” a Borfesztiválon, sok más bort kóstoltam ezért a Vylyannál ritkábban bíráltam. Minden évben kaphattak volna egyébként oklevelet, ez nem vitás.

Viszont az nem minden évben fordult elő velem – főleg az elején nem – hogy az oklevél átadása után kapjak egy e-mailt a borászattól. Márpedig a Vylyan Borászat vette a fáradságot, küldött egy e-mailt amelyben megköszönte az oklevelet és meghívott személyesen a főborásza egy pincelátogatásra. Mindezt 2011-ben, amikor tényleg amatőr, de lelkes borkóstoló voltam. Annyira zavarba jöttem, hogy nem mentem el. Azóta a főborásszal többször találkoztam már borversenyeken Siklóson, én szemérmesen mindig hallgattam erről a meghívásról.

Vannak nagy borok és vannak nagy borászatok. A Vylyan nagy borászat nagy borokkal. Igen nagy borászat, és nemcsak a borok minősége vagy a borászat mérete miatt. Talán nem kell magyarázzam, miért gondolom így.

Mészi eddig ezeket mondta

Mészi mondja: Nincs messze, de legalább közel van – Hajós
Mészi mondja: Hihetetlen, de ki vannak rakva az okleveleim!
Mészi mondja: egy elszalasztott vertikális kóstoló és egy elfogadásra váró meghívás
Mészi mondja: Gorbacsov meg a hecsedli lekvár
Mészi mondja: meglepetések szakesten, a Széchenyi téren és Dorozsmán
Mészi mondja: Dula Bence egy időben szinte nyomozott utánam...
Mészi mondja: Rossz vagy hibás Koch-bort még nem ittam

Mészáros Zoltán

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bor Borfesztivál Mészáros Zoltán Szegedi Borfesztivál Vylyan
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés