Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. május 21. 14:01

Operatív törzs: hétfőtől megint oltják a hetedikeseket

A koronavírus-járvány miatt elmaradt oltásokat kapják meg.

Hirdetés

Az operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján Müller Cecília közölte: a tavaszi kampányoltások közül a kötelező, Hepatitis B vírus elleni vakcinából az őszi első adagot 98 ezer tanuló kapta meg, a másodikat azonban márciusban csak 20 ezer diáknak tudták beadni a járványügyi helyzet miatt. Az oltásból kimaradt diákoknak május 25. és június 12. között pótolják az oltást.

Ugyanebben az időszakban kapja meg a HPV (humán papillomavírus) elleni védőoltás áprilisban elmaradt második részletét az a mintegy 41 ezer 7. osztályos lány, akinek a szülei igényelték az oltást.

Az oltási kampány során is fokozottan ügyelnek a járványügyi szabályok betartására, a tanulók időpontra érkeznek majd.

Müller Cecília arról is beszélt, hogy csökkenő tendenciát mutat az aktív fertőzöttek száma, igaz, szerdán is 43 új igazolt fertőzöttet regisztráltak. Ezért a járványügyi készültséget fenn kell tartani.

A szokásos járványügyi adatok közül az egyik legfontosabb, hogy 510 főt ápolnak kórházban, 27-en vannak lélegeztetőgépen. Az aktív betegek 45 százaléka budapesti.

Az ottalvós táborokról a tisztifőorvos elmondta: nagyobb kihívást jelentenek az ilyen táborok, mert a hálóhelyiségek miatt megnő a veszély. Müller Cecília azt kéri, hogy, ha lehetséges, tolják távolabb egymástól az ágyakat, az ágyneműket pedig a szokásosnál is körültekintőbben mossák, és ha lehet, éjszakára is hagyják nyitva az ablakokat. 

„Figyeljünk arra, hogy a gyerekek között ne legyen túlzott zsúfoltsák” –  tette hozzá.

Kérdésre válaszolva azt is elmondta: fertőtleníteni kell az iskolákat, óvodákat és bölcsődéket az újranyitás előtt, de ezeket „békeidőben” is érdemes megtenni.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: HPV operatív törzs Hepatitis B oltás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés