Hirdetés
Szegeden 2020. május 21. 19:29

Mészi mondja: Nincs messze, de legalább közel van – Hajós 

Kit hívtak le a pincébe bort bírálni, öt perc ismeretség után? Mészit, természetesen.

Hirdetés

Mészáros Zoltán kollégánk okleveles borbíráló, borszakértő, azaz annál többet tud a borokról, hogy ez finom, az meg savanyú. És a borivók jelentős többségénél is többet tud a borokról. A borfesztivál alatt minden nap sztorizik nekünk borokról, borászokról.

Magyarország borvidékei az utóbb években már borrégiókba csoportosulnak, egy-egy borrégióba több, jellemzően szomszédos borvidék tartozik. Így a Csongrádi Borvidék a Kunsági Borvidék és a Hajós-Bajai Borvidék alkotja a Duna Borrégiót. A Hajósi borvidék egy igen érdekes borvidék, bizonyos részei olyanok mintha nem is az Alföldön lennének, sokkal inkább Szekszárdhoz hasonlít itt-ott. Több Hajóshoz tartozó borász állandó résztvevője a Szegedi Borfesztiválnak, elég ha csak Koch Csabát említem. De az utóbbi években mindig itt van Csanádi Bálint és Szemerey István is Szegeden. Csanádi Bálinték nagy nagy szőlőterületen gazdálkodnak, a szőlők legjavából készítenek bort, ez meg is látszik a boraikon. Tiszta, világos vonalúak a boraik, magas minőséget képviselnek. Csanádi Bálint kapott tőlem már oklevelet a Borfesztiválon, pár éve egy igen szép Sauvignon Blancra, még élénken emlékszem arra borra. Bálint a Borfesztiválon kívül is jár szegedi boros rendezvényekre, ha ott vagyok én is, akkor mindig végigkóstolom a borait.

Szemerey István pár éve jön a Szegedi Borfesztiválra borászként de ettől függetlenül elég erős a szegedi kötődése azt tudom. Mivel minden évben igyekszem újakhoz is eljutni a Borfesztiválon, ezért rögtön az első évében már értékeltem a borait. Ritka az hogy borász az első évben kapjon tőlem oklevelet, most sem így történt de ebben az évben akartam igen nagy figyelmet fordítania Szemerey borokra, például a Traminit vagy a Chardonnayt ismét meg akartam kóstolni. Könnyen lehet hogy ebben az évben valamely bora esélyes lett volna oklevélre.

Ha már hajósi borászok akkor nem lehet kihagyni a hajósi pincefalut. Én sokáig kihagytam, de az elmúlt években igyekeztem bepótolni. Ha van rendezvényük, akkor Csillussal általában részt veszünk azon, szállás van bőven, akár a présházak tetőterében, úgyhogy, ott is lehet – sőt célszerű – aludni. Több emlékezetes bort bíráltam ott, a Knehr Kékfrankos vagy a Berta vagy a Schön vörösek közül több is egyértelmű aranyérmes bor, ha Knehr István jönne a Szegedi Borfesztiválra, akkor biztos vagyok benne hogy kapna tőlem oklevelet, de így csak nála, a pincefaluban tudom értékelni a borait, ott meg nem jár oklevél. A Hajósi Pincefaluban történt egy emlékezetes eset, amire Csillus azt mondta,hogy biztosan megrendeztem. Az egyik olyan nagy hajósi rendezvényen ahol számos pince van nyitva és sok száz érdeklődő kóstolja a borokat, már késő este bementünk az egyik, nem az eddig említett borászok valamelyikének présház-borozójába. Teljes telt ház volt – az ott kb. 50 főt jelentett – alig fértünk a pulthoz. Jól emlékszem egy rozét kértem a pult mögött állótól, azt is mondtam hogy nekem nagyon keveset töltsön, és annak is egy részét ki fogom önteni ne sértődjön meg, de én elsősorban értékelni akarom a bort nem vedelni. Megértette, hiszen ő a borász, azt is hozzátette. Kérdeztem valamit, válaszolt. Kérdeztem vagy mondtam még valamit. ekkor történt az. amit Csillus nem akart elhinni. A borász hátraszólt, valaki vegye át a pultot én lemegyek a pincébe nem érdekli, mennyien vannak most itt. Hozzám fordulva azt kérdezte: Lejössz ugye, ott lesznek még borok, amikre jó lenne ha mondanál valamit. Akkor voltunk ott ötödik perce, előtte sohasem, a kis borozó részen talpalattnyi hely nem volt annyian zsúfolódtak be. Jött valaki a pultba, mi keresztül vergődtünk a tömegen, és borásszal kettesben – pontosabban hármasban Csillussal, aki igaz inkább megfigyelőként vett részt ekkor – ránéztünk még néhány borra a pincében. És nem volt megrendezve természetesen...

Mészi eddig ezeket mondta

Mészi mondja: Hihetetlen, de ki vannak rakva az okleveleim!
Mészi mondja: egy elszalasztott vertikális kóstoló és egy elfogadásra váró meghívás
Mészi mondja: Gorbacsov meg a hecsedli lekvár
Mészi mondja: meglepetések szakesten, a Széchenyi téren és Dorozsmán
Mészi mondja: Dula Bence egy időben szinte nyomozott utánam...
Mészi mondja: Rossz vagy hibás Koch-bort még nem ittam

Mészáros Zoltán

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Mészáros Zoltán Szegedi Borfesztivál borbíráló borszakértő Mészi mondja