Hirdetés
Túl a városon 2020. május 22. 17:31

A sikeres Szeged–Villány-tengely: Vylyan, Vinatus

Azt mondják, hogy Szeged befogadó város. Igaz ez Villányra is, hiszen máshonnan érkezők is sikeresen működő borászatokat hoztak itt létre. Vannak köztük szegediek is.

Hirdetés

Vylyan

Debreczeni Pált teljesen elbűvölte a villányi táj, és persze a benne rejlő lehetőségek. Szegedi lévén merész döntésnek tűnt, hogy 1992-ben megalapította a Vylyan Pincészetet. Ma már özvegye, Debreczeni Mónika vezeti a vállalkozást, amely továbbra is a minőségi borokról és merész újításairól ismert. Nehéz kiemelni kínálatukból azokat a borokat, melyekre a legbüszkébbek, de egyre többen ismerik a Vylyan Ördögöt, a Vylyan Kakas Rosét, a Vylyan Duennium Cuvée-t, a Vylyan Kszít és a többi nemes tételt.

Debreczeni Mónika mégis egy régi sikerre emlékszik a legszívesebben. Röviddel a pincészet alapítása után az első kékoportójuk – ma portugieser – aranyérmes lett a híres bordeaux-i borversenyen. Ez hatalmas lökést adott nekik, hiszen szinte teljesen kezdőként hatalmas szakmai elismerésben részesültek. A minőség azóta is a legfontosabb igazodási pont a Vylyan Pincészetnek.

Filozófiájuk szerint szép bort csak kiváló szőlőből lehet készíteni. A Vylyan Pincészet a kezdetektől azon dolgozik, hogy a lehető legjobb bort tegye a műfaj szerelmeseinek asztalára. Egy becses bor karakterének kialakításakor a folyamat alfája és omegája a szőlő, ez határozza meg a fenségesen finom Vylyan borok zamatát.

A gyártó ars poétikája szerint a bor és a művészet szervesen összefonódnak egymással. És ezt nem csak képletesen kell érteni. Debreczeni Mónika a szépirodalmat és a képzőművészetet is előszeretettel párosítja a pincészet boraival. Például minden évben más címke kerül a Bogyólére (korai szüretelésű friss bor), ami annak köszönhető, hogy képzőművészekkel pályáztatják meg azok elkészítését.

A Vylyan Pincészet a művészet iránti rajongás jegyében adott teret az Ördögkatlan fesztiválnak is, ahol a minőségi borok mellett a kultúra is kiemelt szerepet kap. A Szegedi Borfesztiválon a kezdetektől jelen vannak, és Debreczeni Mónika elfogultság nélkül vallja, hogy ez az egyik kedvenc rendezvénye minden évben. Jó a hangulat, sok az ismerős, a barát, és sok új tapasztalattal gazdagodnak a Széchenyi téren. Debreczeni Mónika abban bízik, hogy idén legalább a Bortérre eljöhetnek, mert nagyon tetszik neki az az atmoszféra, amely a Dóm teret jellemzi ilyenkor.

Vinatus

A Vylyannál jóval fiatalabb pincészet a szintén szegediek által alapított Vinatus. Kovács László vállalkozót 2006-ban ejtette rabul a villányi táj, illetve az itteni borok ízvilága, és területet vásárolt Villányban. Az első szüretre 2009 őszén került sor. A tárolást komoly hordószelektálás előzte meg: a mecseki és zempléni tölgyfákból készült hordókat három évig természetes úton szárították, így jöttek létre a barrique hordók. A hosszú élettartamú borok nem a megszokott villányi könnyedséget nyújtják, amelyek a versenyeken elért sikerek bizonyítják.

Igazi családi vállalkozás lévén az apa két lányát is bevonta a munkába. Kovács Dóra azt mondja, hogy itt szinte mindenhez kell érteni, ő például a borászati szakmunka mellett hivatali ügyintézésekkel és más papírmunkákkal is segíti a pincészetet. Óvatosan terjeszkednek, így például nemrégiben vásároltak négy hektár dűlőt, amivel együtt huszonnégy hektáron gazdálkodnak.

A nagy testes vörös borokra fókuszálnak, így például van a kínálatukban Cabernet sauvignon, Syrah, és sok különleges házasítás is. Az általuk is nagyon kedvelt Szegedi Borfesztiválon azonban a rozék és a fröccshöz való fehér fajták fogynak a leginkább. Kovács Dóra is nagyon szurkol annak, hogy az elmaradt tavaszi fesztivál után legalább szeptemberben elhozhassák a boraikat, és a Bortéren valamit bepótolhassanak abból az élményből, ami májusban kimaradt az életükből.

Szincsok György

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bor Borfesztivál Szegedi Borfesztivál Villány Villányi borvidék