Túl a városon 2020. május 22. 17:31

A sikeres Szeged–Villány-tengely: Vylyan, Vinatus

Azt mondják, hogy Szeged befogadó város. Igaz ez Villányra is, hiszen máshonnan érkezők is sikeresen működő borászatokat hoztak itt létre. Vannak köztük szegediek is.

Vylyan

Debreczeni Pált teljesen elbűvölte a villányi táj, és persze a benne rejlő lehetőségek. Szegedi lévén merész döntésnek tűnt, hogy 1992-ben megalapította a Vylyan Pincészetet. Ma már özvegye, Debreczeni Mónika vezeti a vállalkozást, amely továbbra is a minőségi borokról és merész újításairól ismert. Nehéz kiemelni kínálatukból azokat a borokat, melyekre a legbüszkébbek, de egyre többen ismerik a Vylyan Ördögöt, a Vylyan Kakas Rosét, a Vylyan Duennium Cuvée-t, a Vylyan Kszít és a többi nemes tételt.

Debreczeni Mónika mégis egy régi sikerre emlékszik a legszívesebben. Röviddel a pincészet alapítása után az első kékoportójuk – ma portugieser – aranyérmes lett a híres bordeaux-i borversenyen. Ez hatalmas lökést adott nekik, hiszen szinte teljesen kezdőként hatalmas szakmai elismerésben részesültek. A minőség azóta is a legfontosabb igazodási pont a Vylyan Pincészetnek.

Filozófiájuk szerint szép bort csak kiváló szőlőből lehet készíteni. A Vylyan Pincészet a kezdetektől azon dolgozik, hogy a lehető legjobb bort tegye a műfaj szerelmeseinek asztalára. Egy becses bor karakterének kialakításakor a folyamat alfája és omegája a szőlő, ez határozza meg a fenségesen finom Vylyan borok zamatát.

A gyártó ars poétikája szerint a bor és a művészet szervesen összefonódnak egymással. És ezt nem csak képletesen kell érteni. Debreczeni Mónika a szépirodalmat és a képzőművészetet is előszeretettel párosítja a pincészet boraival. Például minden évben más címke kerül a Bogyólére (korai szüretelésű friss bor), ami annak köszönhető, hogy képzőművészekkel pályáztatják meg azok elkészítését.

A Vylyan Pincészet a művészet iránti rajongás jegyében adott teret az Ördögkatlan fesztiválnak is, ahol a minőségi borok mellett a kultúra is kiemelt szerepet kap. A Szegedi Borfesztiválon a kezdetektől jelen vannak, és Debreczeni Mónika elfogultság nélkül vallja, hogy ez az egyik kedvenc rendezvénye minden évben. Jó a hangulat, sok az ismerős, a barát, és sok új tapasztalattal gazdagodnak a Széchenyi téren. Debreczeni Mónika abban bízik, hogy idén legalább a Bortérre eljöhetnek, mert nagyon tetszik neki az az atmoszféra, amely a Dóm teret jellemzi ilyenkor.

Vinatus

A Vylyannál jóval fiatalabb pincészet a szintén szegediek által alapított Vinatus. Kovács László vállalkozót 2006-ban ejtette rabul a villányi táj, illetve az itteni borok ízvilága, és területet vásárolt Villányban. Az első szüretre 2009 őszén került sor. A tárolást komoly hordószelektálás előzte meg: a mecseki és zempléni tölgyfákból készült hordókat három évig természetes úton szárították, így jöttek létre a barrique hordók. A hosszú élettartamú borok nem a megszokott villányi könnyedséget nyújtják, amelyek a versenyeken elért sikerek bizonyítják.

Igazi családi vállalkozás lévén az apa két lányát is bevonta a munkába. Kovács Dóra azt mondja, hogy itt szinte mindenhez kell érteni, ő például a borászati szakmunka mellett hivatali ügyintézésekkel és más papírmunkákkal is segíti a pincészetet. Óvatosan terjeszkednek, így például nemrégiben vásároltak négy hektár dűlőt, amivel együtt huszonnégy hektáron gazdálkodnak.

A nagy testes vörös borokra fókuszálnak, így például van a kínálatukban Cabernet sauvignon, Syrah, és sok különleges házasítás is. Az általuk is nagyon kedvelt Szegedi Borfesztiválon azonban a rozék és a fröccshöz való fehér fajták fogynak a leginkább. Kovács Dóra is nagyon szurkol annak, hogy az elmaradt tavaszi fesztivál után legalább szeptemberben elhozhassák a boraikat, és a Bortéren valamit bepótolhassanak abból az élményből, ami májusban kimaradt az életükből.

Szincsok György

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bor Borfesztivál Szegedi Borfesztivál Villány Villányi borvidék