Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • 4,8 milliárdért vett radiológiai és képalkotó berendezéseket az SZTE, vége az Affideával való együttműködésnek
Szegeden 2020. május 20. 21:09

4,8 milliárdért vett radiológiai és képalkotó berendezéseket az SZTE, vége az Affideával való együttműködésnek

A pénzt a kormány adta az eszközbeszerzésre, aminek eredményeként nincs szüksége az egyetemnek tovább az Affidea nevű cégre, ami jogelődjével együtt 2004 óta végezte a képalkotó diagnosztikai vizsgálatokat Szegeden. Szerződést bontottak.

Hirdetés

Heteken belül a betegellátásban is használhatják azokat a legmodernebb radiológiai és képalkotó berendezések, CT, MR, MRI, amiket a Szegedi Tudományegyetem 4,8 milliárdos kormányzati támogatásból vásárolt, a fejlesztés 21. századi színvonalra emeli a térség betegeinek ellátását

– tájékoztatott az egyetem szerdán.

Az SZTE 2004-ben szerződést kötött 25 évre az Affidea jogelődjével a képalkotó diagnosztikai tevékenység kizárólagos, közreműködőként, az egyetem alvállalkozójaként történő ellátására. A szerződés kötelezte az Affideát, hogy az eszközparkot a korszerű betegellátás érdekében milyen időközönként cserélje, korszerűsítse. Az Affidea szerződéses kötelezettségei között az is szerepelt, miként kell támogatniuk az SZTE oktatási és kutatási tevékenységét.

Az egyetem közleménye szerint, a 25 éves futamidejű szerződés nem tudta követni az időközben bekövetkező finanszírozási, gazdasági, tudományos és társadalmi átalakulásokat, a jogszabályváltozásokat és az érintettek ezek következtében módosuló érdekeit.

A közbeszerzési eljárással kötött szerződés nem módosítható a felek pillanatnyi érdekei szerint, változás esetén új eljárás kiírására kötelezi a szolgáltatás igénybevevőjét. Ezt abban az esetben lehet megtenni, ha a felek a szerződést felmondják, ahogy ezt az SZTE az Affideával kötött megállapodás esetében megtette.

(fotók: Szegedi Tudományegyetem/Bobkó Anna)

Mivel az SZTE az ország egyik első számú egészségügyi ellátója, a tevékenységet saját maga hatékonyan, gyógyítási, tudományos, oktatási és nem utolsósorban anyagi érdekeit szem előtt tartva eredményesen tudja működtetni, így nem új szolgáltatási szerződéssel, hanem saját hatáskörben fogja kielégíteni a régió radiológiai igényeit

– írja a közlemény.

Az egyetem szerint mindezt az teszi elsősorban lehetővé, hogy az egyetem jelentős kormányzati támogatást kapott a teljes eszközpark beszerzésére, ezzel Szeged és a Dél-Alföld lakosságát a legmodernebb diagnosztikai eszközparkkal vizsgálhatják ki, láthatják el.

Ez megfelel annak, a jelenlegi járvány által is igazolt kormányzati célnak, hogy a stratégiai jelentőségű, államilag finanszírozott egészségügyi ellátásokat állami szereplők végezzék – írják.

Az oktatás, kutatás, gyógyítás szoros szimbiózisa valósul meg akkor, amikor a képalkotó diagnosztikai tevékenységet teljes vertikumában az SZTE kezeli. Ez egyaránt szolgálja a betegek, az orvosok, az egészségügyi személyzet, a kutatók, a tudósok és a hallgatók érdekeit

– áll az egyetem közleményében.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: egészségügy egyetem fejlesztés Orbán-kormány orvostudomány Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ SZTE
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés