Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. május 22. 07:49

Ügyészség: Simonka még a törvényeket is úgy módosíttatta, hogy az neki jó legyen

Nyomoznak Simonka György, fideszes országgyűlési képviselő 1 milliárd 400 milliós csalási ügyében. Simonka harmadrendű vádlott, de ott ül majd a vádlottak padján a saját és két másik fideszes képviselő rokonai is. Az ügyészség szerint két jogszabályt Simonkának kedvezően módosított az országgyűlés.

Hirdetés

Hadházy Ákos független képviselő kérdezte a legfőbb ügyészt a Simonka-nyomozásról, Polt Péter pedig válaszolt. Polt azt írta, a parlament fideszes többsége úgy módosította a jogszabályokat, hogy a szabálytalanul megszerzett agrárpályázati pénzeket ne kelljen visszafizetni. Egy agrárminiszteri rendeletről és egy törvényről van szó. A törvényjavaslat tette volna lehetővé, hogy Simonkáék megússzák a vád szerint a bűnszervezetben elcsalt pályázati pénzek visszafizetését. Nem direkt, csak indirekt módon – írja az Index.

Az ügyészség sietve leszögezi közleményében, hogy a Simonka és köre javaslatára a törvényt benyújtó Győrffy Balázs fideszes országgyűlési képviselő (a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke is), és az elfogadásnál bábáskodó Jakab István, ugyancsak fideszes képviselő (a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége elnöke is), Font Sándor, Bács-Kiskun megyei fideszes képviselő és Fazekas Sándor, akkori agrárminiszter nem követtek el bűncselekményt, ezért nem is nyomoznak a Fidesz-KDNP képviselői után.

Az Index megtalálta az érintett törvénymódosításról szóló parlamenti anyagokat, ezekből kiderül, Győrffyék célja az volt, hogy megszüntessék a gyakorlatot, miszerint a „támogatás igénybe vételének jogosulatlanságát a hatályos szabályozás szerint bármilyen hibás vagy valótlan adat közlése megvalósítja, függetlenül attól, hogy az a támogatás céljával összefüggő volt-e”.

Úgy módosították tehát a jogszabályt, hogy „csak a támogatási feltétel vonatkozásában valótlan tény közlése okozza a jogosulatlan támogatás szankcióját”. De, hogy mi számít a támogatási feltétel vonatkozásában valótlan ténynek, azt nem lehet tudni.

Fontos kitétel volt a törvénymódosításban, hogy a jogszabályváltozást a „törvény hatálybalépésekor folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell”. Folyamatban lévő ügyek között pedig már akkor ott volt Simonkáék ügye a szatymazi székhelyű Paprikakert TÉSZ Kft.-vel, amiben a vád szerint akkor egymilliárd forint körül számolták az államnak okozott kárt. Simonka ezt természetesen többször is tagadta akkortájt, de még 2018-ban is.

Az Index rábukkant egy érdekességre a törvény vitájával kapcsolatban. A mikor az MSZP-s Harangozó Gábor azt kezdte el firtatni, hogy mi az a hivatkozott „mindennapi gyakorlat”, ami miatt lehetővé kell tenni, hogy valótlan adatok közlése esetén se kelljen visszafizetni a támogatást, Győrffy egyszerűen mást mondott, mint ami a törvényben van. Ezt:

„A valótlan tény állítására vonatkozó felvetés: képviselő úr, azt szeretném ezzel elérni, hogy ha valaki valamilyen, adott esetben földhasználatra vonatkozó valótlan tényt állít, akkor tőle részben vagy egészben a területalapú támogatás visszaigényelhető legyen. Mindössze erre vonatkozik a javaslat.”

Hadházy Ákos független képviselő szerint viszont a később elfogadott javaslat épp az ellenkezőjéről szól.

Hadházy Ákos azt mondja, az elmúlt harminc év egyik legsúlyosabb korrupciós ügyéről van szó, és szerinte nagyon nem véletlen, hogy ekkor és így változtatták a jogszabályokat, és az sem véletlen, hogy mindez Simonkának kedvező módon történt. Hadházy szerint Fazekas Sándornak és Jakab Istvánnak is a vádlottak padján kellene ülnie, Simonka és társai mellett.

Simonka György dél-békési fideszes országgyűlési képviselő 32 társával ül a vádlottak padján miután bűnszervezetben, nagy érékre elkövetett csalás alapos gyanúja miatt vádat emelt ellenük az ügyészség. Az ügyben megvádolták Simonka feleségét és az unokahúgát, valamint két fideszes országgyűlési képviselő rokonait is: Kerényi János dél-alföldi regionális pártigazgató unokaöccsét és Varga Gábor Fejér-megyei fideszes képviselő sógorát is.

Simonka-akta a szeged.hu-n:
Bűnszervezet feje volt a fideszes Simonka György?
Vagyonelkobzás is fenyegeti Simonkát, 850 millió a tét
Szegedi szála is van Simonka büntetőügyének, amiben egyre több fideszes családtag érintett
Vádat emeltek a fideszes Simonka György és társai ellen költségvetési csalás miatt
Felfüggesztették Simonka György mentelmi jogát
Indítványozta a legfőbb ügyész a fideszes Simonka György mentelmi jogának felfüggesztését

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bűnszervezet csalás Hadházy Ákos Központi Nyomozó Ügyészség legfőbb ügyész Polt Péter Simonka György
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés