Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Balog Zoltán: A Freedom House nemzetközi hírű, emberi jogokat védő, és a demokrácia állapotát vizsgáló szervezet – Ceglédi Zoltán pazar találatai
Túl a városon 2020. május 22. 10:04

Balog Zoltán: A Freedom House nemzetközi hírű, emberi jogokat védő, és a demokrácia állapotát vizsgáló szervezet – Ceglédi Zoltán pazar találatai

Muszáj lesz még pár fideszes honlapon gereblyézni, itt-ott továbbra is elérhetők a múlt hazugságai.

Hirdetés

A Freedom House legfrissebb jelentése szerint Magyarország már nem demokrácia, hanem egy hibrid rezsim. A részletes vizsgálat kitért arra, miként erodálja a kormány az oktatás és a kultúra szabadságát, milyen propagandahálózat jött létre és mi történt a demokratikus intézményekkel. Paradox módon ugyanakkor a Freedom House jelentésében elég lenne annyit szerepeltetni, hogy mit gondolt a Fidesz ellenzékben, és mit gondol tíz év kormányzás után – magáról a Freedom House-ról.

2006 ősze után ugyanis a fideszes politikusok szinte szerelembe estek a rendőri túlkapásokat bíráló szervezettel. Balog Zoltán idevágó parlamenti felszólalásában az akkori jelentést méltatva azzal indított, hogy

„a Freedom House nemzetközi hírű, emberi jogokat védő, és a demokrácia állapotát vizsgáló szervezet”.

Majd azt is kifejtette, hogy

„emberi jogaink nem azért vannak, mert az állam, az alkotmány vagy bármely kormány azokat nekünk úri jókedvében juttatja, annyit, amennyit éppen elfogadhatónak talál. Az emberi jogok az emberi méltóságból erednek, és ezért azoknak is járnak, akiket a kormány vagy valamely szerve éppen nem tart szimpatikusnak, legyenek azok magyarok, romák, nekünk nem tetsző szervezetek tagjai, magyar vagy nem magyar zsidók, keresztények, összefoglalva: emberek”.

Ugye, milyen szép, emelkedett gondolatok? Balog Zoltán, Gulyás Gergely, Szájer József és mások ezek képviseletére még egy úgynevezett Szabadság Kört is létrehoztak. Ennek Alapító Nyilatkozatában is ezek a szép ideák sorakoznak. Ilyenek:

„Az állami szervek – különösen a Kormány – gyakran nem látják el feladataikat, és nem nyújtanak védelmet a kiszolgáltatott állampolgároknak. A sajtó, a jogvédő szervezetek, a civil szervezetek és a közvélemény pedig sokszor nem tudták, vagy nem is kívánták következetesen ellátni demokratikus ellenőrző szerepüket. Mi, a jogállam iránt, az emberi méltóság és szabadság ügyében következetesen elkötelezett magyar állampolgárok úgy látjuk, hogy a szabadságjogok védelme ma gyakran képviselet nélkül marad Magyarországon.”

Kicsit előre ugorva az időben, magyarázatként elmondom, hogy Szájer József, Gál Kinga és más, nem annyira szem előtt lévő fideszes politikus oldaláról kell linkeljek korabeli híreket, mert az egykori jogvédő, nyilvánosságpárti véleményét a Fidesz minden hivatalos oldaláról eltüntette 2010 után. Naná, hiszen mennyire mást jelent ma az, hogy

„arra törekszünk, hogy az Európai Unió-tag Magyarországon visszaálljanak a rendezett közjogi állapotok, a szabadságjogok tisztelete elfogadottá váljon, és az azokat érő populista kormányzati támadásokkal szemben a közvélemény és a civil társadalom végre határozottan legyen képes felvenni a harcot (...) Felhívjuk a jogállamiság biztosítékát jelentő független intézményeket, különösen a jogvédő feladatokat is ellátni hivatott sajtót, hogy álljanak ki a szabadság ügye mellett.”

Vagy nézzék csak, a Kínának ma letérdelő Fidesz mit gondolt 2008-ban, mit nyilatkozott Balog Zoltán?

„Kifogásoljuk, hogy Kínában korlátozzák a sajtó- és a gyülekezési szabadságot, illetve az emberi jogokat, s miközben a buddhizmus a világ legbékésebb vallása, Peking az erőszak gerjesztésével vádolja a dalai lámát, a tibetiek szellemi vezetőjét.”

Szájer a tüntetés után tartott sajtótájékoztatón kijelentette: azért nem lehet tudni, hogy mi történt valójában Tibetben, mert Kínában nem biztosítják a sajtószabadságot. Gulyás szerint Magyarországnak különösen szolidárisnak kell lennie azokkal, akik a kisebbségi jogokért harcolnak.

2010-ben, még a kétharmad küszöbén is jelentkezett az addig igen aktív, mára visszamenőleges hatállyal kiradírozott kör. Sajtótájékoztatójukon Péterfalvi Attila, az ombudsmani hivatal vezetője is megjelent, és elmondta, hogy a nyilvánosság jó fegyver lehet a korrupció ellen. A közérdekű adatok nyilvánossága teljes gyógyulást nem hozhat, javulást azonban igen – tette hozzá. Közlése szerint a közhatalom gyakorlói úgy gondolják, hogy „kegyet gyakorolnak”, ha valamit nyilvánosságra hoznak, nem a nyilvánosság a kiinduló tétel és a titkosítás a kivétel.

Most pedig ott tartunk, hogy fentiek vagy cinkosan hallgatnak, vagy pont az ellenkezőjét fújják, mint tizenpár éve. Az átláthatóság és a szabadságjogok melletti kiállás, a kínai diktatúra elleni küzdelem, mind ment a kukába a kormányváltással. Nem hiszem, hogy valaha is megértem azt, hogy például Balog Zoltán hogyan tud évtizednyi időt eltagadni a saját életéből. Nem tudom, mit mond magának, ha azzal kell elszámolnia, minek mutatta magát 2010 előtt, és mivé vált a kétharmados kormányzás egyik főszereplőjeként. Nem tudom, mit érez, amikor a Freedom House legfrissebb jelentése kapcsán hallja a kormányoldal artikulálatlan üvöltését, és közben tudja: nem a „nemzetközi hírű, emberi jogokat védő, és a demokrácia állapotát vizsgáló szervezet” változott meg, hanem az ország állapota. Sőt, vele és általa lett ilyen.

Talán szégyenkezik picit. Tudja a fene.

Ceglédi Zoltán

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Balog Zoltán Ceglédi Zoltán Fidesz Freedom House Szájer József vélemény
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés