Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Jogszerűtlennek tartja a Szegedi Tudományegyetemmel kötött szolgáltatási szerződésének felmondását az Affidea
Szegeden 2020. május 21. 20:46

Jogszerűtlennek tartja a Szegedi Tudományegyetemmel kötött szolgáltatási szerződésének felmondását az Affidea

Jogszerűtlennek tartja az Affidea Magyarország, hogy a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) egyoldalúan felmondta képalkotó diagnosztikai vizsgálatokra kötött szolgáltatási szerződését - közölte a cég csütörtökön

Hirdetés

A Szegedi Tudományegyetem 4 milliárd 800 millió forintért vett radiológiai és képalkotó berendezéseket, így nincs szüksége az egyetemnek tovább az Affidea nevű cégre, ami jogelődjével együtt 2004 óta végezte a képalkotó diagnosztikai vizsgálatokat Szegeden. Szerződést bontottak.

A közleményben azt írták: az egyetem és a vállalkozás között 16 éve fennálló, 2029-ben lejáró szolgáltatási szerződés egyoldalú felmondása jogszerűtlen. Sérelmesnek nevezték az Affidea szegedi működésének – szerintük veszélyes precedenst teremtő – kisajátítását, és a törekvést munkatársaik egzisztenciális elbizonytalanítására, illetve alkalmazására.

A vállalkozás álláspontja, hogy az SZTE magatartása folyamatos jogsérelmet, anyagi és erkölcsi kárt okoz a cégnek és munkavállalóinak, illetve a felesleges párhuzamos kapacitások – közpénzből történő – kiépítése révén az adófizetőknek is.

Jelenleg is minden harmadik magyar, mintegy 3 millió 200 ezer ember számára biztosítanak közfinanszírozott képalkotó diagnosztikai ellátást, négy budapesti és két vidéki kórházi központban.

Hozzátették, az Affidea közfinanszírozott tevékenységét saját eszközökkel, az államilag megállapított – minden közszolgáltatóra vonatkozó – árszabás alapján, de annál mindenkor kedvezőbb áron végzi, profitját nem magasabb árakkal, hanem hatékony és minőségi szolgáltatási modelljével éri el. A képalkotó diagnosztikai vizsgálatok ára mellett azok mennyiségét – azaz az adott időszakban végezhető, finanszírozott kapacitást – is az állam határozza meg.

Kitértek arra, hogy az Affidea Magyarország szegedi radiológiai központja 27 éve biztosítja a szegedi és a régióban élő pácienseink folyamatos, magas színvonalú képalkotó diagnosztikai ellátását. 2018-ban közel negyedmillió páciensen mintegy 330 ezer vizsgálatot végeztek el – írta a cég.

Az SZTE korábbi közleménye szerint a céggel kötött, 25 éves futamidejű szerződés nem tudta követni a finanszírozási, gazdasági, tudományos és társadalmi átalakulásokat, a jogszabályváltozásokat.

A közbeszerzési eljárással kötött szerződés nem módosítható a felek pillanatnyi érdekei szerint, változás esetén új eljárás kiírására kötelezi a szolgáltatás igénybevevőjét. Ezt abban az esetben lehet megtenni, ha a felek a szerződést felmondják, ahogy ez az SZTE megtette.

Az SZTE a tevékenységet saját maga hatékonyan, gyógyítási, tudományos, oktatási és nem utolsósorban anyagi érdekeit szem előtt tartva eredményesen tudja működtetni, így nem új szolgáltatási szerződéssel, hanem saját hatáskörben fogja ellátni a régió radiológiai igényeit. Ennek érdekében 4 milliárd 800 milliós kormányzati támogatásból modern radiológiai és képalkotó berendezéseket – CT, MR, MRI –, vásároltak, amelyek heteken belül a betegellátás szolgálatába állnak, 21. századi színvonalra emelik a térség betegeinek ellátását.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Szegedi Tudományegyetem Affidea bíróság képalkotó diagnosztika szerződés szerződésbontás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés