Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. május 21. 11:45

Kórházi ágyak: Kásler az orvosokra és a kórházakra hárítja a felelősséget, de erre számítani lehetett


Hirdetés

A Demokrata nevű nyomdaipari termék tegnapi, nagy visszhangot keltő Kásler-interjújában az emberminiszter arról beszélt, hogy

soha nem hangzott el olyan utasítás, hogy ágyakat kell kiüríteni a kórházakban, hanem szerinte azoknak „a kezelés és az intenzív ellátás bővítésének feltételeit” kellett biztosítaniuk.

A cikkben szereplő állítások megjelenése után Széll Bernadett független országgyűlési képviselő frissített egy korábbi Facebook-posztján, amiben közzé tette azt a dokumentumot, amit Kásler Miklós küldött a kórházaknak még április elején. Széll a frissítésben azt írja:

„Ismét aktuális lett az a dokumentum, amit korábban kértem ki és ami tömören bizonyítja, hogy egy szó szerint életbevágó kérdésben hazudik a kormány. “Ilyen utasítás soha nem hangzott el.” vs “elrendelem” — a kettő közül csak egy lehet igaz, és az az utóbbi.”

Játék a szavakkal

Kásler miniszter a kórházaknak küldött levelében valóban nem említi ágyak kiürítését, vagy az ágykapacitások felszabadítását. Az utasítás arról szólt, hogy

a „teljes ágykapacitás minimum 60%-át COVID-19 fertőzött betegek ellátására alkalmassá szükséges tenni”.

Ez viszont, elég könnyen belátható, hogy adott számú beteg és kórházi ágy esetében csak úgy lehetséges, ha betegeket küldenek haza bizonyos ágyakról.

Az utasítás szövegén persze lehet nyelvészkedni, az viszont tény, hogy a rendelet hatására a kórházak ezreket küldtek haza, köztük folyamatos ápolásra szoruló betegeket, amivel kapcsolatosan az egészségügyi kamarák, orvosok, politikusok is súlyos aggályaiknak adtak hangot, az ezekről szóló hírek bejárták és hetekig uralták a sajtót, és több olyan eset is volt, hogy egy-egy beteg a hazaküldése után rövid időn belül az életét vesztette.

Még maga a kormányzat, az operatív törzs is egyértelműen az ágyak felszabadításaként értelmezte a miniszter rendeletét, hiszen több alkalommal is ennek megfelelően fogalmaztak a kormányzati tájékoztató oldalon, például itt, amikor azt írták, hogy

„amikor a miniszter utasításba adta a kórházaknak, hogy szabadítsák fel az ágykapacitásuk 60 százalékát, akkor már az ágyak 58 százaléka országos szinten szabad volt.”

Mindeközben az Emmi és Kásler Miklós miniszter mostanáig egyszer sem érezte szükségesnek jelezni, hogy ők nem feltétlenül ágykiürítést várnak a kórházaktól, ahogy arról most a miniszter a Demokrata interjújában beszélt. Amikor ezek történtek, Kásler Miklós nem állt elő, hogy

„Ácsi, ácsi, nem úgy van az! Mi nem mondtuk, hogy ki kell üríteni az ágyakat!”,

sőt inkább bűvészkedtek a számokkal, hogy valójában csak 2 százalék felszabadításáról van szó, az meg szinte semmi, és hasonlók.

De vajon miért?

Hát, mert a szándék egyértelműen az ágyak felszabadítása, kiürítése volt, bárhogy is játszik most a szavakkal Kásler!

Ott van például Cserháti Péter, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet főigazgatója, akit a hivatalos indoklás szerint is azért menesztett április közepén az emberminiszter, mert az intézménynek „április 15-re biztosítania kellett volna az új koronavírussal megfertőződött betegek számára több mint kétszáz ágyat, ebből április 10-én még egyetlen ágy sem volt erre a célra az OORI-ben, és április 16-ra az előírt tizedét sem ígérte a főigazgató az utasításban szereplő ágyszámmal szemben.”

Egyértelmű a felelősséghárítás

Kásler, miután egyre több helyről hallani, hogy a Fideszen és a kormányzaton belül is elégedetlenek vele, most elkezdte tehát hárítani a felelősséget az utóbbi hónapok messze legkockázatosabb és legnagyobb felháborodást kiváltó intézkedésével kapcsolatosan.

Akikre pedig a felelősséget hárítja, azok az általa vezetett minisztérium irányítása, felügyelete alá tartozó kórházak és orvosok.

Azt viszont, hogy erre sor kerülhet, lehetett sejteni. Valószínűleg eleve számoltak vele, hiszen tudhatták, megvan a jogi alapjuk hozzá.

Azzal kapcsolatosan ugyanis, hogy jogilag lehet-e valamit tenni a betegek tömeges hazaküldése miatt, Magyar György ügyvéd például már egy hónappal ezelőtt arról beszélt a Klubrádióban, hogy

a kialakult helyzetben a jogi felelősség a kórházaké.

Szerinte ezekben az ügyekben a családok indíthatnak pereket, és a kórház felelhet a károkozásért, hiszen kötelezettségszegésről van szó. Sőt, felmerül a büntetőjogi felelősség kérdése is.

Mint mondta, a betegeknek az ellátáshoz joguk van, az orvosoknak pedig kötelezettségük az ellátásra: a különleges jogrend és a veszélyhelyzet ellenére sem az alaptörvény, sem az egészségügyi törvény nincs felfüggesztve, így az ezekből származó jogok és kötelezettségek az összes egészségügyi szolgáltatót kötik. Aki ezt megszegi, „függetlenül attól, hogy Orbán Viktor vagy Kásler Miklós mind mondott neki, felelni fog” – mondta Magyar.

Szerinte ugyanakkor

az orvos nem tud mit tenni, „vagy kiteszi a beteget, vagy őt teszik ki”. Végre kell hajtaniuk ezt a szerinte „törvényellenes és antihumánus” intézkedést, ha meg akarnak felelni az elvárásoknak, és meg akarják tartani az állásaikat.

Felelősségvállalás

Mindebből következik, hogy Kásler, a minisztérium és a kormányzat biztosra mentek: a betegek hazaküldéséért jogilag biztosan nem ők viselik majd a felelősséget, ha ilyen perekre sor kerül majd. Ez pedig meg is teremti a tökéletes alapot Káslernek arra, hogy egy ilyen helyzetben, mint a mostani, a kommunikációjában is eltolja magától a felelősséget. Azokra, akik a betegek után a legkiszolgáltatottabbak voltak, és jelenleg is a legkiszolgáltatottabbak ebben a helyzetben, többek között éppen a kormányzat kaotikus kommunikációja és váratlan intézkedései, utasításai miatt.

Ami az övék, az a politikai felelősség. Bár attól eddig sem nagyon kellett tartaniuk.

kmn

(Nyitókép: MTI/Kovács Attila)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: egészségügy Emberi Erőforrások Minisztériuma EMMI fertőzés járvány Kásler Miklós kórház kórházi ágyak felszabadítása koronavírus miniszter Orbán Viktor Orbán-kormány világjárvány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés